Maahanmuuttovirasto julkisti tiistaina päivitetyn Irak-maalinjauksensa. Turvapaikkaa ei voi enää saada pelkästään sillä perusteella, että on kotoisin tietyltä alueelta. Viraston mukaan monien Irakin alueiden turvallisuustilanne on lieventynyt ja se vaikuttaa ratkaisuihin turvapaikka-asioissa.
Maahanmuuttoviraston mukaan turvallisuustilanne on lieventynyt erityisesti Babylonin läänissä ja Kirkukin kaupungissa. Bagdadissa turvallisuustilanne on edelleen ongelmallinen, mutta kaikkien sieltä tulevien ei voida katsoa olevan henkilökohtaisessa väkivallan vaarassa.
Uusi linjaus tarkoittaa sitä, että irakilaisten kansainvälistä suojelua koskevat hakemukset tutkitaan yksilöllisesti ja ratkaistaan henkilön omakohtaisen vainokertomuksen perusteella sekä sillä, mihin seikkoihin he vetoavat turvapaikkapuhuttelussaan ja miten he perustelevat turvapaikan tarvettaan.
UM: Kirkuk ei ole turvallinen
Linjaus on jossain määrin ristiriidassa ulkoministeriön 1.9. antaman ja voimassa olevan matkustustiedotteen kanssa. Ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista Irakiin, koska turvallisuustilanne on hyvin huono varsinkin Niniven, Salaheddinin, Anbarin, Kirkukin ja Diyalan lääneissä. Niissä käydään taisteluja ääriryhmien ja turvallisuusjoukkojen välillä.
Ulkoministeriön mukaan taisteluita on käyty lähellä Pohjois-Irakin kurdien itsehallintoaluetta, joka on aiemmin ollut verrattain rauhallinen ja turvallinen alue. Terrori-iskujen riski on merkittävä suurimmassa osassa maata, ministeriö tiedotti 1,5 kuukautta sitten.
Arvio hallinto-oikeuteen?
Vapaa liikkuvuus -verkoston mielestä Irakiin ei tulisi käännyttää ketään, koska kansainvälisten järjestöjen ja ihmisoikeusjärjestöjen raporttien valossa on selvää, että Irak ei ole turvallinen maa.
Verkoston mukaan Maahanmuuttoviraston esittelemä turvallisuusarvio saatetaan vielä kyseenalaistaa hallinto-oikeudessa.
Jos arvio jää voimaan, ratkaistavaksi jää konfliktialueilta tulevien, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten tilanne. Vapaan liikkuvuuden mukaan Ruotsin esimerkki osoittaa, etteivät pakkopalautukset Irakiin yleensä onnistu.
Turvapaikkakriteerien tiukentaminen irakilaisten, kuten myös somalialaisten osalta, tarkoittaa käytännössä sitä, että paperittomina elävien ihmisten määrä kasvaa merkittävästi Suomessa, Vapaa liikkuvuus kommentoi linjausta.