Viikon kysymys
Potilas maksaa reseptilääkkeistään aiempaa enemmän, koska lääkekorvauksiin tuli vuodenvaihteessa uusi vuotuinen alkuomavastuu. Potilaiden itse maksamien maksujen on arvioitu nousevan keskimäärin noin kaksitoista euroa vuodessa.
Miksi lääkekorvausuudistus tehtiin, Kansaneläkelaitoksen suunnittelija Annukka Leppänen?
– Se oli näitä hallituksen säästöpäätöksiä.
Onko hallitus antanut teille säästötavoitteen?
– Jo Alexander Stubbin ja Jyrki Kataisen hallitusten mukaan valtion korvaamista lääkemaksuista piti säästää 113 miljoonaa euroa. Tänä vuonna hallitus haluaa vielä 26 miljoonaa lisäsäästöjä.
– Juha Sipilän hallitusohjelmaan on kirjattu, että lääkekorvausmenoista pitää säästää 150 miljoonaa euroa vuodesta 2017 alkaen.
Mikä korvauksissa muuttui?
– Peruskorvausprosentti nousi 35 prosentista 40 prosenttiin. Lisäksi otettiin käyttöön alkuomavastuu. Ihmisen pitää maksaa 50 euroa, ennen kuin hän alkaa saada korvausta.
– Alkuomavastuu voi kertyä useista erillisistä pienemmistä lääkeostoista tai se voi mennä puhki yhdestä kalliista lääkeostosta.
Maksavatko ihmiset nyt aiempaa enemmän?
– Suurin osa maksaa, mutta joillakin lääkemenot laskevat.
– Noin 12 prosentilla lääkkeiden käyttäjistä oma maksuosuus nousee enemmän kuin 20 euroa vuodessa ja yhdellä prosentilla pienenee yli 20 euroa vuodessa. Enimmillään oma osuus nousee alkuomavastuun verran.
Kuka uudistuksessa voittaa?
– Voittajien porukka on aika pieni. Lapset voittavat ja alle 18-vuotiaat, koska alkuomavastuu ei koske heitä.
Voittaako valtiokin?
– Voittaa, koska meidän on toteutettava ne säästöt, jotka hallitus on määrännyt meidät toimeenpanemaan.
– Ennakkoarvioiden mukaan alkuomavastuun käyttöönotto ja muut toimet säästävät valtion lääkekorvausmenoja noin 32 miljoonaa euroa.
Kuka lääkekorvausuudistuksessa häviää?
– Ne 840 000 ihmistä, joiden on arvioitu jäävän tänä vuonna kokonaan ilman korvauksia. Viime vuonna lääkekorvauksia sai 3,8 miljoonaa ihmistä.