Yliopistonlehtorina Lapin yliopiston kielikeskuksessa työskentelevä FM Teemu Kauppi on tutkinut peruskoulun opettajien kiusaamiskokemuksia Jyväskylän yliopistossa tarkastettavassa puheviestinnän väitöskirjassaan.
– Suomalaiset opettajat kokivat kiusaamista oppilaidensa taholta monien viestinnän keinojen muodossa. Kiusaaminen ilmeni sekä sanallisena että sanattomana viestintänä. Usein opettajat arvioivat, että heitä kiusanneet oppilaat kiusasivat koulussa myös oppilastovereitaan, Kauppi toteaa.
– Tyypillisimpiä opettajiin kohdistuneen kiusaamisen muotoja olivat oppilaiden hävyttömät ja asiattomat kommentit, yhteistyöstä kieltäytyminen ja toistuva valehtelu opettajalle.
Tyypillisimpiä opettajiin kohdistuneen kiusaamisen muotoja olivat oppilaiden hävyttömät ja asiattomat kommentit.
Monet opettajat olivat tutkimuksen mukaan joutuneet myös oppilaiden vanhempien kiusaamiksi. Myös tällaisella vertaisrajat ylittävällä kiusaamisella on erilaisia muotoja.
– Oppilaiden vanhempien taholta opettajiin kohdistui esimerkiksi vastaajien mielestä epäoikeudenmukaista ammattitaidon arvostelua, epäasiallista kielenkäyttöä ja maineen mustaamista, Kauppi kuvailee.
Kaupin tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää opettajankoulutuksessa sekä opettajien ja rehtorien täydennyskoulutuksessa.
Ymmärrys vertaisrajat ylittävän kiusaamisen luonteesta on hyödyksi myös kiusaamista kokeneiden opettajien työnohjauksessa. Se auttaa osaltaan myös koulujen rehtoreita ryhtymään asianmukaisiin toimiin, kun he ovat saaneet tiedon koulunsa opettajiin kohdistuneesta kiusaamisesta.
Kauppi tutki suomalaisten peruskoulun opettajien kiusaamiskokemuksia internetkyselyn avulla. Tutkimus keskittyi kiusaamisen luonteen selvittämiseen. Sen sijaan kiusaamisen yleisyyttä ei tässä tutkimuksessa tarkasteltu.