Kirkon työntekijöille ja viranhaltijoille etsitään parhaillaan kokeilujen kautta säännöllisiä työaikoja. Osalle työntekijöistä, esimerkiksi papeille, on jo pitkään määritelty sopimuksissa työajan sijasta vain vapaa-aika.
– Meneillään on kaksi työaikakokeilua. Tavoitteemme on, että jatkossa sovittaisiin työajasta, ei vain vapaa-ajasta, Kirkon alat ry:n toiminnanjohtaja Paula Aaltonen kertoo.
Hänen edustamiensa työntekijöiden kokeilussa on yhdistetty yleinen säännöllinen työaika ja jaksotyöaika uudeksi yleistyöajaksi. Vuonna 2017 päättyvä yleistyöaikakokeilu koskee esimerkiksi suntioita, seurakuntamestareita ja lastenohjaajia.
Uudistuksella pyritään yksinkertaistamaan ja yhdenmukaistamaan työaikajärjestelmiä. Aaltosen mukaan tästä olisi hyötyä ainakin työajan seurannassa ja työaikakorvausten laskennassa.
Kokeiluista voisi sopia paikallisesti
Pappeja, kanttoreita, diakoniatyöntekijöitä ja nuorisotyönohjaajia koskevan hengellisen työajan työaikakokeilussa on Kirkon akateemisten toiminnanjohtajan Jussi Junnian mukaan kaksi vaihtoehtoa.
– Toinen on käyttää yleistä työaikaa, jossa tehdään 38 tuntia ja 15 minuuttia viikossa. Toinen malli on siirtyä tekemään täysin työajattoman työn sijasta moduuleissa laskettavaa työtä, Junnia kertoo.
Moduulimallissa työaikaa mitataan Junnian mukaan noin kahden tunnin moduuleissa, josta tulee suunnilleen kahdeksan tunnin työpäivä ja noin 38 tunnin työviikko.
Hengellisten viranhaltijoiden työaikakokeilussa on tällä hetkellä mukana kaksi pilottiseurakuntaa, Helsingin Meilahti ja Kerava. Meilahdessa kokeilu on jatkanut vuodesta 2010 alkaen.
Junnian mukaan tavoitteena on saada ensi vuoden alussa muutama pilottiseurakunta lisää.
– Toivomme, että tätä voitaisiin jossakin vaiheessa kokeilla vähän vapaammin paikallisella sopimisella. Tällä hetkellä kokeilu edellyttää seurakunnan hakeutumista erilliseksi kokeiluseurakunnaksi, Junnia kertoo.