KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

KU:n arkistosta: Henning Mankell – Synkästi, mutta toivon asialla

Ruotsalainen kirjailija Henning Mankell kuoli maanantaina 5. lokakuuta. Hänet kuvattiin Reilu kulttuuri -seminaarissa, jossa hän puhui aiheesta Kulttuurin rooli kehitysyhteistyössä Helsingissä 29. toukokuuta 2007.

Ruotsalainen kirjailija Henning Mankell kuoli maanantaina 5. lokakuuta. Hänet kuvattiin Reilu kulttuuri -seminaarissa, jossa hän puhui aiheesta Kulttuurin rooli kehitysyhteistyössä Helsingissä 29. toukokuuta 2007. Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Ruotsalainen kirjailija Henning Mankell kuoli aikaisin maanantaiaamuna Göteborgissa. Hän oli kuollessaan 67-vuotias. Hänet tunnetaan erityisesti Wallander-dekkareistaan, joiden kautta hän peilaa ruotsalaista yhteiskuntaa ja sen ongelmia. Hänen sydäntään lähellä ovat olleet myös lasten oikeudet sekä Afrikka.KU julkaisee Mankellin muistoksi jutun, joka ilmestyi Viikkolehdessä 23.9.2005.

Hannu Hurme
5.10.2015 13.35

Ruotsalainen menestyskirjailija Henning Mankell on asunut 19-vuotiaasta saakka osan vuodesta Afrikassa, ensi alkuun Sambiassa ja sittemmin Mosambikissa.

Häneltä kysytään edelleen alinomaa, miksi hän elää näin.

Mankell ottaa kerta toisensa jälkeen kysymyksen vakavasti ja jaksaa kerta toisensa jälkeen vastata sen mukaisesti.

Henning Mankell sanoo olevansa parantumaton maailmanparantaja, vaikka katsoo, että harvoin yksittäisellä kirjalla on suurta poliittista vaikutusta.

– Minulla ei ole koskaan ollut mitään romanttista syytä Afrikkaan menemiseen. Havaitsin hyvin varhaisessa elämäni vaiheessa, etten voi jatkaa elämääni pelkästään Euroopassa. Lähdinkin Afrikkaan hyvin rationaalisesta syystä.

Rationaalinen syy oli halu laajentaa perspektiiviä eurooppalaisuuden ja eurooppalaisen yhteiskunnan ulkopuolelle, päästä tarkastelemaan eurooppalaisuutta ja länsimaalaisuutta ulkopuolelta. Pyrkimys on pysynyt Mankellin elämän ohjenuorana.

Elämä puoliksi hiekassa, puoliksi lumessa – vuoden jakaminen asumiseen Mosambikissa ja Ruotsissa, ja varsinkin Afrikassa asuminen ja työskenteleminen on saanut hänet myös ymmärtämään paremmin Eurooppaa ja kotimaansa Ruotsin yhteiskuntaa. Pelkästään uurooppalaisuuden näkökulmasta ei kuvaa maailmasta voi muodostaa, eikä maailmaa voi siksi ymmärtää täydellisesti. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että ihmiset asuvat maapallolla niin erilaisissa oloissa.

Afrikasta ei välitetä

Mankellia on vaivannut se, miten yksipuolinen kuva länsimaissa on Afrikasta. Kuvaa leimaa myös välinpitämättömyys.

– Malariaan kuolee Afrikassa miljoonia ihmisiä, vaikka siihen on keksitty lääkkeet, syyttää Mankell länsimaita.

Mankell on toistanut haastattelusta toiseen, että tiedotusvälineiden länsimaissa Afrikasta luoma kuva on todellisuuden vastainen.

Hänen mukaansa länsimaissa ei todellisuudessa tiedetä, miten mielettömän valtava katastrofi esimerkiksi aids on Afrikassa. Hän on nähnyt sen omin silmin.

”Näin aidsista kärsivän ihmisen ensimmäisen kerran vuonna 1988. Kyseessä oli afrikkalaisnuorukainen, joka yritti kiivetä ylikuormitettuun bussiin. Bussin kyydistä jäänyt poika oli Richard. Hän oli 17-vuotias. Viisi päivää tuon tapauksen jälkeen sain tietää hänen kuolleen.

Richardin kuoleman ja tämän hetkenä välillä aids on marssinut yli maailman. Miljoonat ovat kuolleet. Miljoonat odottavat kuolemaa.

Keväällä 2003 kävin Ugandassa. Viivyin siellä kolme viikkoa ja ja tapasin useita aidsia sairastavia. Puhuin myös heidän sukulaistensa kanssa. He kertoivat muistokirjoista, joita he kirjoittivat lapsilleen – jotta näillä olisi käsitys menneestä, kun heidän vanhempansa olivat kuolleet.

Tapasin myös Aida-nimisen tytön, joka työskenteli mangoviljelmällä. Se oli järkyttävä matka eri maailmoihin. Kuoleman ja kauhun maailma, mutta myös elämän ja eloonjäämisen maailma.”

