KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Pieni firma tarvitsee tukea palkkaamiseen

Peppiina Heilä toimi parikymmentä vuotta atk-bisneksessä ennen kuin perusti oman verhoomon.

Peppiina Heilä toimi parikymmentä vuotta atk-bisneksessä ennen kuin perusti oman verhoomon. Kuva: Sirpa Koskinen

Kasvu on pienissä yrityksissä. Usein niissä kuitenkin pelätään riskiä, joka liittyy työntekijän palkkaamiseen.

Tuula Kärki
14.11.2015 13.00

Pienet yritykset ovat keskeisessä asemassa, kun Suomeen luodaan uusia työpaikkoja.

– Niihin työpaikat syntyvät. Isoihin vientiyrityksiin ei ole suuressa määrin ollut sellaisia investointeja, joilla lisättäisiin henkilöstöä, vasemmistoliiton satakuntalainen kansanedustaja Jari Myllykoski sanoo.

Jotta potentiaalisia työpaikkoja ei menetetä, Myllykoski pitää tärkeänä, että nyt pienyrittäjille tehdään työvoiman palkkaaminen nykyistä helpommaksi. Hän on tehnyt eduskunnassa kaksi asiaan liittyvää toimenpide-aloitetta.

Yrityksillä on ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa kynnys.

Myös Satakunnan Yrittäjien toimitusjohtaja Markku Kivinen toteaa, että juuri nyt uudet työpaikat syntyvät pieniin ja keskisuuriin yrityksiin.

– Ja niissäkin sinne pienempään päähän. Suuret yritykset ulkoistavat palveluitaan ja osa työpaikoista syntyy tätä kautta, mutta pääosin pieniin yrityksiin syntyvät työpaikat ovat todellisia uusia työpaikkoja, hän sanoo.

Kannattavaa valtiolle

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on kaavaillut palkkaamisen kynnyksen madaltamista sillä, että uuden työntekijän koeaikaa pidennetään puoleen vuoteen tai jopa vuoteen. Jari Myllykoski ei pitänyt ajatuksesta.

– Ajattelin, että täytyy olla muitakin keinoja, hän sanoo.

Toisessa Myllykosken aloitteessa alennettaisiin verokannustimella ensimmäisen perheen ulkopuolisen työntekijän palkkaamista. Yritys saisi vähentää ensimmäisenä vuonna kaikki palkattavan työntekijän palkka- ja sivukulut yhteisöverosta ja toisena vuonna puolet.

– Yrityksillä on ensimmäisen työntekijän palkkaamisessa kynnys, jota on tässä taloudellisessa tilanteessa välttämätöntä madaltaa, Myllykoski sanoo.

Hän arvioi, että julkisen talouden kannalta aloite olisi riskitön. Eduskunnan tietopalveluiden tekemän laskelman mukaan 10 000 henkilön työllistyminen 2 300 euron kuukausipalkalla vähentäisi yhteisöverotuottoja 69,2 miljoonaa euroa, mutta lisäisi palkkaveroista ja erilaisista veroluonteisista maksuista kertyviä tuottoja 71,8 miljoonaa euroa.

Hän huomauttaa, että erityisen hyödyllistä julkiselle taloudelle on työttömien työllistyminen:

– Mikäli 10 000 henkilöä työllistyisi suoraan työttömyydestä, loppusumma julkiselle taloudelle olisi noin 70 miljoonaa euroa plussalla.

Pienyrityksiä on vaikka minkälaisia.

– Varmaankin tämä koskisi palvelusektoria, vaikkapa yhden miehen sähköfirmaa, joka pohtii, että nyt olisi töitä kahdelle. Meillä on laaja kirjo yrityksiä, joissa on isä, poika ja perävaunu, Myllykoski sanoo.

Eräänlainen palkkatuki

Toisella aloitteella Myllykoski esittää työnantajan sivukulujen määräaikaista ja porrastettua alentamista tämän palkatessa juuri työttömiä: yli 200 päivää työttömänä olleen, alle 25-vuotiaan työttömän tai alle 30-vuotiaan työttömän vastavalmistuneen. Ensimmäisenä vuonna alennus olisi sata prosenttia, toisena 70 prosenttia ja kolmantena 30 prosenttia.

– Malli on eräänlainen palkkatuki, mutta sen erottaa palkkatuesta mallin automaattisuus, Myllykoski sanoo

Hän perustelee esitystään sillä, että yksilön saaman edun lisäksi julkinen talous säästäisi työttömyysturvamenoissa ja saisi tuloja henkilöverotuksesta. Erityisesti laman aikana vaikutus olisi merkittävä.

