Ensi viikonloppuna mitataan uuden keskusjärjestöhankkeen ja puheenjohtaja Pertti Porokarin kannatus, kun Insinööriliiton edustajakokous on koolla Helsingissä.
Puheenjohtaja valitaan perjantaina. Ehdolla ovat nykyinen puheenjohtaja Pertti Porokari, 51, ja liiton järjestöjohtaja Mikko Wikstedt, 52.
Varsinainen kädenvääntö käydään paitsi henkilöistä, myös insinöörien tulevasta keskusjärjestöstä. Osa jäsenistä haluaa jatkaa korkeasti koulutettujen Akavan jäsenliittona. Osa haluaa katsoa, mitä uudella palkansaajakeskusjärjestöllä on tarjottavana.
Insinööriliiton osallistuminen uuden keskusjärjestön selvitystyöhön on rikkonut liiton välejä Akavaan. Opetusalan ammattijärjestön puheenjohtaja Olli Luukkainen pitää kestämättömänä, että Akavan hallituksessa istuu liitto, joka osallistuu uuden keskusjärjestön valmisteluun.
Toistaiseksi Insinööriliitto on ollut hankkeessa ainoa akavalainen liitto, SAK:laisten, STTK:laisten ja villien liittojen joukossa.
Porokari toimii puheenjohtajana myös Akavan yksityisen sektorin neuvottelujärjestössä Ylemmät toimihenkilöt YTN:ssä.
Keväällä päätös keskusjärjestöstä
Insinööriliittoa vuodesta 2007 luotsannut Porokari on sitoutunut uuteen keskusjärjestöön, sillä hän on yksi ohjausryhmän kolmesta varapuheenjohtajista.
– Kun tulee tällainen historiallinen hanke, meidän pitää olla mukana kehittämässä mahdollisimman hyvää keskusjärjestöä. Samaan aikaan kehitämme Akavaa. Insinööriliitto on siinä mielessä erittäin hyvässä asemassa, että edustajistomme voi aidosti päättää, kumpaan keskusjärjestöön halutaan, Porokari viittaa muihin hankkeessa mukana oleviin liittoihin.
– Haemme jäsenillemme parasta mahdollista edunvalvontaa.
Insinööriliiton järjestöjohtaja Wikstedt on mielletty hankkeen vastustajaksi. Wikstedt oikoo väitettä toteamalla, että hän haluaa katsoa rauhassa, mitä uudella järjestöllä on tarjottavana.
– Jos Insinööriliitto päättää liittyä uuteen keskusjärjestöön, sen pitää joka tapauksessa säilyttää suhteet Akavaan yksin koulutuspolitiikan takia, hän linjaa.
Insinööriliitto on lähtenyt siitä, että se säilyttää paikkansa neuvottelujärjestö YTN:ssä.
Insinööriliiton hallitus päättää keväällä, viekö se esityksen uudesta keskusjärjestöstä kevään edustajakokoukselle.
Wikstedtin mukaan keskusjärjestöhankkeesta pitäisi järjestää kenttäkierros, jotta kevään edustajakokouksella oli vahvemmat eväät päätöksen tekemiseen.
– Tietoa ei ole saatu riittävästi. Tarvitaan lisää avoimuutta ja demokratiaa. Kaikkia osapuolia pitää kuulla ja kaikkien kanssa pitää keskustella ennen kuin päätöksiä tehdään.
Ensimmäinen perussuomalainen ay-johtaja?
Wikstedt on puoluekannaltaan perussuomalainen, Porokari on sitoutumaton.
Wikstedt oli keväällä perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaana. Hän lupaa vetäytyä aktiivisesta puoluetoiminnasta, mikäli tulee valituksi puheenjohtajaksi. Puolueen jäsenyyden hän aikoo säilyttää.
– Minusta halutaan yhteen sovittajaa ja eheyttäjää. Edustan keskustelevampaa toimintatapaa, Wikstedt sanoo.
Porokari haluaa vahvaa edunvalvontaa.
– Haluan edelleen tehdä jäsenille hyvää edunvalvontaa. Minulla on siihen kaikki edellytykset, jos edustajakokous on sitä mieltä, Porokari sanoo.