Helsingin satamatyöntekijöiden vaiheista 115 vuoden ajalta tänään julkaistu yli 400-sivuinen historiikki on kertomus alalla toimijoiden työssään kokeneesta suuresta muutoksesta. Nykyisin toimivan ammattiosaston juuret ulottuvat vuoteen 1899.
Kirjoittaja Eino Nykänen ei kuitenkaan ole jättänyt huomioimatta kokonaisuutta, jossa työ tällä avainalalla on linkittynyt. Teos yhdistääkin varsinaisen aiheensa rinnalla yksittäisen ammattialan työntekijöiden kokemukset suomalaisen yhteiskunnan vaiheisiin.
– Olen pyrkinyt pääsemään mahdollisimman lähelle satamaväen arkista toimintaa. Olen halunnut luoda kokonaisuuden, josta satamatyöhön, ammatilliseen järjestötoimintaan ja yhteiskuntakehitykseen perehtymätönkin lukija voisi saada käsityksen, miksi juuri satamatyöläisten elämä on ollut kaikin puolin kovaa, Nykänen sanoo.
Sataman soturit –teoksen alaotsikko on Helsingin Ahtaustyöntekijäin pitkä, kova ja värikäs historia.
Fakta-aineistoihin ja henkilöhaastatteluihin perustuva historiikki selvittää lisäksi miten moniin Suomen suunnasta käytyihin taisteluihin osallistunut Helsingin satamaväki on ollut yhteiskunnan muutoksen keskiössä. Se on ollut merkittävä tekijä valtakunnan politiikassa.
Aiheeseen palataan lähiaikoina Viikkolehdessä.