SAK:laisen Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn valtuusto päätti torstaina käynnistää laajat työtaistelutoimet työehtosopimusneuvotteluiden vauhdittamiseksi. Työtaisteluiden piirissä on yhteensä yli neljätuhatta työntekijää.
Työtaistelu alkaa torstaina 19.11. ja jatkuu perjantaina 20.11.
Lakossa ovat Helsingin postinjakelu, pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan sanomalehdenjakelu sekä Helsingin postikeskus ja ulkomaantuotanto.
Lakko koskee myös Siipitien ulkomaantuotantoa ja hinnoittelupalvelua, Vantaan logistiikkakeskusta ja ulkomaantuotantoa, Helsingin Veturitien terminaalia sekä Liedon logistiikkakeskusta ja terminaalia. Kyseisiä töitä ei tehdä muissakaan Postin työyksiköissä.
Myöhemmistä työnseisauksista on jo päätetty, mutta niistä ilmoitetaan myöhemmin.
Tätä ei purematta niellä
PAUn mukaan valtionyhtiö Posti tavoittelee tes-neuvotteluissa satojen eurojen leikkausta matalapalkkaisten työntekijöiden kuukausiansioihin ja epäinhimillisiä työvuoroja sekä muutosturvasopimuksen poistamista.
Postin tarkoitus on jatkossa hoitaa vain välttämättömät työt omalla vakituisella henkilöstöllä ja korvata muu työvoima vuokratyövoimalla.
PAUn Kymenlaakson päätoiminen pääluottamusmies Tero Kelkka totesi torstain valtuustossa, että työantajapuolen vaatimukset työehtoneuvotteluissa eivät ole mistään kotoisin.
Kelkka on valmis lakkoilemaan.
– Työnantajan palkanheikennysvaatimuksiin on vastattava. Ei niitä voi purematta niellä.
PAUn liittosihteerin Esko Hietaniemen mukaan liitto ei vaadi työehtoneuvotteluissa mahdottomia.
– Meille tärkeintä on saada työnantaja peräytymään kohtuuttomista vaatimuksistaan, jotka tarkoittaisivat pahimmillaan 30 prosentin palkanlaskua joillakin ammattiryhmillä.
Kovia palkkavaatimuksia PAU ei Hietaniemen mukaan aio esittää.
– Olemme valmiita työllisyys- ja kasvusopimuksen mukaisiin korotuksiin. Emme ole kuitenkaan vielä edes keskustelleet palkankorotuksista, hän totesi torstaina iltapäivällä.
Lakkoa yritetään murtaa vuokratyövoimalla
PAUn valtuusto kysyi torstaina, hyväksyykö valtio omistajana henkilöstöpolitiikan, jolla murretaan työntekijöiden perustuslaillista lakko-oikeutta.
Posti on rekrytoinut SOL Henkilöstöpalvelut Oy:n kautta vuokratyövoimaa, jonka tarkoituksena on laillisten työtaistelutoimien murtaminen. SOL on Henkilöstöpalveluyritysten Liiton (HPL) jäsen. Liiton sääntöjen mukaan henkilöstöpalveluyritykset eivät vuokraa alan kansainvälisen käytännön mukaan laillisen työtaistelun kohteena olevaan yritykseen työntekijöitä.
PAU on vaatinut SOL Henkilöstöpalvelut Oy:ltä julkista vastausta siihen, aikooko se vuokrata työvoimaa rikkomaan laillisia työtaistelutoimia.
Palvelualojen Työnantajien Paltan varatoimitusjohtajan Tuomas Aarton mukaan väite vuokratyövoiman käyttökiellosta työtaistelutilanteiden yhteydessä ei pidä paikkaansa.
– Kyse on ammattiliiton omasta tulkinnasta, Aarto totesi järjestönsä tiedotteessa.