Teollisuusalojen ammattiliiton TEAMin puheenjohtaja Heli Puura esittää yhdistettäväksi neuvottelut työllisyys- ja kasvusopimuksen jatkosta ja yhteiskuntasopimuksesta.
– Ei ole järkeä sopia tykan jatkosta ja ensi vuoden työrauhasta, kun olemme nähneet hallitusohjelman kirjaukset ja emme tiedä mitä lisäkuormaa hallitus on heinäkuun lopussa meille esittämässä, Puura sanoi TEAMin liittokokouksessa torstaina.
Työllisyys- ja kasvusopimuksen jatko on aikataulutettu neuvoteltavaksi 15. kesäkuuta mennessä. Mikäli se ei onnistu, seuraa työmarkkinoilla liittokierros.
Yhteiskuntasopimuksesta neuvotteluun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on varannut aikaa heinäkuun loppuun.
Puuran mielestä pääministeri Sipilän hallituksen ohjelma ja kaavailut yhteiskuntasopimuksesta eivät lupaa hyvää työmarkkinoiden kolmikantaiselle yhteistyölle ja sopimisen kulttuurille.
– Yksikkökustannusten viiden prosentin alentamisvaatimus, ilmeisesti työaikoja pidentämällä, työttömyys- ja sosiaaliturvan leikkaukset sekä työehtosopimusten yleissitovuuden murentaminen ovat suoraan työnantajien ja yrittäjien tavoitepapereista.
Kolmikanta pantu sivuun
Puura arvioi Sipilän hallituksen laittaneen sivuun kolmikantaisen työelämäasioiden valmistelun. Hän toivoo hallituksen arvioivan uudelleen työelämälinjauksiaan ja ottavan tasapuolisesti huomioon palkansaajien ja työnantajien näkemykset.
Vaikeina aikoina on Puuran mielestä kohtuullista ja oikein, että kaikki ovat valmiita uhrauksiin. Hallitusohjelma ei kuitenkaan kohtele Puuran mukaan eri väestöryhmiä tasapuolisesti, eivätkä sen yhteiskunnalliset vaikutukset ole oikeudenmukaisia.
– Tärkeää mielestäni on, että hyväosaisten osallistuminen ei jää vapaaehtoisuuden varaan, kun huono-osaisten osallistuminen perustuu pakkoon, kuten Sipilän hallitusohjelmassa on käynyt.
Puura TEAMin johtoon
Oikeustieteen kandidaatti Heli Puura, 49, valittiin torstaina TEAMin puheenjohtajaksi eläkkeelle siirtyvän Timo Vallitun jälkeen.
Puura on aikaisemmin toiminut lakimiehenä Puuliitossa ja Kemianliitossa sekä SDP:n eduskuntaryhmän eduskuntasihteerinä. TEAMiin Puura siirtyy toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n sosiaaliasioiden päällikön tehtävistä.
Timo Vallittu on toiminut 19 vuotta TEAMin ja sen edeltäjän Kemianliiton puheenjohtajana. Erilaisissa ay-liikkeen toimitsijatehtävissä Mäntän konepajan entinen pääluottamusmies on ehtinyt toimia 37 vuotta.
Valtuuston puheenjohtajaksi valittiin Jarmo Markkanen Muhokselta.
Liitohallituksen kokoa pienennettiin 20:stä 16:een. Hallitukseen valittiin 12 edustajaa demarien ja sitoutumattomien liittokokousryhmästä ja 4 vasemmiston ja sitoutumattomien ryhmästä.
Viimeinen liittokokous
Helsingin työväentalolla perjantaihin jatkuva liittokokous jää TEAMin ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Sääntömuutoksen jälkeen liitossa siirrytään Kemianliiton järjestökäytäntöön, jossa ylintä päätösvaltaa liitossa käyttää neljäksi vuodeksi kerrallaan valittava liittovaltuusto.
TEAM perustettiin vuonna 2010 yhdistämällä Kemianliitto ja Viestintäalan ammattiliitto.
TEAM on noin 58 000 jäsenen SAK:lainen teollisuusliitto, jonka jäsenet työskentelevät kemianteollisuudessa, kumiteollisuudessa, lasikeraamisessa teollisuudessa, tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa sekä kenkä- ja nahkateollisuudessa.
Liiton jäsenistä 53 prosenttia on miehiä ja 47 prosenttia naisia.
Huomattava osa liiton jäsenistä työskentelee vientiteollisuudessa. Pelkästään kemianteollisuuden viennin arvo on vajaa neljännes Suomen koko viennistä.