WikiLeaks julkisti keskiviikkona 17 asiakirjaa tiukan salaisuuden verhon takana neuvoteltavasta palvelukaupan vapauttamiseen tähtäävästä sopimuksesta eli TISA:sta (Trade in Services Agreement).
WikiLeaksin vuodattamat dokumentit liittyvät telekommunikaatio-alaan, sähköiseen kaupankäyntiin, matkustajaliikenteeseen sekä rahoitusmarkkinapalveluihin.
Dokumentit vahvistavat arvostelijoiden käsitystä siitä, että TISA pyrkii edistämään palvelujen yksityistämistä sekä purkamaan yhtiöitä koskevaa sääntelyä. Sen sijaan julkisen vallan toiminnalle sopimus asettaisi entistä enemmän rajoitteita.
TISA-neuvottelut aloitettiin vuoden 2013 alussa. Niissä ovat mukana Euroopan unioni, Yhdysvallat sekä 22 muuta maata lähinnä Euroopasta, Latinalaisesta Amerikasta ja Aasiasta. Niin sanotut Brics-maat (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka) eivät ole neuvotteluprosessissa mukana.
Kaikkein salaisin sopimus
TISA-neuvotteluja on käyty vielä salaisemmin kuin neuvotteluita Euroopan ja Yhdysvaltain välisestä vapaakauppasopimuksesta (TTIP) sekä Yhdysvaltain ja Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimuksesta (TPP).
WikiLeaks kutsuu näitä kolmea sopimusta yhteisnimellä ”T-sopimusten kolmiyhteys”. Se lupasi tiistaina 100 000 dollarin palkkion sopimuksiin liittyvistä asiakirjavuodoista.
TISA-sopimuksesta ei julkisteta edes tietoja siitä, milloin neuvottelukierroksia käydään. Osapuolet ovat myös sitoutuneet olemaan paljastamatta mitään neuvotteluihin liittyviä tietoja viiden vuoden ajan sopimuksen syntymisestä tai neuvottelujen raukeamisesta.
Sopimusluonnoksessa on erillinen liite läpinäkyvyydestä. Tällä tarkoitetaan sitä, että hallitusten on paljastettava yritystoiminnalle hyödyllistä informaatiota.
Suosii monikansallisia
WikiLeaksin tämänviikkoiset paljastukset ovat toistaiseksi suurin TISA:n salaisuuden muuriin puhkaistu aukko.
Vuotoihin tutustuneiden kansalaisjärjestöjen mukaan TISA pyrkii poistamaan julkisvallan laeilla ja valvonnalla monikansallisten yhtiöiden palvelukaupalle asettamia rajoituksia.
OWINFS-järjestö (Our World Is Not for Sale) toteaa kannanotossaan, että ”TISA ulottaa vaikutuksensa jopa niihin maihin, jotka eivät siihen osallistu”.
TISA-neuvotteluissa voidaan rajata joitakin toimialoja sopimuksen ulkopuolelle. Jo aiemmin on paljastettu, että jos jotakin alaa ei ole nimenomaisesti rajattu ulos, sitä ei enää myöhemmin asettaa rajoitusten piiriin. TISA koskee myös julkisia palveluja kaikilla aloilla.
Lisäksi aiemmin on kerrottu, että kaikkinainen rahoitusmarkkinoiden sääntely voidaan TISA:n perusteella luokitella laittomaksi kaupan esteeksi.