Henkilöstön mahdollisuudet osallistua työpaikan muutoksia koskevaan päätöksentekoon edesauttavat muutoksien onnistumista, selviää Pardian laajasta työkyselystä.
– Hyvät osallistumismahdollisuudet päätöksentekoon vaikuttavat selkeästi siihen, millaiseksi muutoksien vaikutukset työpaikoilla koetaan, Pardian puheenjohtaja Niko Simola sanoo.
Hän toteaa, että mahdollisuus osallistua päätöksentekoon sitouttaa, innostaa ja motivoi mukaan muutokseen.
– Henkilöstö ja henkilöstöjärjestöt tulee ottaa aidosti mukaan heti työpaikkojen muutoshankkeiden alkuvaiheessa myös tulevalla hallituskaudella hän vaatii.
Mielekäs muutos
Pääosin valtion työntekijöitä edustavan Pardian kyselyn mukaan tyytyväisiä omiin osallistumismahdollisuuksiin työpaikan muutoksia koskevassa päätöksenteossa oli 41 prosenttia ja tyytymättömiä 59 prosenttia vastaajista. Yksityisellä sektorilla työskentelevät olivat tyytyväisempiä kuin valtiolla työskentelevät.
Päätöksentekoon osallistumaan päässeistä 76 prosenttia katsoi, että tehdyt muutokset olivat työpaikalla tarpeellisia ja 75 prosenttia piti niitä myös hyödyllisinä työpaikan toiminnan kannalta.
Osallistumismahdollisuuksiinsa tyytymättömistä tarpeellisina muutoksia piti vain 29 prosenttia ja hyödyllisinä 23 prosenttia.
Omiin osallistumismahdollisuuksiin hyvin tyytyväisistä 61 prosenttia kokee muutoksien lisänneen työn mielekkyyttä, hyvin tyytymättömistä taas 63 prosenttia kokee työn mielekkyyden vähenneen.
Valtio muuttaa useimmin
Simola muistuttaa, että aktiivisin sektori organisaatiomuutosten toteuttamisessa ja uusien työmenetelmien tai -järjestelmien käyttöönotossa on ollut jo pitkään valtionhallinto. Kyselyyn vastaajista vain neljä prosenttia ilmoitti, ettei mitään muutoksia ole tehty viimeisen kahden vuoden aikana.
– Valtiotalouden niukkenevien resurssien paineessa säästöjä on haettua muuttamalla toimintatapoja, luopumalla tehtävistä ja toiminnoista sekä järkeistämällä niitä, Simola sanoo.
– Muutoksessa on tärkeää, että mukana olevaa henkilöstöä kuullaan. Henkilöstö on oman työnsä paras asiantuntija ja on monilla työpaikoilla ideoinut lukuisia uusia tapoja tehdä työtä.
Kahden viime vuoden aikana organisaatiota on uudistettu 74 prosentilla, työtehtäviä jaettu uudelleen 73 prosentilla ja työmenetelmiä tai -järjestelmiä uudistettu 69 prosentilla pardialaisista työpaikoista.
Pardian työkyselyssä selvitettiin, kuinka erilaisten muutosten tekeminen on vaikuttanut työn tekemiseen pardialaisten työpaikoilla. Työkyselyn aineisto kerättiin tammi-helmikuussa verkkolomakkeella. Kysely lähetettiin 20 prosentin otokselle Pardian jäsenjärjestöjen työssä olevista jäsenistä. Kyselyyn vastasi 3531 jäsentä ja vastausprosentti oli 43 %. Kyselyyn vastanneista 67 prosenttia työskenteli valtion virastoissa ja laitoksissa ja 33 prosenttia yksityisellä sektorilla.