Suomessa Juha Sipilän hallitus uudistaa ansiosidonnaista työttömyysturvaa leikkaamalla sen kestosta sata päivää. Tanskassa työttömyyskomitea jätti maanantaina mietinnön huomattavasti kunnianhimoisemmaksi uudistukseksi. Kansaneläkelaitoksen tutkimusjohtaja Olli Kangas esittelee Kelan blogissa sen sisältävän kiinnostavia ja tuoreita – osin villejäkin – avauksia.
Kankaan mukaan Tanskaan esitetyn uudistuksen tavoitteena on joustavampi työttömyysturva, joka ottaisi paremmin huomioon työmarkkinoilla tapahtuneet ja tapahtuvat muutokset. Silmämääränä on työryhmän puheenjohtajan, Århusin yliopiston taloustieteen professori Nina Smithin mukaan freelancer-työn ja yksinyrittäjyyden lisääntyminen.
Päivä töissä lisää kaksi korvausta
Nyt Tanskassa saa työttömyysturvaa vuoden työnteon jälkeen ja päivärahaa maksetaan kahdelta vuodelta. Työryhmä esittää, että päivärahakausi pidentyisi, jos henkilö työskentelee työttömyysjaksollaan. Päivä töissä antaisi kaksi lisäpäivää korvaukseen. Maksimissaan korvausaika ehdotetussa uudessa järjestelmässä voi olla kolme vuotta.
Alempipalkkaista työtä vastaanottavan työttömyyskorvaus laskettaisiin aiemman paremman palkan mukaan. Nyt Tanskassa päiväraha määräytyy viimeisimmän palkan mukaan, mikä Kankaan mukaan madaltaa halukkuutta ottaa vastaan huonompipalkkaista työtä.
Ehdollista karenssia
Sipilän hallitus esittää, että työttömyyden karenssipäiviä lisättäisiin viidestä seitsemään. Tanskassa työttömyysturvassa ei ole lainkaan karenssipäiviä, mutta komitea esittää säästöjä niin, että jokaiselle työttömälle vuosineljännekselle tulee kaksi karenssipäivää. Seuraavan vuosineljänneksen karenssilta kuitenkin välttyy, jos työtön työskentelee edellisellä neljänneksellä vähintään viikon kuukaudessa.
Karenssipäiviä olisi maksimissaan kahdeksan vuodessa.
Pienituloisille 90 prosenttia
Tanskan työttömyyskorvausta Olli Kangas kuvaa alemmissa tuloryhmissä varsin anteliaaksi. Pienituloiset saavat 90 prosentin korvauksen tulonmenetyksestään, keskituloiset vajaat 60 prosenttia ja suurituloisten saama korvaus menee alle 50 prosentin. Näiltä osin järjestelmää ei ehdoteta muutettavaksi.
Pitkään työttömänä olleiden korvausaikaa lyhennetään. Jos henkilö on kahdeksan vuoden aikana saanut korvausta neljältä vuodelta, lyhennetään seuraavaa työttömyyskorvauksen maksuaikaa kuukaudella. Nykyjärjestelmässä lyhennystä ei tehdä.
Kyseessä on vasta ehdotus, johon puolueiden kannat ovat Kankaan mukaan epäselvät.