Kun puoli kiloa paukkuu rikki, Seppo Pönnillä on aihetta iloon: ei ollut turha reissu. Mikä parasta, kyseisestä ahvensaaliista saa ruokapöytään komeat fileet.
Seppo on Kangasalan miehiä, hänen unelmanaan on voittaa ensimmäinen henkilökohtainen mitali alan MM-kisoissa. Jussi Jormanaisen ohjaama dokumentti Pilkki (2015) kertoo, onnistuuko hän unelmansa toteuttamisessa. Hänen pilkkimisensä painottuu nykyisin kilpailuun.
Sepon ohella dokumentin toinen keskeinen hahmo on hänen ystävänsä Mika Kankaanpää. Hän toteaa pohjiksi, että kalastus ja metsästys ovat heidän juttunsa. On mitä puuhastella. Mitä kalastukseen tulee, niin Mikan mielestä se on adrenaliiniryyppy, kun ottaa isoon kiinni.
Mikan johtama Viiksenvetäjät-joukkue käy perinteisellä kisareissulla Viron Viljandissa. Siellä kirkkaalla jäällä on porukkaa kuin meren mutaa, on kansainvälistä väriä ja vilskettä. Mukaan mahtuu myös pari naista, joten pilkkiminen ei taidakaan olla pelkästään miesten juttu.
Dokumenttiin muotoutuu kiintoisa kulttuurinen jännite kotimaisittain, ja tietysti itä–länsi-akselilla. Länsisuomalaisten urhojen vastapainoksi on mukava kuulla idän ääntä, Soisalo-opistossa Varkaudessa vaikuttavaa Vesa Multasta. Hän sanoo käyvänsä pääsääntöisesti viikonloppuisin kalassa, mutta kilpailu on hänelle täysin vierasta.
Lupsakkaan savolaiseen tapaan hän toteaa, että kalastaminen sinänsä on nautinto ja kalat syömistä varten. Vesan asenne on luonteva ja mutkaton ja sellaisena aitoa käytännön filosofiaa – omatekoinen viehe syventää harrastusta, täsmentää Vesa. Tosin hänkin myöntää, että tuskin kalassa tulisi käytyä ilman minkäänlaista saalista.
Aiheesta ”Zen ja pilkillä olon taide” saadaan pientä esimakua SM-kisoissa Hauholla. Sepon kannalta huipentuma on tietysti MM-kisat Kuopiossa. Niihin on saatu mukavasti draivia ja jännityksen poikanen, kiitos leikkauksen ja aktiivisesti soivan musiikin (Cleaning Women). Pilkkikisan kuvaaminen jos mikä vaatii draaman tajua, ja tästä sitä ihan mukavasti myös löytyy.
Dokumentissa on kaikin puolin sympaattinen meininki. Aihe kyllä mahdollistaisi syvemmänkin näkökulman, kun ajatellaan pilkkimistä tapahtumana vaikkapa yhdistelmän ihminen, luonto, liikkumattomuus ja hiljaisuus puitteissa.
Dokumenttiprojekti: Pilkki. TV1 maanantaina klo 21.30