Maailmanpankin pääjohtaja Jim Yong Kim kannattaa brittilehti Guardianin haastattelussa voimakkaita toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.
Kimin mukaan ilmastonmuutoksen aiheuttamien äärimmäisten sääilmiöiden kielteiset seuraukset vaikuttavat köyhien maiden elämään enemmän kuin rikkaisiin.
Kim kannattaa hiiliveroja. Hänen mukaansa ne käynnistäisivät puhtaan teknologian aallon, joka nostaisi kehitysmaissa ihmiset köyhyydestä ja samalla estäisi maailman keskilämpötilan nousemisen enemmällä kuin kahdella asteella.
Kahden asteen nousua verrattuna esiteolliseen aikaan pidetään Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n raporteissa rajana, jonka jälkeen ilmastonmuutoksen seuraukset voivat olla hallitsemattomia.
Kim pitää järjettömänä sitä, että monet maat yhä edistävät hiilen, öljyn ja kaasun käyttöä maksamalla tukiaisia näille fossiilisille polttoaineille. Tuet myös jakautuvat epätasaisesti. Matalan tulotason ja keskitason maissa väestön rikkain viidesosa saa kuusi kertaa enemmän energiatukiaisia kuin köyhin viidesosa.
Fossiilisten polttoaineiden tukemiseen käytetään maailmanlaajuisesti noin tuhat miljardia dollaria vuodessa.
Kimin mukaan viimeaikainen pudotus energiahinnoissa tarkoittaa sitä, ettei koskaan ole ollut parempaa hetkeä luopua tukiaisista.
Kim sanoi, että Maailmanpankki tukee energiatehokkuuden kasvattamista, päästöjen vähentämistä maataloudessa sekä saasteiden vähentämistä kaupungeissa.
Maailmanpankkia on usein arvosteltu kehitysmaiden suurten patohankkeiden tukemisesta. Kim puolusti hankkeita ja sanoi, että esimerkiksi Afrikassa vesivoima on välttämätöntä vaihtoehdoksi fossiilisille polttoaineille. Jos ei investoida patoihin, Afrikassa poltetaan enemmän hiiltä, sanoi Kim.