KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Ruurik Holm: Vapaus vasemmiston johtotähdeksi

Yksilönvapauden heikko huomioiminen on koko poliittisen kentän ongelma, Ruurik Holm arvioi.

Yksilönvapauden heikko huomioiminen on koko poliittisen kentän ongelma, Ruurik Holm arvioi. Kuva: Jarno Mela

Yhteiskunnan moninaistuminen haastaa suuriin massoihin ja yksinkertaisiin malleihin perustuvan politiikan. Vasemmisto ei ole pysynyt kehityksessä mukana, sanoo filosofi Ruurik Holm.

Elias Krohn
22.10.2017 8.40

Filosofi Ruurik Holmin mielestä vasemmisto ei arvosta riittävästi yksilönvapautta, vaan luottaa yhä liikaa valtiokeskeisiin ratkaisuihin. Tämä näkemys, joka hänelle muodostui muun muassa hänen toimiessaan ajatuspaja Vasemmistofoorumin toiminnanjohtajana vuosina 2006–2015, oli yhtenä pontimena hänen tuoreeseen kirjaansa Yksilönvapaus – tulevaisuuden hyvinvointivaltion peruskivi.

”Yhtenäiskulttuurin, massamedian, tehdastyön ja puoluepoliittisen järjestäytymisen moderni aika alkaa olla lopuillaan”, Holm kirjoittaa. Vasemmisto ei ole hänen mukaansa pysynyt riittävästi mukana tässä yksilöllistymiskehityksessä.

Vasemmiston päämäärät perustuvat Holmin mukaan liikaa vain tilastojen ja suurten joukkojen tarkasteluun.

Vasemmiston päämäärät perustuvat Holmin mukaan liikaa pelkästään tilastojen ja suurten joukkojen tarkasteluun.

– Tämä on tärkeää tietoa, mutta yhtä lailla tärkeää on katsoa sitä, mitä ihmiset oikeasti haluavat elämältään ja miten haluavat elämäänsä rakentaa. Tilastoaineisto ei välttämättä käänny ihmisten omien prioriteettien ja päämäärien mukaiseksi, Holm sanoo Kansan Uutisille.

Holm nojautuu yhteiskuntafilosofisessa kirjassaan angloamerikkalaiseen poliittiseen filosofiaan. Lähtökohtana on, että yhteiskunnallinen puuttuminen ihmisten valintoihin on aina erikseen perusteltava. Se saattaa silti olla tarpeen hyvinkin usein. Tuloja, varallisuutta ja valta-asemia voidaan tasata, koska ”tällöin valtiovalta ei vielä päätä päämääriä yksilöiden puolesta, vaan ainoastaan toteuttaa tiettyä käsitystä yksilöiden välisestä oikeudenmukaisuudesta”, Holm kirjoittaa.

Saammeko valita itse?

Muutoin teoriapainotteisessa kirjassaan Holm esittää kaksi käytännön esimerkkiä julkisen vallan puuttumisesta yksilöiden ja perheiden ratkaisuihin: koulun valitsemisen ja lasten kotihoidontuen.

Tavallinen pelko on, että vapaa koulun valinta kärjistäisi eriarvoisuutta: hyväosaiset ja valveutuneet vanhemmat sijoittaisivat lapsensa laadukkaimman opetuksen kouluihin, kun taas heikoimmista lähtökohdista tulevat lapset päätyisivät lähikouluun. Näin syntyy myös ikävä kierre, jos jälkimmäisten keskittyminen samoihin kouluihin heikentää oppimistuloksia ja koulun mainetta entisestään.

Toisaalta jos asuinalueet ovat sosioekonomisesti eriytyneet, kaikkien määrääminen lähikouluun eriyttää sekin kouluja.

Holmin mukaan olennaista olisikin luonnostella malleja, joilla valinnanvapaus voidaan toteuttaa ilman että heikoimmista lähtökohdista tulevat kärsivät siitä. Tämä voisi tarkoittaa erityispanostuksia koulujen opetussuunnitelmiin ja opetuksen laatuun niillä alueilla, joilla on paljon syrjäytyneitä tai syrjäytymisvaarassa olevia ihmisiä, sekä vanhempien ohjaamista tutustumaan kouluvaihtoehtoihin.

Keskustelu kotihoidontuesta on puolestaan vasemmiston piirissä keskittynyt liikaa tuen mahdollisiin tasa-arvovaikutuksiin, Holm sanoo Kansan Uutisille. Nekin ovat kiistanalaisia, mutta olennaisinta olisi Holmin mukaan vanhempien oma käsitys hyvästä elämästä.

– Onko heidän mielestään perusteltua hoitaa lasta kolmivuotiaaksi asti kotona? Hyvin vähän on tukeuduttu ihmisten omiin käsityksiin, vaikka niistäkin on tietoa ja se tieto on toistaiseksi ollut ylivoimaisesti sillä kannalla, että kotihoidontuki on tärkeä asia vanhemmille eivätkä he halua siitä luopua, Holm sanoo.

Eivätkö toisaalta erityisesti oikeistolaiset usko valtion tietävän perheitä paremmin niiden tarpeet, kun he ovat halunneet rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta? Tätä Holm ei kiellä, mutta jatkaa:

– Vasemmiston kollektivistiseen ajatteluun kuuluu innokkuus puolustaa subjektiivista päivähoito-oikeutta, mutta vähäinen innostus puolustaa kotihoidontukea. Molemmat asiat voivat olla tietyille lapsille hyviä asioita.

Jyrki Kataisen hallituksessa vasemmistoliitto kannatti kotihoidontuen kiintiöimistä vanhempien kesken, mikä Holmin mukaan käytännössä olisi merkinnyt monille perheille sen rajaamista. Suunnitelma ei toteutunut. Nykyisin vasemmistoliitto kannattaa esittämänsä perhevapaiden 6+6+6-mallin lisäksi myös kotihoidontuen säilyttämistä. Demarinuoret on esittänyt kokoomusnuorten tavoin kotihoidontuen lakkauttamista, kun taas Vasemmistonuoret on puolustanut tukea.

Vapautta ja reiluutta kaikille

Yksilöllisten valintamahdollisuuksien heikko huomioiminen ei ole Holmin mukaan pelkästään vasemmiston, vaan koko poliittisen kentän ongelma.

– Puolue, joka pyrkisi ihmisten vapauttamiseen ja reiluun yhteiskuntaan ja joka kunnioittaisi ja edistäisi ihmisten tärkeinä pitämiä moraalisesti hyväksyttäviä päämääriä, voisi olla aika iso juttu.

Aiemmin vihreät on Holmin mukaan eniten hahmottunut tällaiseksi puolueeksi. Vihreiden yhteiskunnallinen visio on kuitenkin jäänyt epämääräiseksi.

– Aina kun vihreät ovat olleet hallituksessa, he ovat myötäilleet vallitsevia yhteiskunnallisia ja talouspoliittisia linjoja.

Kaikkein eniten valtiollisissa ja korporatiivisissa rakenteissa on Holmin mukaan kiinni SDP.

– Puolueen sisäinen kulttuuri on niin jähmeää, että uudistuminen on siellä todella vaikeaa, Holm arvioi.

Nykyisenlaisen ammattiyhdistysliikkeenkin Holm näkee ongelmallisena, koska valta keskittyy siinä helposti pienelle eliitille, jonka toimia mediakaan ei vahdi yhtä tarkasti kuin valtiollisten vallankäyttäjien.

Vasemmistoliitto on Holmin mukaan pyristellyt eroon imagostaan pelkästään valtiojohtoiseen tulonjakotasaukseen keskittyvänä puolueena, mutta ei ole siinä riittävästi onnistunut.

– Se edellyttäisi tähänastista radikaalimpia irtiottoja.

Hahmottuminen pelkästään huonosti pärjäävien ryhmien edunajajaksi ei riitä eikä johda hyviin tuloksiin vaaleissa, vaan tarvitaan kokonaisvaltainen näkemys kaikkia palvelevasta reilusta yhteiskunnasta, Holm korostaa.

Vauraus jakoon perustulolla

Oikeisto edustaa paljolti uusliberalistisia oppeja, jotka Holmin mukaan ovat nimestään huolimatta kaukana liberalismin ihanteista.

– Uusliberalismi tarkoittaa valtion hyödyntämistä ihmisten kontrolloinnissa. Valtio omaksuu tietynlaisen ideologian ja arvopäämäärät ja pyrkii saamaan yksilöt toteuttamaan niitä, Holm kuvailee.

Uusliberalismin autoritaarisuus ilmenee muun muassa työttömien ”kannustamisessa” millaisiin töihin tahansa työttömyysturvaa heikentämällä ja erilaisilla rankaisutoimilla.

Holm näkee markkinat tärkeänä ihmisten valinnanvapauden mahdollistavana mekanismina. Niiden lisäksi tarvitaan myös muita tuotannon järjestämisen tapoja, ja yhteiskunnallisin toimin on estettävä varallisuuden ja vallan keskittyminen vain harvojen käsiin. Tässä Holm näkee vasemmistoliitonkin ajaman perustulon yhtenä tärkeänä välineenä. Perustuloa ei pitäisi miettiä vain
sosiaaliturvan uutena järjestämistapana, vaan yhteiskunnan syvärakenteiden muuttamisen elementtinä. Sen avulla voitaisiin jakaa tasa-arvoisesti sellaista varallisuut-ta, joka nyt perustuu lähinnä syntyperään, Holm linjaa. Tämä voisi hyödyttää myös tuotantoelämää.