Tällaisiin kokemuksiin pohjasi Henning Mankell vuonna 2003 julkaistun Jag dör, men minnet lever -kirjan, jonka oikeudet myymällä hän tukee työtä aidsia vastaan. Eikä hän jättänyt aihetta yhteen kirjaan. Hän käsittelee sitä myös viime vuonna Ruotsissa julkaistussa Kennedys hjärna -kirjassaan. Kirja ilmestyy suomeksi ensi vuonna.

Mankell myöntää muuttuneensa ihmisenä. Hän jopa rohkenee arvelevansa, että on parempi ihmisenä kuin aikaa ennen Afrikkaa. Kiitos kuuluu Afrikalle.

Mankell sanoo vihaavansa eriarvoisuutta yli kaiken. Afrikan vuosien oppia sekin.

– Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä kasvaa edelleen. Minä haluan toimia tätä kehitystä vastaan.

Näin sanoessaan Mankell on varmaan yltynyt kritisoimaan länsimaista yhteiskuntaa entistä kiivaammin.

Ei aivan niinkään.

Demokratia Euroopassa on epävakaata ja epätasa-arvoistavaakin, mutta se on toimivaa. Siksi Mankell sanoo puolustavansa sitä tänään. Siihen hän ei ollut valmis kaksi vuosikymmentä sitten.

Wallander-efekti

Yhteiskunnallisuus on päällimmäisiä asioita Mankellin tuotannossa. Se on sitä myös hänet maailmanmaineeseen nostaneissa Wallander-rikosromaaneissa.

Rikoksista Ystad-nimisen kaupungin tienoilla kertominen on Mankellille keino kuvata näkemyksiään ruotsalaisesta yhteiskunnasta.

Mankell jatkaa rikosromaaneissaan tämän kirjallisuuden lajin pohjoismaista realismin perinnettä ja tuo niissä esiin ruotsalaisen yhteiskunnan ongelmia, kuten rasismia sekä pakolaisiin ja maahanmuuttajiin kohdistuvaa muukalaisvihaa.

Pohjoismaisista rikoskirjailijoista Henning Mankell on tällä hetkellä aivan omassa luokassaan. Vaikka Amerikka on Mankellilta vielä valloittamatta, on hänen kirjojaan myyty jo hämmästyttävät määrät – 24 miljoonaa kappaletta. Saksassa hän päihittää jopa Harry Potterin myyntitilastoissa. Mankell on myös onnistunut valloittamaan ulkomaisille kirjailijoille tunnetusti vaikeat Britannian markkinat.

Mankellilla on ansionsa myös pohjoismaisen rikoskirjallisuuden nousussa. 1970-luvulla Ruotsissa puhuttiin paljon Björn Borg- ja Abba-efekteistä, niistä positiivisista psykologisista ja taloudellisista vaikutuksista, joita maailmanmenestyjillä oli ruotsalaiselle urheilulle ja musiikille. Mankellin kohdalla voidaan puhua samanlaisesta ilmiöstä. Hänellä on ansionsa siinä, että rikoskirjallisuus on noussut yhdeksi ruotsalaisen kulttuuriviennin tärkeimmistä toimialoista.

Mankellin menestyksellä on ollut vaikutuksia muillekin tahoille, jopa paikalliskulttuurin tasolle. Jo ennen vuosikymmenen vaihdetta saatiin lehdistä lukea mm. saksalaisille dekkarituristeille Ystadiin järjestetyistä opastetuista kierroksista Mankellin teosten tapahtumapaikoille. Kerrottu on myös paikallisella poliisiasemalla komisariosta nimeltä Kurt-Ingvar Wald, jonka on pitänyt tottua siihen, että dekkaripyhiinvaeltajat tulevat pyytämään häneltä nimikirjoitusta. Hänen on päätelty olevan esikuva Mankellin sankarille Kurt Wallanderille.

Parantumaton maailmanparantaja

Päähenkilönsä välityksellä Mankell selvästi purkaa aggressioitaan ruotsalaisen kansankodin synkkää puolta, kylmyyttä kohtaan. Aggressioita kirjailijassa saa aikaan huoli hyvinvointivaltion romuttumisesta ja lisääntyneestä väkivallasta ja rasismista.

Mankell liittää romaaninsa tapahtumat – rikokset varsinkin – laajempiin yhteiskunnallisiin kehyksiin. Niinpä hän näkee murhat ja ryöstöt yksilöiden suorittamina pahoina tekoina, joilla on juurensa yhteiskunnassa ja sen vääristymissä. Mankellin kirjoissa ei koskaan jäädä tapahtumien ja niiden seurausten kuvaamisen tasolle. Aina on mukana pyrkimys tarjota lukijalle mahdollisuus löytää niille myös syyt. Mankelin tavoitteena on nähdä itse – ja saada lukijansa näkemään – myös tragedioiden ja ihmiskohtaloiden taakse.