– Työntekijät eivät häviä ja yrityksellä madaltuu palkkaamisen kynnys. Valtiolle muutos olisi kustannusneutraali, Myllykoski sanoo.

Tulos ei synny heti

Markku Kivinen sanoo, että kaikki keinot, jotka helpottavat työllistämistä pienyrityksissä, pitää käyttää. Hän toteaa, että juuri alkuvaiheessa olevat yritykset tarvitsevat tukea työvoiman palkkaamiseen ja siksi kiittää Myllykoskea aktiivisuudesta.

– On kyse sitten ensimmäisestä työntekijästä tai kasvuvaiheessa olevan yrityksen tarpeesta palkata työntekijöitä, heitä palkataan hiukan etuajassa. Eli heti ei välttämättä synny tulosta, kun samaan aikaan investoidaan koneisiin ja laitteisiin, jotta voidaan työllistää enemmän.

Kivinen uskoo, että Myllykosken ehdotuksilla olisi työllistävää vaikutusta, mutta joitakin yksityiskohtia pitää tarkastella. Yksi on se, että Myllykoski ehdottaa verovähennystä yhteisöverosta ensimmäisen työntekijän palkkaamisen yhteydessä. Yhteisöveroa useimmat yksinyrittäjät eivät kuitenkaan maksa.

Myös porilainen yrittäjä Peppiina Heilä muistuttaa siitä, että yksinyrittäjien yrityksistä suurin osa on henkilöyrityksiä, joista verot maksetaan henkilöverotuksen kautta. Myllykosken esittämä verovähennys vain yhteisöverosta ei hyödyttäisi näitä yrityksiä.

Myllykoski toteaa tähän, että asia on verotuksellisesti niin monimutkainen, että hän jättää sen hallituksen ratkaistavaksi.

– Tämä on toimenpidealoite, josta olisi hyvä lähteä liikkeelle. Hallitus voi sitä pohtia pidemmälle, hän sanoo.

Palkkaaminen iso investointi

Myllykosken ajatusta luopua koeajan pidentämisestä Kivinen ei pidä järkevänä.

– Koeajan pidentäminen on tärkeä asia nimenomaan pienyrittäjille, hän sanoo.

– Pienyrityksessä se ensimmäinen työntekijä on iso asia tai hiukan isommassakin, vaikkapa neljän hengen yrityksessä, yhden työntekijän osuus on vielä neljäsosa yrityksen tuotannosta. Siksi työntekijän palkkaaminen on iso investointi ja yrittäjä voi pantata palkkaamista, jos pelkää riskiä. Siksi tarvitaan pidempi koeaika.

Hän ei usko, että koeaikaa käytettäisiin väärin, vaan muistuttaa siitä, että pienissä ja keskisuurissa yrityksissä työntekijät ovat keskimääräistä tyytyväisempiä.

– Työnantajasuhde on läheisempi. Tunnetaan toinen toisensa ja joustetaan puolin ja toisin.

Palkkatuki mahdollistaisi ensimmäisen työntekijän

Porilainen Peppiina Heilä on toiminut verhoomoyrittäjänä yhdeksän vuotta. Töitä Mööpelin Unelmassa on riittänyt itselle yli tarpeen ja olisi mukava palkata työntekijä. Vuoden hänellä olikin palkkatuettu työntekijä.

– Halusin katsoa, kantaako käsityö kahta ihmistä, hän sanoo.

Ei kantanut. Kun työntekijä ei voinut tehdä töitä, meni Heilän oman työn tulos lähes kokonaan työntekijän sairausajan palkkoihin.

– Käsityöala on siitä hankala, että varastoon ei voi tehdä. Se, mitä kaupataan, on ne kädet ja jos ne ovat pois, tuloa ei tule, yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiva Heilä sanoo.

– Vuoden tulos oli palkatun työntekijän osalta plusmiinusnolla. Ainoaksi tuloksi jäi palkkatuki. Se tarkoittaa, että ilman tällaisia helpotuksia en voi palkata ketään.

Lama ei näy

Verhoomolla on kuitenkin välillä pitkäänkin ruuhkaa.

– Palkkaaminen ei onnistu, koska seuraavaa kuukautta ei pysty ennustamaan. Ratkaisuni on eläkkeellä oleva verhooja, jonka toiminimi on voimassa. Hän tulee ruuhkatilanteissa tekemään alihankintaa.

