Postin työehtoneuvotteluja jatketaan tiistaina valtakunnansovittelijan toimistolla, Helsingin Bulevardilla.
– Neuvottelut ovat edenneet nihkeästi, Palvelutyönantajien PALTAn varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto kuvasi tilannetta järjestönsä tiedotustilaisuudessa Helsingissä maanantaina.
– Suurin ongelma on Posti- ja logistiikka-alan unionin PAUn haluttomuus myöntää, ettei postialan murroksen vuoksi voida enää jatkaa vanhoilla monopoliajan työehdoilla, Aarto sanoi.
PAUn puheenjohtajaa Heidi Niemistä puhe monopoliajan työehdoista naurattaa.
– Postissa noudatettiin virkaehtosopimusta vuoteen 1994, jolloin yrityksestä tehtiin osakeyhtiö. Sen jälkeen sopimuksissa on aina ollut kahden liiton nimi, PAUn ja PALTAn. Nytkö työnantajat vasta ovat alkaneet ihmetellä, miksi ovat sellaisia sopimuksia vuosien varrella kuitanneet.
Lakko vai työsulku?
PAU on arvostellut Postia vuokratyövoiman rekrytoinnista SOL Henkilöstöpalvelut Oy:ltä piittaamatta siitä, että ammattiliitto oli ilmoittanut aloittavansa työntaistelun. Viikko sitten maanantaina PAU asetti toistaiseksi voimassa olevan koulutus-, perehdytys- ja ylityökiellon niille työpaikoille, joihin tulee SOL Oy:n vuokratyövoimaa.
Perjantaina liitto väitti Postin asettaneen työsulkuun kaikki Malmin ja Pukinmäen koulutuskieltoa noudattaneet postinjakajat.
PALTAn Aarto kiisti työnantajapuolen julistaneen työsulun.
– Se ei pidä paikkaansa. Siitä olisi pitänyt tehdä Postin hallituksen päätös, eikä sellaista ole. Jos työntekijät kieltäytyvät tekemästä työnantajan määräämiä tehtäviä, se katsotaan lakoksi.
Yhden tunnin hintaa turha vertailla
Postin tuotannon johtaja Yrjö Eskola vaatii tekeillä olevaan työehtosopimukseen lisää joustoja ja jäykkyyksiä purettavaksi, koska kilpailijat jakavat postia halvemmalla.
– Työnantaja vetoaa TEAMin työehtosopimukseen sanomalehtien varhaisjakelussa, jota se kuvaa halvemmaksi kuin meidän sopimuksemme, PAUn Nieminen kertoo.
Niemisen mukaan Eskolan väite pitää paikkansa, jos katsotaan vain yhden tehdyn työtunnin kustannusta.
– Se ei kuitenkaan ole oikea vertailutapa, koska TEAMilla ja Postilla on erilaiset reitinmuodostustyökalut. Sama reitti saattaa kestää postilaisessa maailmassa kolme tuntia ja TEAMilaisessa maailmassa neljä tuntia. Molemmista maksetaan urakkapalkkaa.
Niemisen mielestä yhden tunnin palkalla ei ole niin suuri merkitys, kuin sillä kuinka monta tuntia reitin katsotaan kestävän.
– Eskolan ajatus näyttää yhden totuuden, mutta minusta pitäisi kertoa koko totuus, eli miten koko palkka muodostuu. Jos haluttaisiin päästä sataprosenttiseen vertailtavuuteen, tuntipalkkojen ja reittityökalujen pitäisi olla yksi yhteen. Myös jaettavien kappalekorvausten pitäisi olla samat.