Vasemmistoliiton kansanedustaja Li Andersson kummastelee hallituksen normienpurkusuunnitelmia. Andersson puhui asiasta keskiviikkona, kun eduskunta käsitteli pääministerin ilmoitusta asiasta.
Andersson arvioi, että hallitus ei ole halunnut puuttua sosiaaliturvan normiviidakkoon vaan lisää sosiaaliturvan varassa eläviin kohdistuvaa byrokratiaa ja kontrollia.
– Merkittävä osa toimeentulotukeen oikeutetuista jättää hakematta tukea järjestelmän monimutkaisuuden takia, Andersson muistutti.
Hän huomautti, että hallitusohjelma ei perustulokokeilua lukuun ottamatta sisällä linjauksia sosiaaliturvan rakenteen kehittämisestä selkeämmäksi ja tarkoituksenmukaisemmaksi.
– Sen sijaan se sisältää perusturvaan puolentoista miljardin edestä leikkauksia, jotka lisäävät sosiaaliturvan saajien tarvetta toimeentulotuelle, Andersson moitti.
Turhia normeja harvassa
Andersson tuo esille, että täysin turhien normien löytäminen on vaikeaa. Turhia normeja on yritetty löytää muun muassa EU:n komission toimesta sekä viime eduskuntakaudella parlamentaarisen työryhmän avulla.
– Pitkät norminpurkulistat koostuvat pitkälti pikkutarkoista ohjeista, joiden purkamisella on marginaalinen, jos mikään, vaikutus valtiontalouteen. Listoille päätyneet merkittävät normit koskevat sen sijaan esimerkiksi työn- tai ympäristönsuojelun velvoitteita, joita muuttamalla heikennetään ympäristön- tai työsuojelun tasoa, Andersson sanoi.
Perustuslaista saattaa Anderssonin arvion mukaan tulla este kuntien velvoitteiden poistamisessa. Hän toteaa, että kuntien kulttuuri-, nuoriso- ja liikuntapalvelut sekä eri kuntien asukkaiden oikeus yhdenvertaiseen palvelutasoon ovat uhan alla, jos kunnissa voidaan jatkossa vapaasti päättää, miten ja jos nämä palvelut tuotetaan.
Normit ja byrokratia sekaisin
Andersson huomauttaa normien ja byrokratian erosta.
– Normien purkukiima on mennyt suomalaispoliitikoilla niin pitkälle, että keskustelussa menevät normit ja byrokratia sekaisin, hän sanoi.
– Byrokratia, eli liian monimutkaiset ohjeet, liian pitkät odotusajat ja liian vaikeaselkoiset lomakkeet aiheuttavat ihmisille eniten haittaa. Säästötalkoiden tuloksena saatamme jopa lisätä haittoja, kuten aluehallinnon ja oikeuslaitoksen säästöjen jälkeiset pidentyneet käsittelyajat osoittavat.