Vasemmistoliiton kansanedustajat pitivät turhan normituksen purkamista hyvänä, kun eduskunta keskusteli asiasta keskiviikkona. He kuitenkin ihmettelivät hallituksen motiiveja.
– Normeja ja turhaa byrokratiaa luvataan purkaa, mutta toisella kädellä sitten kuitenkin lisätään, kansanedustaja Hanna Sarkkinen tulkitsi.
– Ei tässä olla purkamassa mitään vanhentuneita normeja tai normeja, joita ei tarvita, ryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen sanoi.
Normeja ja turhaa byrokratiaa luvataan purkaa, mutta toisella kädellä sitten kuitenkin lisätään.
– Te, arvoisa pääministeri, puratte normeja, jotta saadaan lisää säästöjä julkiseen talouteen.
Pekonen viittasi hallitusohjelman kirjaukseen siitä, että kuntien velvoitteita karsitaan.
– Ja kun vielä valtionosuuksia leikataan, vaarana on, että esimerkiksi kirjastoja lakkautetaan osana kuntien säästötoimia, Pekonen ennusti.
– Te siirrätte valtavan vastuun kuntapäättäjille, ja jälkeenpäin voitte vain todeta, ettei hallituksen tahtotila ollut kirjastoverkon karsiminen.
Lisää byrokratiaa
Sarkkinen otti esiin hallitusohjelman linjauksen Ara-tuettujen asuntojen määräaikaisista vuokrasopimuksista ja tulokontrolleista sekä linjaukset asumistuesta. Hän arvioi niiden luovan valtavan uuden asumiseen liittyvän byrokratiakoneiston ja lisäävät ihmisten kontrollointia.
– Samalla luodaan köyhien asuinalueita ja taloja ja siten eriytetään asumista ja asuinalueita, Sarkkinen sanoi.
– Lisäksi luodaan kannustinloukkua työllistymiselle, kun työtä ei välttämättä asunnon menettämisen pelossa uskalla ottaa vastaan. Tulee sellainen olo, että nyt ammutaan singolla melko olematonta ongelmaa, sillä Ara-asunnot kohdentuvat jo nyt tilastojen mukaan pääosin pieni- ja keskituloisille.
Sarkkinen mainitsi kotikaupunkinsa Oulun Sivakassa Ara-tuetuissa taloissa asuvien keskimääräisen bruttotulotason olevan 1 176 euroa kuukaudessa ja arvioi tulotasoa voitavan pitää matalana.
Harmaa talous normien ulkopuolella
Kansanedustaja Annika Lapintie oli huolissaan harmaan talouden torjunnan puolesta. Se ei ole enää hallituksen kärkihanke, kuten viime hallituskaudella.
– Me kaikki olemme lukeneet tarinoita siitä, millä tavalla harmaa talous, kaikkien normien ulkopuolella toimiva talous, kohtelee työntekijöitä, minkälaisilla palkoilla, minkälaisissa työoloissa sitä työtä tehdään, Lapintie sanoi.
Hän totesi, että työntekijät tarvitsevat esimerkiksi työhön perehdyttämiseen ja työsuojeluun liittyviä normeja suojakseen.
Myös kansanedustaja Kari Uotila puhui työntekijöiden oloista. Hän vastasi keskustan Matti Vanhaselle, joka kertoi esimerkin kesäkahvilasta, johon vaadittiin mittava ilmastointiremontti. Vanhasen mielestä se oli turhaa, koska asiakkaat voivat äänestää jaloillaan, jos kahvilassa on liian kuuma.
– Kahvilan työntekijänkin pitää tulla siellä kahvilassa toimeen, Uotila huomautti.
Kansanedustaja Jari Myllykoski vaati alkoholipolitiikkaan poikkihallinnollista käsittelyä. Hän halusi lainsääntöä tehtäessä huomiota kansanterveydellisen merkityksen lisäksi myös yrittäjyydelle, alkutuotannolle, kaupalle, matkailulle, Altialle ja pienpanimoille.