SAK ja STTK suhtautuvat itsensä työllistävien yhdistelmävakuutuksen kehittämiseen myönteisesti. Henkilö voisi vakuuttaa itsensä samanaikaisesti sekä palkansaajana että yrittäjänä.
– On tärkeää, että itsensätyöllistäjien työttömyysturvaa kehitetään. Päätoimisen ja sivutoimisen yrittäjyyden rajapintaa on selkiytettävä. Tällä hetkellä on usein liian vaikea arvioida, tullaanko työttömänä aloitettu yritystoiminta katsomaan pää- vai sivutoimiseksi, lakimies Samppa Koskela toteaa.
STTK:n mukaan mallin tulisi kuitenkin olla selkeä, yhdistelmävakuutuksenottajien rahoittama ja lähtökohtaisesti muuten kustannusneutraali. Esitetyssä yhdistelmävakuutuksen mallissa onkin puutteita.
Joissakin tilanteissa on vaikea arvioida, tehdäänkö työtä palkansaaja- vai yrittäjäasemassa.
– Malli ei saa monimutkaistaa työttömyysturvajärjestelmää. On myös tehtävä kustannusarviot ja pohdittava erilaisia vaihtoehtoja yhdistelmävakuutuksen toteuttamiseksi, Koskela huomauttaa.
Keskusjärjestöt ottivat kantaa itsensätyöllistäjien työttömyysturvan kehittämistarpeita kartoittaneiden Akavan johtajan Maria Löfgrenin ja Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikön Harri Hellsténin esityksiin. Järjestöt vaativat lainsäädännön jatkovalmistelun käynnistämistä välittömästi.
Työttömyysturvaan jää edelleenkin katveita
SAK:n työelämäasioiden johtajan Saana Siekkisen mukaan selvityshenkilöt puuttuvat oikeisiin ongelmiin ja tarjoavat niihin konkreettisia ratkaisukeinoja.
– Työttömyysturvan sääntöjen monimutkaisuus ja etuuksien katvealueet aiheuttavat itsensätyöllistäjille turhaa huolta ja epävarmuutta toimeentulosta,Siekkinen sanoo.
Hän arvioi selvityshenkilöiden esitysten vähentävän työttömyysturvan katveita ja aloittavan yrittäjän epävarmuutta toimeentulosta.
– Näiden jälkeenkin itsensätyöllistäjien ja silpputyöntekijöiden työttömyysturvaan ja muuhun lainsäädäntöön jää parannettavaa, Siekkinen arvioi.
SAK on ehdottanut sovitellun päivärahan sääntöjen sujuvoittamista, yritystoiminnan pää- ja sivutoimisuuden arvioinnin selkeyttämistä ja yhdistelmävakuutusta itsensätyöllistäjille.
Työsosuuskuntien rooli jää aukolliseksi
STTK on esittänyt, että yritystoiminta olisi aina aloitettaessa määräajan sivutoimista.
– Työttömyysetuuden saamisen edellytyksenä olisi kuitenkin, että työnhakija hakee ja on valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä. Myös selvityshenkilöt esittävät osin tämänsuuntaista ratkaisua, kiittelee Koskela.
STTK on esittänyt, että työosuuskunnasta saatu tulo katsottaisiin työttömyysturvassa palkkatuloksi, jos tulosta on maksettu kaikki lakisääteiset palkan sivukulut.
Koskelan mukaan muutos selkeyttäisi monien itsensätyöllistäjien asemaa työttömyysturvassa, koska he työskentelevät usein palkkatyön ja yrittäjyyden välimaastossa.
– Joissakin tilanteissa on vaikea arvioida, tehdäänkö työtä palkansaaja- vai yrittäjäasemassa. Tältä osin selvitys on puutteellinen ja työosuuskuntien roolia olisi ollut syytä tarkastella perusteellisemmin.
Löfgren ja Hellstén luovuttivat oikeus- ja työministeri Jari Lindströmille (ps.) ministerille raporttinsa tänään.