Hallituksen esittämä päivähoito-oikeuden rajaaminen muun muassa työttömiltä ei toteudu useissa isoissa kaupungeissa. Helsingissä kaupunginhallitus on jo aiemmin päättänyt, että subjektiivinen päivähoito-oikeus säilyy ennallaan, vaikka eduskunta hyväksyisi hallituksen esityksen. Sama päätös on tehty Turussa.
Maanantaina pidetyssä kaupunginvaltuuston kokouksessa myös Tampere piti päivähoito-oikeuden ennallaan tiukan äänestyksen jälkeen numeroin 34–33.
Subjektiivista päivähoito-oikeutta on puolustanut valtakunnan punavihreä oppositio. Vantaalla se sen sijaan hävisi äänestyksen maanantaina.
Tampereella Mikko Aaltosen vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuorossa tekemässä ja voittaneessa ehdotuksessa todettiin muun muassa, että ”lasten yhdenvertainen oikeus varhaiskasvatukseen turvataan riippumatta vanhempien työmarkkina-asemasta. Päätöksen aiheuttamat lisäkustannukset 1,6 miljoonaa euroa katetaan kasvattamalla vuoden 2016 talousarvion alijäämää”.
”Syrjäytymistä ehkäisevä asia”
Valtuuston kokouksessa Ulla-Leena Alppi sanoi jo useiden kuntien tehneen ”sen viisaan, inhimillisen päätöksen, että eivät lähde viemään subjektiivista varhaiskasvatus- ja päivähoito-oikeutta lapsilta, joiden vanhemmat ovat esimerkiksi työttömyyden vuoksi kotona”.
– Mahdollisuus säilyttää oikeus kokopäiväisenä noissakin tilanteissa on kaikkien asiantuntijoiden mukaan merkittävä haavoittumista ja jopa syrjäytymistä ehkäisevä asia.
– On mahdotonta hyväksyä sitä, että lapset asetetaan eriarvoiseen asemaan riippuen vanhempiensa työmarkkina-asemasta, ja että oikeuksia viedään lapsilta, joilla nimenomaan saattaa olla tarve kokopäiväiseen tukeen varhaiskasvatuksen muodossa. Kaikki eivät välttämättä tätä mahdollisuutta käytä, mutta sen tulee olla yhtäläinen mahdollisuus kaikille.
”YK:n suositusten vastainen”
Vantaalla tehtiin päinvastainen päätös äänin 36–31.
”Vantaalla kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan, Rkp:n ja kristillisdemokraattien valtuutetut ovat sitä mieltä, että varhaiskasvatus ei ole työttömien lasten oikeus. He tekivät päätöksen, joka on sekä YK:n lapsen oikeuksia koskevan komitean suositusten että Suomen perustuslain vastainen”, kirjoitti valtuutettu Minttu Sillanpää äänestyksen jälkeen blogissaan.
Sillanpää piti käsittämätönänä, että keskustelussa osa valtuutetuista näkee subjektiivisen päivähoito-oikeuden vanhempien oikeutena laittaa lapsi päiväkotiin.
”En oikein tiedä, miten asian saisi ymmärrettäväksi. Pitääkö kirjoittaa isoilla kirjaimilla: subjektiivinen päivähoito-oikeus on LAPSEN OIKEUS VARHAISKASVATUKSEEN. Lapsen oikeus varhaiskasvatukseen riippumatta siitä, mikä on vanhempien tilanne. Riippumatta siitä ovatko vanhemmat työssä vai työttöminä tai kotona hoitamassa pienempiä sisaruksia.”