Lama ei verhoiluyrityksessä juuri näy. Heilällä on vakituisia asiakkaita, paljolti yrityksiä ja yhteisöjä. Hän on muun muassa kunnostanut alttareita Porin seurakuntayhtymälle.

– Ihmiset arvostavat käsityötä, mutta eivät maksa mistä tahansa. Huonekalun pitää olla tunnearvoltaan todella tärkeä tai sitten erityisen laadukas. Kirpparilöytöjä ei juurikaan verhoiluteta, hän kertoo.

Byrokratia työllistää

Toinen työllistämisen ongelma on Heilän mukaan byrokratia.

– Sama asia piti ilmoittaa moneen paikkaan. Se saman työntekijästä koituvan summan ilmoitin verottajalle, työeläkelaitokseen, tapaturmavakuutukseen, työttömyysvakuutusrahastoon, palkkatukimaksatukseen. Miksei se riitä, että ilmoittaa sen verottajalle? hän kysyy.

Heilä arvioi lisäksi, että palkan sivukulut ovat ymmärrettäviä, mutta ovat kovat pienyrittäjälle.

Hän pitää kansanedustaja Jari Myllykosken aloitteita periaatteessa hyvinä, mutta epäilee, olisiko niistä hänelle apua.

– Tarvitsen ammattitaitoista työntekijää. Vastavalmistunutta joutuisi opettamaan.

Lisää asiaa pienyrittämisestä Kansan Uutisissa sunnuntaina.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

Tuomitsemme kaikki toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja sääntöjä, tasavallan presidentti Alexander Stubb sanoo.

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

Uusimmat

Yhteisöveron kevennyksen itserahoitusaste ei nouse lähellekään valtiovarainministeriön esittämää tasoa.

Järjestö vaatii hallitusta perumaan yhteisöveron alennuksen: ”Heikot perusteet ja virheelliset arviot”

Hallituksen piti tuoda Suomeen 100 000 työpaikkaa lisää, mutta tällä hetkellä työttömiä työnhakijoita on yli 100 000 enemmän, Li Andersson sanoo.

Li Andersson tylyttää: Hallituksen talouspolitiikka on surkea epäonnistuminen kaikilla keskeisillä mittareilla

Venezuelalainen päivälehti El Nacional ilmestyi toistaiseksi viimeisen kerran 14. joulukuuta 2018. Lehti ilmoitti pitävänsä lepotauon, kunnes se voi julkaista otsikon ”Venezuela palaa demokratiaan”.

Maanpakolaistoimitukset verkostoituvat Latinalaisessa Amerikassa

Valtiovarainministeriön johtoasema on perustunut ikään kuin kriisin mielikuvaan, sanoo KU:n Raha, talous ja politiikka -podcastin asiantuntija Lauri Holappa.

Miten valtiovarainministeriöstä tuli hallituspolitiikkaa ohjaava superministeriö? KU:n podcastissa pohditaan ministeriön historiaa ja tulevaisuutta

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
02

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
03

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

 
04

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
05

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Chilen huippujuustot tuotetaan ankarissa olosuhteissa

12.05.2025

KU kysyi Stubbilta Israelin toimista Gazassa, lännen kaksoisstandardeista ja globaalista etelästä – Näin presidentti vastasi

12.05.2025

Tunteelliset jäähyväiset komisario Koskiselle

11.05.2025

Tuntuu kuin olisi itse mukana, kun Niko Rantsi kuvaa poliisioperaatiota neljännessä dekkarissaan Vaikenemisen laki

10.05.2025

Laosissa raivataan edelleen amerikkalaispommeja, mutta Trump poisti työltä USA:n tuen

10.05.2025

Vasemmistoliitto mukana päättämässä Turussa – hyväksyi pormestariohjelman

09.05.2025

Susien metsästys on lisääntymässä – Vastalause eduskunnassa

09.05.2025

Korkeakoulujen rahoituskaruselli hämmentää: ”Toisella kädellä annetaan, toisella otetaan”

09.05.2025

Koskela ihmettelee Orpon hallituksen sekoilua: ”Laki olisi epätasapainoinen, jos poisto koskisi vain työntekijöitä”

09.05.2025

Hallituksen suunnitelma sen paljastaa: ”Nyt isketään viimeiseen henkireikään”

09.05.2025

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

08.05.2025

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

08.05.2025

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

08.05.2025

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

08.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Sisältöä ei löytynyt!
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään