KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kulttuuri

Kulttuurin runsaudensarvi ilman Guggenheimiakin

Helsingin kaupunginmuseo on Leena-Maija Rossin uusia lempipaikkoja.

Helsingin kaupunginmuseo on Leena-Maija Rossin uusia lempipaikkoja. Kuva: Kari Soinio

Yksi uusi museo ei tekisi Helsingistä elävää kulttuurikaupunkia, sillä Helsinki on jo sitä.

Tuula Kärki
29.1.2017 8.30
ILMOITUS
ILMOITUS

Leena-Maija Rossi

Helsinkiläinen Leena-Maija Rossi, 54, on tutkija. Hän toimi Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtajana vuodesta 2011 viime kesään saakka.

Rossi väitteli filosofian tohtoriksi taidehistoriasta ja naistutkimuksesta vuonna 1999 ja on työskennellyt eri tehtävissä Helsingin yliopistossa. Hänen kirjallinen tuotantonsa sisältää toistakymmentä teosta yksin ja yhdessä muiden tekijöiden kanssa. Hän on toiminut myös kulttuuritoimittajana ja näyttelykuraattorina.

Tutkija Leena-Maija Rossilta jää paljon näkemättä Helsingissä, vaikka hän pyrkii seuraamaan kaupungin kulttuuritarjontaa aktiivisesti.

– Täällä tapahtuu niin paljon kaikenlaista, että ihminen ehtii nähdä vain pienen osan, hän sanoo.

Rossi palasi kesällä Helsinkiin oltuaan viisi vuotta Suomen kulttuuri-instituutin johtajana New Yorkissa. Hän on seurannut aktiivisesti Helsingin Guggenheim-museokeskustelua alusta alkaen ja ottanut siihen julkisesti kantaa. Nyt hän lohduttaa niitä, jotka pettyivät, kun kaupunginvaltuusto marraskuussa torppasi amerikkalaisen säätiön halun tuoda museonsa Helsinkiin.

– Oli hassunkurista kuulla hanketta perusteltavan sillä, että se elvyttäisi helsinkiläistä kulttuuria. Ei Helsingin kulttuurielämä kaipaa elvytystä, hän sanoo ja vie pienelle kulttuurikävelylle kaupunkiin katsomaan asioita, jotka ovat silmien edessä, mutta joita ei ehkä silti huomaa.

Runsaudensarvi

Rossin mielestä Helsinki on pieni runsaudensarvi, jossa on paljon muun muassa kaupunkiyhteisöllisiä tapahtumia: Lux Helsinki, ravintolapäivä, siivouspäivä, esittävän taiteen tapahtumia, esityksiä pienille yleisöille, musiikkia, festareita läpi kesän.

– Täällä on aina tapahtunut kiinnostavia asioita ja ollut ihmisiä, jotka ovat halunneet kokeilla uutta. 80-luvulla vahva ilmiö oli esimerkiksi se, että tyhjillään oleviin tiloihin tehtiin näyttelyitä taiteilijoiden yhteisponnistuksina ja elävöitettiin kaupunkia niin. Vilkas tarjonta ei ole siis mitään uutta. Tapahtumia vain on entistä enemmän.

Myös museot ovat vireitä.

– Ne tuovat ulkomaisten tekijöiden nykytaidetta ja vanhempaakin taidetta kiinnostaviksi näyttelyiksi. Ne myös kokoavat itse ulkomaisia ja kotimaisia näyttelyitä. Ei meidän tarvitse häpeillä museo- tai taidekenttää. Eikä puhua suomalaisista ja kansainvälisistä taiteilijoista. Suomalaiset ovat kansainvälisiä.

Helsingin Guggenheim-keskustelu pyöri paljolti turismin ja bisneksen ympärillä. Puhuttiin 550 000 vuosittaisesta kävijästä samaan aikaan, kun Kansallisgallerian taidemuseot – Kiasma, Ateneum ja Sinebrychoff – keräsivät kolmistaan 2016 aikana kaikkien aikojen ennätysyleisön, yhteensä 764 866 kävijää. Sen arvellaan perustuvan pitkälti uuden Museokortin tuomiin kävijöihin.

Rossi muistuttaa, että turismi on kaksipiippuinen juttu.

