Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastasi sunnuntaina Kaleva-lehdessä omasta puolueestaan ja oppositiosta tulleeseen kritiikkiin hallituksen säästöjen kohdistumisesta vain köyhille.
Sipilän mukaan hyvätuloiset osallistuvat säästötalkoisiin, toisin kuin väitetään. Esimerkkeinä osallistumisesta Sipilä nosti solidaarisuusveron jatkamisen ja uuden veneveron.
– Sipilän esiin nostamat asiat ovat sinällään tärkeitä, mutta marginaalisia, kommentoi vasemmistoliiton kansanedustaja Hanna Sarkkinen.
– Kun katsotaan kokonaisuutta, niin on täysin selvää, että päävastuun taloustalkoista kantavat köyhät. Myös valtionvarainministeriön selvitys säästöjen vaikutuksista osoittaa, että säästöt kohdistuvat kipeimmin nimenomaan köyhiin lapsiperheisiin ja vähävaraisiin eläkeläisiin.
Pääomaveroa ylös
Kritiikkiä säästöjen kohdistumisesta pääasiassa köyhille on esitetty opposition lisäksi myös keskustasta ja perussuomalaisista. Sarkkisen mukaan perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin lauantaina esittämä ajatus siitä, että pääomaveron korottamista voisi harkita on tervetullut puheenvuoro.
– On hyvä, että myös Perussuomalaisista löytyy kannatusta tälle Vasemmiston ajamalle asialle. Voi kuitenkin kysyä, että miksi Soini ei ole ajanut asiaa jo hallitusneuvotteluissa kun asiasta päätettiin.
– Olen viime päivinä pannut ilahtuneena merkille, että myös keskustasta löytyy vielä yhteiskunnan eheyttä vaalivaa ja heikompia puolustavaa alkiolaista henkeä. Toivottavasti näitä ääniä kuunnellaan myös puolueen johdossa, Sarkkinen jatkaa.
Sarkkinen muistutti, että suuret pääomatulot ovat Suomessa kevyemmin verotettuja kuin suuret palkkatulot.
Autoveron alennus hyvätuloisille
Sarkkisen mukaan olisi kohtuullista, että aliverotettujen suurten pääomatulojen nauttijat osallistuisivat myös taloustalkoisiin veronkorotusten kautta.
– Hallituksen kategorinen linja veronkiristyksiä vastaan aiheuttaa sen, että tuloerot ja yhteiskunnallinen eriarvoisuus kasvavat. Solidaarisuusveroa ja veneveroa ei myöskään voi pitää häävinä osallistumisena, kun huomioidaan hallitusohjelman kokonaisuus.
– Veneveron 50 miljoonan tuotto vain paikkaa autoveronalennuksen tuomaa 200 miljoonan aukkoa valtion budjetissa. Autoveronalennus kohdistuu erityisesti hyvätuloisiin, joilla on varaa ostaa uusia autoja. Lisäksi omaisuus- ja yritysverotusta kevennetään hallitusohjelmalla yli 200 miljoonalla eurolla. Solidaarisuusvero on jo viime kaudella lanseerattu veromuoto, jonka jatkamista ei voi pitää kummoisena osallistumisena, sillä kyllähän muutkin viime kaudella päätetyt veromuutokset ovat lähtökohtaisesti voimassa.