Toveri Aulis Ruuth perää KU:ssa 21.10. marxilaisuuden perusteiden kertaamista selittäessään perustulon vastaista kantaansa. En vastusta ehdotusta lainkaan.
Marxilaisuuden perusteiden kolmesta osa-alueesta filosofian tärkein osa on dialektinen materialismi. Se on jo nyt varsin lähellä yleisesti hyväksyttyjä tieteellisyyden kriteereitä, joita joutuvat noudattamaan myös henkilökohtaisesti uskovaiset tieteentekijät. Mitä sosialismin teoriaan tulee, sen keskeiset osat lienevät proletariaatin diktatuuri ja puolueen johtavan osuuden korostaminen.
Joko minä tai marxilaiset ovat erehtyneet tai sitten, kuten arvioin, kyseessä on marxilaisuuden väärinkäytetyin ja väärinymmärretyin osa.
Taloustiede on eri juttu. Marxin, oikeastaan Adam Smithin, työarvoteoriaa, johon lisäarvoteoria perustuu, ei ole porvarien uutterista yrityksistä huolimatta kyetty kumoamaan. Niinpä se onkin siirretty kätevästi kokonaan sivuun. Todetaan vain, että tavaran arvo ja hinta ovat sama asia eikä sen muodostumista voi selvittää.
Perustuloon tiede ei antane suoraa vastausta, mutta jos liikkeellä olevista rahavirroista yli 80 prosenttia on virtuaalista ja vain pieni osa todellista työarvoon perustuvaa, ei perustulo ole kuin pisara valtameressä.
Tieteellistä maailmankatsomusta kannattaa tutkia ja selvittää. Ei pelkästään akateemisissa piireissä, vaan erityisesti työväenliikkeen ja sitä lähellä olevien piirien keskuudessa. Tulokset ovat varmaankin antoisia, jos jollain toistaiseksi tuntemattomalla keinolla väen saa nykyaikana tällaiseen opintotoimintaan innostumaan.
Jukka Peltonen
Kajaani