– Se tuo toki rahaa, mutta myös muuttaa kaupunkia sen omille asukkaille. Todella turistoituneissa kaupungeissa asukkaat kärsivät siitä.

– Helsinkiläinen taksikuski kertoi minulle äskettäin, että Tallinnan liikenne ja isot risteilyalukset jumiuttavat liikenteen Helsingissä jo nyt eivätkä kaupungin liikennejärjestelyt muutenkaan kestä valtavaa turistien lisäystä. Pidin sitä mielenkiintoisena asiantuntijalausuntona.

Rossi pitää myös vääränä lähtökohtaa, jossa turisteja houkutellakseen olisi rakennettava Guggenheim-tyylisiä isoja kohteita. Turistit hakevat aitoja paikallisia asioita.

– He hakevat asioita, joita eivät ehkä omassa ympäristössään pääse kokemaan. Yksi on luontomatkailu ja muu ulkoiluun liittyvä, vaikkapa revontulet tai hiljaisuus.

Pieni merellinen kaamos

Rossi luettelee Helsingin vahvuuksia: pienuus, pitkä rantaviiva ja yhteys luontoon, outo kaamos, saunakulttuuri, ruoka.

– Helsingissä on lyhyet välimatkat ja hyvä julkinen liikenne. Täällä on helppo liikkua ja käydä kerralla katsomassa paljon vaikkapa kuvataidetta.

– Kun Amos Rex -taidemuseo ensi vuonna valmistuu, syntyy entistä laajempi keskittymä, jossa museot – Amoksen lisäksi Ateneum, Kiasma, Helsingin taidemuseo HAM ja Taidehalli  – ovat kivenheiton päässä toisistaan. Turistin on todella helppo löytää niihin.

Lähellä on muutakin: Sinebrychoffin taidemuseo, Didrichsenin taidemuseo, Espoon EMMA, Vantaan Artsi, Keravan taidemuseo, Hvitträsk, Tarvaspää, Tuusulan rantatie…

– Ulottuvilla on paljon, hän korostaa.

Helsingin ominaispiirre on myös sen rantaviiva, paljolti luonnonläheinen ja luonnontilainen, toisaalta kunnostettu ja otettu käyttöön.

– Se on kansainvälisesti aika erityistä ja hienoa. New Yorkissa liikkuvuusohjelmamme puitteissa tuotetussa seminaarissa herätti hämmästynyttä innostusta, että ihmiset Helsingissä voivat siitä vaan mennä uimaan luonnonveteen.

Lisäksi kaupunkilaiset voivat pääosin vapaasti kulkea rannoilla.

– Siinä on aikamoinen ero New Yorkiin, jossa julkisen ja yksityisen ero on paikoitellen jyrkkä.

Rossi pohtii esimerkiksi Guggenheim-museolle meren rantaan ajatellulle tontille sittemmin tehtyjä rantapuistosuunnitelmia.

– Ihmiset ovat kehitelleet hienoja ideoita. Paikka voi olla haasteellinen suurten rakennusmassojen kannalta, mutta puistona, jossa olisi mahdollisuus vaikkapa ulkoilmaesityksiin, se varmasti toimisi. Ihmiset tarvitsevat ulkoilutilaa. Se on kuitenkin suunniteltava hyvin.

Valon ja pimeyden magiikkaa

Rossi kuvailee tuoretta kaamoskokemusta: Helsinki Luxin avajaisissa valot oli sammutettu ja kymmenet tuhannet ihmiset vaelsivat hämärässä. Tuttujakaan ei erottanut ihmisjoukosta.

– Tunnelma oli maaginen.

Hän iloitsee siitä, että kaupunki korostaa paikkoja valaistuksen suomilla keinoilla. Enää ei tarvitse mennä tavaratalon lamppuosastolle saamaan valohoitoa.

– On ehkä ymmärretty, että ihmiset tarvitsevat valoa.

Hän katselee Esplanadin kausivaloja: Poroja, kuusia.

– Tämä aika pieni ja kevyt keino muuttaa ympäristöä ja auttaa ihmisiä kaamoksen yli. Valon ja pimeyden kontrasti on kaunis, ja ihmiset ovat ylpeitä siitä, että kaupungissa on tällaista hienoa koettavaa.

Yksi paikallinen, eksoottinen asia on sauna. Matkailija ei kuitenkaan välttämättä aina ole löytänyt Helsingissä saunaan.

– Sauna on meillä herännyt uudella tavalla eloon. Vaikka täällä on iät ja ajat ollut itselleni tärkeä Yrjönkadun uimahalli saunoineen, Harjutorin sauna ja muita, yleisten saunojen kulttuuri oli hiipumassa. Nyt on tullut Löyly, Allas ja Kulttuurisauna, jotka kiinnostavat sekä paikallisia että muualta tulijoita.

Toinen on ruokakulttuuri.

– Se on muuttunut viime vuosina. On hifistelyä, mutta on myös idea läheltä tulevista tuoreista raaka-aineista.

Hieno Guggenhein-keskustelu

Rossi pitää liioitteluna arvioita, joiden mukaan someraivo torppasi Guggenheim-museon tulon.

– Seurasin keskustelua aika tiiviisti ja nähdäkseni kriitikot käyttivät asiallisia puheenvuoroja. Kritiikki nostatti tunteita ja mikäpä siinä, tunteet liittyvät politiikkaan.

Hän ilahtui Guggenheim-keskustelusta.

– Minulle tapaus oli mielenkiintoinen osoitus siitä, että ihmiset voivat vaikuttaa kaupungin asioihin keskustelemalla, hän sanoo.

Sitä hän hätkähti tälläkin kertaa, miten hanakasti Guggenheim-säätiö ajoi museota Helsinkiin. Kaupunginhallitus oli hylännyt hankkeen jo vuonna 2012.

– Amerikkalaisiin toimintatapoihin kuuluu sekin, että we will not take no for an answer, ei suostuta kuuntelemaan, jos joku sanoo ei, hän sanoo.

Hän toteaa, että Guggenheim oli yksi aloite, ei sen kummempaa.

– Paljon on ollut muitakin aloitteita, jotka eivät ole toteutuneet, ja sitten on tullut uusia asioita, jotka ovat toteutuneet. Toki on kiinnostavaa ja positiivistakin, että joku ulkopuolinen taho haluaa tänne noin pontevasti. Mutta voi miettiä, mitkä ovat syyt.

Rossin mielestä Guggenheim-säätiön tarjoama franchising-systeemi on aikansa elänyt.

– Täytyy erottaa kaksi asiaa. Yksi on New Yorkin Guggenheim-museo ja toinen ylikansallinen verkostoituminen, jossa on isoja ongelmia ja epäonnistumisia ja yksi onnistuminen, Bilbaon museo.

Rossi on monen muun tavoin esittänyt toivomuksen, että kun Guggenheim-hankkeesta luovuttiin, käytettäisiin siihen lupaillut rahat muuhun kuvataiteen tukemiseen.

– Keskusteluhan tavallaan osoitti, että kiinnostusta ja rahaa taiteisiin löytyy, hän hymähtää.

Mutta.

– Suoranaisia merkkejä kiinnostuksen jatkumisesta ei kuitenkaan ole näkynyt. Kaupunkilaiset ovat esittäneet ideoita, mutta kaupungin suunnalta ei ole kuulunut mitään. Olisi hienoa, jos kaupunki nyt satsaisi reilusti esimerkiksi omaan museoonsa HAMiin ja taiteilijoiden toimeentuloon.

Rossi arvelee, että Guggenheim-museota halunneilla on ehkä erilainen taidekäsitys kuin sitä vastustaneilla.

– Myös käsitys siitä, mitä museo on ja miten siellä ollaan, voi olla erilainen.

Mielikuva poikkeaa todellisuudesta

Rossi toivoo, että ihmiset menisivät museoihin. Mielikuva museoista ja taiteesta voi olla elitistisempi kuin todellisuus. Hän muistuttaa siitä, että galleriatkin tekevät merkittävää kulttuurityötä.

– Ne pitävät yleisölle ilmaiseksi esillä uutta taidetta. Silti ne helposti ovat vieraannuttavia eikä osa ihmisistä uskalla astua gallerioihin. Näyttelyt ovat kuitenkin valtavia satsauksia taiteilijoilta, ja toivoisi, että mahdollisimman moni näkisi niitä.

Myös kansallisiksi instituutioiksi muodostuneet museot saatetaan mieltää etäisiksi, vaikka niihin olisi ilmainen sisäänpääsy. Museoammattilaiset miettivät jatkuvasti, miten tavoittaa paremmin yleisöä. Museot ovat kuitenkin puun ja kuoren välissä, koska niille asetetaan kovat tulosvaatimukset. Lisäksi rahoitusta leikataan.

– Tähän työhön pitää uskoa yleisöä aliarvioimatta. Itse uskon, että ihmiset kiinnostuvat myös vakavista kysymyksistä ja vakavista tavoista käsitellä aiheita. Museoiden ei tarvitse olla elämystehtaita.

Leena-Maija Rossi

Helsinkiläinen Leena-Maija Rossi, 54, on tutkija. Hän toimi Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutin johtajana vuodesta 2011 viime kesään saakka.

Rossi väitteli filosofian tohtoriksi taidehistoriasta ja naistutkimuksesta vuonna 1999 ja on työskennellyt eri tehtävissä Helsingin yliopistossa. Hänen kirjallinen tuotantonsa sisältää toistakymmentä teosta yksin ja yhdessä muiden tekijöiden kanssa. Hän on toiminut myös kulttuuritoimittajana ja näyttelykuraattorina.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Markku Ropposen Kuhalat ovat harvinainen tapaus: sarja vain paranee vanhetessaan.

Kuhalan aina vain surrealistisemmat seikkailut aiheuttavat naurunpyrskähdyksiä Markku Ropposen uusimmassa teoksessa

Antonio Negri (vas.) ja Michael Hardt vuonna 2013.

Väen ja Imperiumin filosofi Antonio Negri – Joulukuussa kuolleen filosofin perintö tulee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin liikkeisiin vielä pitkään

Uhkaava kansikuva ei täysin vastaa Mustan linnun tarinaa.

Frida Skybäckin ihmissuhdedekkari Musta lintu osoittaa, että jännitys on tiheämpää ilman väkivaltaa

Vladimir Putinin valtakauden alusta tulee vuoden lopulla kuluneeksi 25 vuotta. Sinä aikana Venäjälle on luotu fasistisella kasvatustyöllä Hitlerjugendin kaltainen uusi sukupolvi.

Vaikka Putinista joskus päästään, fasismista Venäjällä ehkä ei, koska Z-sukupolvea on aivopesty siihen yli 20 vuotta

Uusimmat

Adoptioon kaapatun Sarah Kanferin äiti Eusebia Portillo ja hänen tyttärensä, Sarahin sisko Rosa María Portillo kodissaan El Salvadorissa.

El Salvadorin sisällissodassa rehotti lapsikauppa – Sadat ulkomaille adoptoidut etsivät nyt perheitään

María Ysabel Cedano (vas.) osallistuu mielenosoitukseen Limassa vaatien oikeutta ja korvauksia pakkosteriloinnin uhreille. Cedano on Cecilia Ramosin omaisia edustavan järjestön asianajaja Amerikkojen välisessä ihmisoikeustuomioistuimessa.

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

Kuvituskuvassa nuori perhe Havannan Ramón González Coro -äitiys- ja lastensairaalan edustalla.

Köyhyys hautaa lapsitoiveet Latinalaisessa Amerikassa – Latinot haluavat lapsia, mutta heillä ei ole siihen varaa

Bellincatin Sofia Kärkisen pakomatka ei jännitä tarkoitetulla tavalla Taavi Soininvaaran Mustassa legendassa

Taavi Soininvaaran uusin trilleri Musta legenda on kuin lukisi maailmanpolitiikasta reaaliajassa

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

 
02

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Peru pakkosteriloi tuhansia naisia vielä 2000-luvun alussa – nyt he vaativat oikeutta

 
05

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Pyhä hete, henkimaailma ja kaunaa kaunan päälle – Kati Roudan Kuollut karkuteillä on vuoden erikoisin dekkari

12.07.2025

Mathenge on Kenian villi lupiini ja jättipalsami – Nyt pakolaisleirin tytöt ovat valjastaneet haitallisen vieraslajin hyötykäyttöön

09.07.2025

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

08.07.2025

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

07.07.2025

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

06.07.2025

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

06.07.2025

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Huomisen Euroopassa voisimme maksaa digieurolla

10.07.2025

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään