KSL-opintokeskuksen ja vasemmistoliiton yhdessä järjestämään Poliitikkokouluun on valittu 25 osallistujaa eri puolilta Suomea – Lapista Uudellemaalle ja Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan. Poliitikkokoululaiset ovat kiinnostuneita kuntavaalityöstä, ja moni aikoo myös ehdokkaaksi kevään vaaleissa.
Ensimmäisessä lähitapaamisessa osallistujat tutustuivat toisiinsa ja pohtivat sekä omia että puolueen poliittisia tavoitteita. Lauantain ohjelmassa oli myös Joukkovoima-mielenosoitus.
– Oli sattumaa, että Joukkovoima sattui samalle viikonlopulle, mutta tietenkin päätimme osallistua. Tehtävänä mielenosoituksessa oli tarkkailla, millaisia osallistujaryhmiä on mukana ja ketä vastaan osoitetaan mieltä, KSL:n koulutustuottaja Jukka Peltokoski kertoo.
Sunnuntaina poliitikkokoululaiset pääsivät tapaamaan vasemmistoliiton johtoa, kun puheenjohtaja Li Andersson, puoluesihteeri Joonas Leppänen ja järjestö- ja kunnallissihteeri Mikko Koikkalainen osallistuivat lounaalle ja kertoivat muun muassa ajankohtaisista poliittisista aiheista ja kuntavaaleista.
Andersson ja Leppänen pitävät Poliitikkokoulua hyvänä kanavana tarjota tukea ja koulutusta politiikkaan pyrkiville. Leppänen näkee koulutuksen jatkumona, jonka kautta koulutetaan tulevia kykyjä myös muihin tulossa oleviin vaaleihin.
– Poliitikkokoulussa pääsee myös tapaamaan muita, joilla on samanlainen halu vaikuttaa yhteiskuntaan ja vasemmistoliittoon, Andersson kehuu.
Tukea asioiden edistämiseen
Poliitikkokouluun osallistuvat Susanna Kuusto-Kovanen Espoosta ja Sari Janatuinen Kempeleestä ovat tulleet koulutukseen hakemaan nimenomaan verkostoja ja taitotietoa. Molemmat ovat asettumassa ehdolle kuntavaaleissa.
– Lähdin ehdokkaaksi, koska kansa kärsii siitä, mihin suuntaan hallitus on Suomea viemässä. Sosiaalialan työntekijänä näen arjessani hallituksen päätösten vaikutukset, Kuusto-Kovanen toteaa.
Jo ensimmäistä kauttaan kunnanvaltuustossa istuva Janatuinen uskoo saavansa Poliitikkokoulusta lisää taustatietoa, jonka avulla voi paremmin edistää asioita Kempeleessä.
Kevääseen saakka jatkuva koulutus koostuu lähitapaamisista, välitehtävistä, omavalintaisesta kehittämistehtävästä sekä paikallisen poliittisen tilaisuuden järjestämisestä. Lisäksi koulutuksen aikana vieraillaan muun muassa puoluetoimistolla ja eduskunnassa sekä Merja Kyllösen luona Euroopan parlamentissa Brysselissä.
KSL ja Vasemmistoliitto ovat tarjonneet poliitikkokoulutusta aiemminkin. Edellinen koulutus alkoi vuonna 2012 ja kesti neljä vuotta. Koulutusta kehuttiin erityisesti sen tarjoamasta mahdollisuudesta verkostoitua valtakunnallisesti sekä talouspoliittisesta opetuksesta. Nyt koulutus on lyhennetty vuoden mittaiseksi.
– Seuraava haku Poliitikkokouluun pyritään järjestämään keväällä 2017, Jukka Peltokoski lupailee.