Henning Mankell ei kiellä olevansa parantumaton maailmanparantaja. Hän on sitä, vaikka katsoo, että ”harvoin yksittäisillä kirjalla on suurta poliittista vaikutusta. Sellaistakin toki tapahtuu, mutta harvoin”. Toivossa on hyvä elää, sanoisi joku tästä asenteesta.

Sen sijaan hän arvelee kirjojensa kyllä vaikuttavan yksittäisiin ihmisiin. Siksi hän onkin pitänyt tapanaan sanoa, ettei yksittäinen kulttuuriteko muuta maailmaa, mutta ei maailmaa myöskään ilman niitä voi muuttaa.

Antiikin perinteissä

Miksi sitten lähes aina sarja murhia, miksi niin synkkää ja raadollista?

Mankellin vastaus alkaa yhteiskunnan muutoksen käsittelyllä. Yhteiskunta muuttuu, murhat ja väkivalta sen mukana. Hän muistuttaa, että antiikin Kreikassahan sitä karmeata väkivaltakirjallisuutta vasta julkaistiinkin!

Sieltä, sen ajan näytelmistä Henning Mankell kertoo alunperin ammentaneensa inspiraationsa.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Olenkin itse asiassa toiminut kaikkein pisimpään eläneellä kirjallisuuden alalla, on Mankell todennut ja kertonut lukeneensa mm. Euripidesin (n. 484 – 406 eaa.) tuotantoa.

Yhdessä tämän antiikin ajan tragedioitsijan, psykologisen elämäntarkkailijan murhenäytelmässä isä uhraa tyttärensä saadakseen laivoilleen suotuisat tuulet.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Valtiovarainministeri Riikka Purra ja pääministeri Petteri Orpo hallituksen kehysriihineuvotteluiden tiedotustilaisuudessa Helsingissä 23. huhtikuuta.

Hallitus päätti, että rahaa on: Kuinka merkittävä ideologinen muutos kehysriihessä tehtiin? – Näin vastaavat toimittaja, kansanedustaja ja tutkija

Yli miljoona rohingya-pakolaista asuu Cox’s Bazarin pakolaisleirillä Bangladeshin ja Myanmarin rajalla.

Myanmar ei ole turvallinen rohingyoille

Kapteswetin teetilan johtaja Gilbert Korir esittelee luomulannoitteilla kasvatettuja teelehtiä.

Luomuteen viljely yleistyy Keniassa

Veikka Lahtinen.

Emme ole valmiita fasismin paluuseen

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Nyt Orpon hallitus lasten terveystarkastuksista: ”Tulee kalliiksi”

 
02

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

 
03

Vasemmistossa ollaan huolissaan yleistukisuunnitelmista: ”Hallitus tekee sosiaaliturvan yksinkertaistamista säästöt edellä”

 
04

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

 
05

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Sukupuuttoon kuolleeksi luultu Cheljoen käärmeenpääkala teki yllättävän paluun

18.05.2025

Ilmastonmuutos pakottaa Andien naiset opettelemaan uusia viljelymenetelmiä

17.05.2025

Varsinais-Suomen vasemmistoliitto jakoi aluevaltuustopestinsä

17.05.2025

Metsästäjät muuttuivat luonnonsuojelijoiksi – Bangladeshissa etniset vähemmistöt ovat havahtumassa varjelemaan metsiään ja villiä luontoa

17.05.2025

Valokuvat näyttävät Israelin sotarikokset – ja raunioista versovan vastarinnan

17.05.2025

Amputoituja raajoja ja mielen haavoja – Sodan pitkä varjo näkyy kolmasosassa syyrialaisia

17.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela arvioi Purraa:”Ei näemmä kehtaa enää edes puolustaa hallituksen politiikkaa”

17.05.2025

Orpon hallitus häviää taas Marinin hallitukselle – Kansalaisista vain reilu neljännes on tyytyväinen Orpon hallituksen toimiin

17.05.2025

Minja Koskela puolustaa tuilla eläviä terveitä ihmisiä: ”Kun palkka ei riitä”

16.05.2025

Suomen kanta muuttui: Seurauksena epävarmuutta ja epäjohdonmukaisuutta

16.05.2025

Raportti: Ääriliikkeet hyödyntävät nuoren traumataustaa rekrytoinnissaan – ”Tarjoavat positiivisia kokemuksia ja adrenaliinibuustia”

16.05.2025

Vihdoin rajoituksia sähköpotkulautojen käyttöön: Nyt loppuu huppelissa törmäily

16.05.2025

Nyt kiistellään paperittomien terveydenhuollosta: ”Sisäministerin vaihtoehtoiset faktat”

16.05.2025

Valtiovarainministeriön selitykset eivät vakuuta, kansliapäällikkö sotki pakkaa entisestään – ”Vei pohjaa VM:n aiemmilta selityksiltä”

16.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään