Erityisen surullista Asara-Laaksonen mukaan on se, että aktiivisuudesta rangaistaan, vaikka siitä pitäisi palkita.
– Nyt kuitenkin suurimmat tulonmenetykset syntyvät juuri aktiivisuuden perusteella.
Kaikkien työttömien tulot pienenevät vuoden 2017 alusta lukien, kun kansaneläkeindeksiä leikataan. Leikkaus pienentää ansiopäivärahan perusosaa, ansio-osaa ja lapsikorotuksia. Työtön menettää noin 4-12 euroa kuukaudessa. Summa riippuu työttömyyttä edeltäneistä tuloista ja alaikäisten lasten lukumäärästä.
Korotettua ansio-osaa saavien tulot putoavat huomattavasti heti vuodenvaihteesta, kun päivärahan laskennassa käytettävät prosentit pienenevät. Esimerkiksi jos työttömyyttä edeltänyt kuukausipalkka on ollut noin 2000 euroa, saa päivärahaa tammikuusta 2017 alkaen noin 40 euroa kuukaudessa vähemmän kuin vuonna 2016.
Kulukorvauksia karsitaan
JHL:n työttömyyskassa on maksanut kuluvan vuoden aikana työllistymistä edistäviin palveluihin osallistumisen perusteella korotettua ansio-osaa noin 3 600 jäsenelle.
– Heikennykset osuvat pahimmin siis kaikista aktiivisimpiin päivärahan saajiin. Tämä koskee hyvin suurta joukkoa jäsenkunnassamme.
Asara-Laaksonen muistuttaa myös kulukorvausten karsimisesta. Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka mukaan ensi vuonna alkaviin omaehtoisiin koulutuksiin ei makseta enää lainkaan kulukorvausta. Korvaus on nyt 9 euroa päivässä. Sen poistuminen leikkaa jäsenen nettotuloja noin 200 euroa kuukaudessa sen päälle mitä korotettu ansio-osa ja päivärahan taso pienenevät.
– Se on todella iso leikkaus jo ennestään pienistä tuloista.
JHL:n työttömyyskassa on tänä vuonna maksanut ansiopäivärahaa noin 1 500 omaehtoisesti opiskelevalle jäsenelle.
Palkkatukityöstä kelpaa jatkossa vain osa työssäoloehtoon
Heikennyksiä tulee myös palkkatuettuun työhön. Ensi vuodesta alkaen palkkatukityöhön työllistyvät henkilöt eivät enää saa koko työskentelyaikaansa luettua mukaan työssäoloehtoonsa, vaikka työ muilta osin täyttäisikin edellytykset palkan, työajan ja vakuutuksenalaisuuden osalta. Jatkossa vain 75 % työskentelystä kerryttää työssäoloehtoa, joten 26 viikon työssäoloehdon täyttääkseen palkkatukityössä tulee työllistyä vähintään 35 viikkoa.
Vuoden 2014 alusta lukien lainsäädäntö muuttui siten, että kaikki työ katsottiin työssäoloehdon kertymisen kannalta samanarvoiseksi. Nyt otetaan monta askelta taaksepäin aikaan, jolloin palkkatukityötä tekevä ei saanut hyväkseen koko työskentelyään samoin kuin samaa työtä tekevä kollega, jonka palkkaukseen ei ole käytetty palkkatukea.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitolla JHL:lla on 220 000 jäsentä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.