Sarkkinen jätti eduskunnalle toimenpidealoitteen, jossa vaaditaan hallitukselta toimenpiteitä ruokahävikin vähentämiseksi.
Sarkkinen painottaa, että roskiin päätyvän ruoan määrää tulisi vähentää sekä ympäristöllisistä että inhimillisistä syistä. Hän muistuttaa siitä, että ruoan tehotuotanto on yksi mittavimmista ilmastonmuutoksen kiihdyttäjistä. Ruuantuotanto kuormittaa ympäristöä myös muilla tavoilla, esimerkiksi kolme viidennestä Suomen vesistöjä rehevöittävästä kuormituksesta syntyy ruuantuotannosta.
Hurjia määriä roskiin
Joka kymmenes ruokakassillinen menee käytännössä roskiin, koska koko elintarvikeketjussa pois heitetyn ruoan määrä on noin 10-15 prosenttia kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta. Se tekee Suomessa noin 400 miljoonaa kiloa.
Sarkkinen pitää roskiin heitettävän ruoan määrä huolestuttavan suurena tilanteessa, jossa yhä useampi kansalainen taistelee rahojen riittävyyden kanssa ja joutuu hankkimaan ruokansa leipäjonoista.
– Sipilän hallituksen toimet tulevat kasvattamaan leipäjonoja, kun hallitus leikkaa jo ennestään riittämätöntä sosiaaliturvaa. Samaan aikaan kaupoissa heitetään vuosittain miljoonia kiloja syömäkelpoista ruokaa lukittuihin roskalaatikoihin. Yhtälö on kestämätön ja syömäkelpoinen ylijäämäruoka pitää saada sitä tarvitsevien ulottuville, Sarkkinen linjaa.
Suurin hävikki kodeissa
Roskiin heitetyn ruuan arvo on Suomessa vuosittain noin 500 miljoonaa euroa.
– Summan maksaa lopulta kuluttaja, Sarkkinen huomauttaa.
Suurin yksittäinen hävikin aiheuttaja ovat kotitaloudet, mutta paljon hävikkiä syntyy myös teollisuudessa, kaupassa ja ravintoloissa
– Tarvitaankin toimenpideohjelma, jotta hävikin määrä saadaan laskuun elintarvikeketjun joka vaiheessa. Esimerkiksi Ranskassa on lainsäädännön tasolla lähdetty puuttumaan ongelmaan, Sarkkinen sanoo.
Suuri ilmastovaikutus
Ruuan tuotanto aiheuttaa lähes kolmanneksen ilmastovaikutuksista.
– Kun syömäkelpoista ruokaa heitetään roskiin, kaikki ruoan valmistukseen käytetty energia ja työpanokset valuvat hukkaan, Sarkkinen muistuttaa toimenpidealoitteensa perusteluissa.
– Ruuan tuottaminen, kuljettaminen ja valmistaminen kuormittaa ympäristöä ja jos valmis ruoka päätyy roskiin, ovat päästöt syntyneet turhaan. Päästöjä syntyisi vähemmän, mikäli hyödyntäisimme tuotetun ruoan tarkemmin.
Toimenpidealoite on valtiopäivätoimi, jossa voidaan ehdottaa, että hallitus ryhtyy lainvalmisteluun tai muuhun toimenpiteeseen. Aloitteen sisällöstä vastaava valiokunta päättää aloitteen etenemisestä.