– Luvattiin strateginen ohjelma, mutta tämä on nyt kyllä kaikkea muuta. Monia oleellisia kysymyksiä on jätetty pois. Ilmastopoliittiset linjaukset ovat hämäriä, sanoo SDP:n kansanedustaja Sanna Marin.
Ilmastonmuutokseen punavihreää näkökulmaa keskustelutilaisuudessa hakeneet kansanedustajat Marin, Touko Aalto (vihr.), Li Andersson (vas.) sekä asiantuntija Janne Peljo Sitrasta olivat samaa mieltä, että ohjelma on monien aiempien tapaan puhtaasti tavoitteellinen.
Poliitikkokolmikko lupasi vastalääkkeeksi kunnianhimoista oppositiopolitiikkaa ympäristöasioissa. Tarkoitus on toimia yhteistyössä hallituspuolueiden vihertävien edustajien kanssa. Konkretiaa linjauksiin vaaditaan yhteen ääneen kansalaisyhteiskunnan kanssa. Toisaalta oppositiopuolueet toimivat yhtenä rintamana.
Li Andersson kritisoi arktiksesta käytävää keskustelua.
– Esimerkiksi kuntapolitiikassa meillä on todella paljon saavutettavaa yhteistyöllä, Andersson totesi.
Eroon Kiina-kortista
Peljo vaati vastuunkantoa ja vakavaa suhtautumista ilmastonmuutokseen. Keväällä ennen eduskuntavaaleja tehdyn ilmastonbarometrin mukaan vastuu ilmastonmuutoksen hillinnästä nähtiin olevan ensisijaisesti nopeasti kehittyvien talouksien, kuten Kiinan ja Intian, Yhdysvaltojen ja monikansallisten suuryritysten hartioilla.
Aalto huomautti, että esimerkiksi Kiina tekee jo paljon. Se on puhtaan teknologian innovaattorina maailman ykkösmaa 375 miljardin Yhdysvaltain dollarin investoinneillaan.
Kaikki keskustelijat sekä Peljo olivat yksimielisiä siitä, että Suomelle on hyvin noloa lähteä Pariisissa loppusyksystä pidettävään YK:n ilmastopuitesopimuksen osapuolikokoukseen suurempien maiden selän takana piileskellen, vailla konkreettisia ilmastopoliittisia linjauksia.
Talous isännästä rengiksi
Peljo peräänkuulutti poliittisen ja kaupallisen sektorin yhteistyötä aitojen ilmastoratkaisujen toteuttamiseksi. Talouskasvu on Peljon mukaan kytkettävä irti luonnonvarojen kulutuksesta. Aalto oli vahvasti Peljon kanssa samaa mieltä, ja vaati sellaisen kasvuskenaarion luontia, joka mahdollistaisi päästöjen samanaikaisen laskun.
Andersson kritisoi arktiksesta käytävää keskustelua. Argumentteina käytetään ensisijaisesti kustannuksia ja voittoja.
– Tämä osoittaa, että olemme aika kaukana tilanteesta, jossa talous on ilmastopolitiikassa renki eikä isäntä.
Vasemmistoliiton ympäristötyöryhmä järjesti tiistaina 16.6. Helsingissä keskustelutilaisuuden teemalla Punavihreä näkökulma – ilmastonmuutos torjuttava nyt!
Uutista on korjattu 22.6.2015 klo 16.25: Kiinan puhtaan teknologian investoinnit ovat 375 miljardia Yhdysvaltain dollaria, eivät 375 dollaria.