Internet ja digitaaliteknologia mullistavat maailmaa. Ne vaikuttavat kaikkiin elämänaloihin ja jokaiseen elinkeinoon.
Euroopan komissio julkaisi pari päivää sitten strategian digitaalisten sisämarkkinoiden luomiseksi Eurooppaan.
Komission yksikönpäällikön Vesa Terävän mukaan Euroopan on oltava mukana muutoksessa ja avattava digitaalitalouden tarjoamat mahdollisuudet ihmisille ja yrityksille.
– Digitaalisten sisämarkkinoiden tarkoitus on purkaa sääntelystä johtuvat raja-aidat ja yhdistää 28 kansallista markkina-aluetta yhtenäisiksi sisämarkkinoiksi, Terävä kertoi komission tilaisuudessa Helsingissä maanantaina.
Hänen mukaansa kunnolla toimivat digitaaliset sisämarkkinat voisivat kasvattaa EU:n taloutta jopa 415 miljardilla eurolla vuodessa ja luoda satoja tuhansia työpaikkoja.
Sähköisen toiminnan esteen puretaan
Nykyisin vain 15 prosenttia kuluttajista tekee verkko-ostoksia toisesta EU-maasta ja vain seitsemän prosenttia pk-yrityksistä myy tuotteitaan kotimaansa ulkopuolelle. Syynä tähän pidetään nykyisiä sähköisen toiminnan esteitä.
Komission strategia rakentuu kolmen pilarin varaan. Ensimmäisessä pilarissa komissio ehdottaa sääntöjä rajat ylittävän sähköisen kaupankäynnin helpottamiseksi. Tarkoituksena on yhdenmukaistaa sopimuksia ja kuluttajansuojaa koskevat säännöt nettikaupan osalta.
Komission mukaan kuluttajat hyötyisivät kattavammista oikeuksista ja yritykset voivat helpommin myydä tuotteita ja palveluita muihin EU-maihin.
Digilukutaidottomat kaipaavat opastusta
Toisessa pilarissa komissio ehdottaa perusteellista muutosta EU:n televiestintäsääntöihin. Se tarkoittaa taajuuksien koordinoinnin tehostamista ja yhtenäisiä EU:n laajuisia kriteereitä taajuuksien jakamiseen kansallisella tasolla. Tämä johtaa komission mukaan tasapuolisten toimintaedellytysten luomiseen kaikille toimijoille.
Kolmannella pilarilla on tarkoitus maksimoida digitaalitalouden kasvupotentiaali. Tämä vaatii komission mukaan datan vapaan liikkuvuuden edistämistä unionissa.
Vesa Terävä pitää digitaalisten sisämarkkinoiden rakentamisen isona ongelmana sitä, ettei osaavaa työvoimaa ole tarpeeksi.
– Suuri osa kansalaisista on digilukutaidottomia.
Komissio esittää lääkkeeksi osallistavaa digitaaliyhteiskuntaa, jossa kansalaisille annetaan tarvittavat taidot internetin tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämiseksi ja työllistymismahdollisuuksien parantamiseksi.