SAK pelkää, että Juha Sipilän hallituksen kotihoitoa ja omaishoitoa edistävät päätökset kannustavat naisia jäämään kotiin. SAK:n tasa-arvovastaava Tapio Bergholm sanoi hallituksen tasa-arvo-ohjelmaa valmistelevassa työpajassa tiistaina, ettei hallituksen kaavailema tuottavuusloikka onnistu ilman naisten vahvaa panosta.
– Suomessa naiset osallistuvat kansainvälisesti vertailtuna poikkeuksellisen aktiivisesti työmarkkinoille. Naisten osaaminen ja luovuus ovat varsinkin yksityisten ja julkisten palveluiden kehittämisessä ratkaisevan tärkeitä. Kotihoidon ja omaishoidon korostaminen vie naisia pois ansiotyöstä ja murtaa kahden aikuisen työssäkäyntiin perustuvan perhemallin tasapainon.
Hallitusohjelman tavoite nostaa päivähoitomaksuja ei edistä osaavien naisten osallistumista työelämään.
– Kun samaan aikaan päivähoitomaksuja korotetaan ja kotihoidon tuki jää ennalleen, kannusteet siirtyä kotoa töihin heikkenevät pienten lasten äideillä, jotka käyttävät edelleen pääosan perhevapaista. Päivähoito-oikeuden rajoittaminen ja päivähoidon ryhmäkokojen suurentaminen ovat nekin tasa-arvon näkökulmasta ongelmallisia, Bergholm painotti.
Omaishoidon lisääminenkin vinouttaa
SAK epäilee, että myös omaishoidon lisääminen tulee kannustamaan naisia työelämän ulkopuolelle.
Bergholmin mukaan hallituksen tulisi taata vanhuksille ja omaishoitoa tarvitseville pitkäaikaissairaille riittävät mahdollisuudet kodin ulkopuoliseen hoivaan. Kotihoivapainotus johtaa pysyvästi vinoihin hoivavastuisiin perheissä.
SAK toivoo hallituksen kannustavan perheitä nykyistä tasa-arvoisempaan hoivavastuiden ja -mahdollisuuksien jakamiseen, mikä edistäisi sekä miesten hyvinvointia että naisten työllistymistä.
Isille lisää vanhempainvapaita
– Isille korvamerkittyjä vanhempainvapaita tulisi ehdottomasti lisätä. SAK on laskenut, että isälle korvamerkittyjen vapaiden pidentäminen nykyisestä yhdeksästä viikosta kolmeen kuukauteen maksaisi noin 50–100 miljoonaa euroa. Pidennyksen voisi rahoittaa korottamalla työnantajien ja työntekijöiden sairausvakuutusmaksuja korkeintaan noin puolella promillella, Bergholm laskee.
– Olemassa olevia perhevapaaoikeuksia tulisi myös esitellä ja markkinoida aktiivisemmin miehille. Hallituksen tulisi myös miettiä tapoja puuttua perhevapaita käyttävien miesten syrjintään työelämässä.
Työpajan hallituksen tasa-arvo-ohjelmasta järjesti sosiaali- ja terveysministeriö. Tasa-arvoasioista vastaavan perhe- ja peruspalveluministerin Juha Rehulan (kesk.) mukaan työpajan antia käytetään hyväksi hallituksen tasa-arvo-ohjelman valmistelussa.