Kimmo Niemen, 43, perheessä on tehty vapaaehtoistyötä ”kautta aikain”. Tällä hetkellä perheeseen kuuluvat vanhemmat, sisko ja nykyinen puoliso.
Vapaaehtoistyönsä Niemi aloitti eläinten parissa. Haastattelun aikana lattioilla ja väliin pöydällä pyörii neljä kissaa.
– Lisäksi meillä on useampia hoitokissoja muualla, Niemi naurahtaa ja nappaa yhden kotikissoista syliinsä.
Seniorityö kosketti eniten
Jokunen vuosi sitten Niemi ryhtyi miettimään, mitä muuta hän voisi vapaaehtoisena tehdä.
– Aloin etsiä uutta suuntaa elämälleni ja löysin vanhustyön. Olen aina tullut paremmin toimeen seniorien kuin lasten kanssa.
Helsinki Mission seniorityö tuntui koskettavan eniten. Tällä hetkellä Kimmo Niemellä on yksi vakituinen senioriystävä, jonka luona hän käy säännöllisesti.
– Lisäksi teen vapaaehtoisena keikkatöitä. Jos joku ikäihminen tarvitsee apua pankkiasioissa tai sairaalassa käymisessä, pyrin olemaan heidän mukanaan oman aikatauluni mukaan.
Vanhukset ovat sopeutuvaisia
Niemen mielestä parasta vanhustyössä on, että se antaa tyydytystä myös tekijälleen.
– Tässä pystyy osoittamaan olevansa tarpeellinen toisille ihmisille. Vapaaehtoistyössä pystyy käyttämään aikaansa, voimiaan ja varojaan toisten hyväksi, tyytyväinen Niemi kertoo.
Kuluuko vapaaehtoistyöhön myös rahaa?
– Eipä oikeastaan. Käytännössä vain bussiliput ja muu matkustaminen maksavat jotakin.
Äkkiseltään luulisi, että senioreiden kanssa voi tulla vastaan hyvinkin haastavia tilanteita.
– Ei heidän kanssaan ole koskaan ollut hankala toimia. Vanhukset sopeutuvat yleensä hyvin uusiin ihmisiin ja uusiin tilanteisiin.
Niemen mukaan hankaluuksia tuottavat yleensä vain omat aikataulut ja niiden sovittaminen vapaaehtoisyöhön.
Vapaaehtoisuus vaatii aikaa
Vapaaehtoistyöstä kiinnostuneiden kannattaa Niemen mukaan aina ensin miettiä, kuinka pitkäksi aikaa pystyy työhön sitoutumaan.
– Ainakin tukihenkilötyössä on hyvä sitoutua siihen omaan senioriinsa aika pitkäksi aikaa.
Myös perheen kanssa on syytä keskustella.
– Mekin keskustelimme puolisoni kanssa, pystyisinkö minä osallistumaan tähän vapaaehtoistoimintaan. Kun hän sanoi, että etköhän sinä pysty, olin valmis.
Niemi muistuttaa, että työssäkäyvien on sovittava myös työnantajansa kanssa, kuinka vapaita voi ottaa vapaaehtoistyötä varten.
– Itse olen saanut sovittua vapaista. Joskus pidän myös palkatonta vapaata.
Suomi toimii pitkälti vapaaehtoisten voimin. Säännöllisesti vapaaehtoistyötä tekee noin puoli miljoonaa suomalaista. Esittelemme heistä kolme.