– Meillä on elinkeinovapaus, jonka mukaan jokainen voi perustaa yrityksen, mutta käytännössä se on toisille paljon helpompaa kuin toisille. Erojen tasoittaminen voisi uudistaa elinkeinoelämää. Syntyisi uusia yrityksiä, kilpailua ja uusia keksintöjä, Holm sanoo.

Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa keskitytään tulojen pikemminkin kuin varallisuuden tasaamiseen. Holmin mukaan mahdollisuuksien tasa-arvon kannalta oleellista on kuitenkin myös varallisuuden jakaantuminen. Tähän perustuvat kirjassa esitellyt amerikkalaisen liberalistisen yhteiskuntafilosofin John Rawlsin ajatukset ”omistusdemokratiasta”.

Demokratiaa työelämään

Holm nostaa kirjassaan esiin kollektiivisen päätöksenteon ongelmia. Edustuksellisessa demokratiassa äänestäjien tahto toteutuu enintään karkeasti. Edustajien mielipiteet eri asiakysymyksissä voivat poiketa heitä äänestäneiden mielipiteistä, ja vaalitapa sekä edustuksellisissa elimissä käytettävät äänestysmenettelyt voivat vaikuttaa ratkaisevasti päätöksiin. Lisäksi äänestäjien enemmistölläkään ei välttämättä ole moraalista oikeutta sanella kaikkea oman mielensä mukaan.

Holmin mukaan kollektiivisen päätöksenteon rajoja tulisikin jatkuvasti pohtia ja samalla lisätä ihmisten vaikutusmahdollisuuksia arjessaan, esimerkiksi työpaikoilla.

– Työntekijähallinnassa ja yritysdemokratiassa voisi olla poliittisen avauksen paikka. Se tulisi muotoilla niin, että se ei ole työntekijöiden uusi tapa ottaa lisäarvoa itselleen, vaan tehdä niistä parempia yrityksiä, parempia paikkoja olla ja parempia toimijoita yhteiskunnassa.

Ruurik Holm: Yksilönvapaus – tulevaisuuden hyvinvointivaltion peruskivi. Into Kustannus 2017. 226 sivua.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

PAM: Monet palvelualojen työntekijät tarvitsevat toimeentulotukea – kiristykset pakottavat muuttamaan pois työpaikkojen läheltä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi sunnuntaina Yhdysvaltain iskuista. Hänen taustallaan ovat varapresidentti JD Vance (vas.), ulkoministeri Marco Rubio (kesk.) ja puolustusministeri Pete Hegseth.

Näin vasemmistoliiton poliitikot tuomitsivat Yhdysvaltain iskut Iraniin – ”Jos nyt ei puolusteta kansainvälistä oikeutta, koska enää?”

Veronika Honkasalo.

Ottawan sopimus on pelastanut elämiä – Nyt miinoista vientituote?

Aino-Kaisa Pekonen tulkitsee hallituksen politiikkaa niin, että Suomessa ollaan menossa kohti yksityisiin palveluihin nojaavaa sote-mallia.

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen KU:n juhannushaastattelussa: ”En tiedä, onko pääministeri Orpo enää tosissaan”

Uusimmat

PAM: Monet palvelualojen työntekijät tarvitsevat toimeentulotukea – kiristykset pakottavat muuttamaan pois työpaikkojen läheltä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi sunnuntaina Yhdysvaltain iskuista. Hänen taustallaan ovat varapresidentti JD Vance (vas.), ulkoministeri Marco Rubio (kesk.) ja puolustusministeri Pete Hegseth.

Näin vasemmistoliiton poliitikot tuomitsivat Yhdysvaltain iskut Iraniin – ”Jos nyt ei puolusteta kansainvälistä oikeutta, koska enää?”

Hevosharrastus muuttuu painajaiseksi Piia Helanderin hyvin toimivassa Helioksessa.

Piia Helanderin lupaava esikoisdekkari Helios vie hevosten ja valta-aseman väärinkäytön maailmaan

Khumbun jäätikkö Mt Everestillä. Uusi raportti kertoo, että jäätiköt ovat maapallon lämpenemiselle vieläkin herkempiä kuin aiemmin on uskottu.

Jäätiköt jatkaisivat sulamistaan, vaikka maapallon lämpeneminen pysähtyisi heti

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

PAM: Monet palvelualojen työntekijät tarvitsevat toimeentulotukea – kiristykset pakottavat muuttamaan pois työpaikkojen läheltä

 
02

Viisi prosenttia puolustukseen? Samaan aikaan hallitus leikkaa lisää kansalaisilta

 
03

Li Andersson tylyttää Riikka Purraa ”Taas kerran täydellistä kyvyttömyyttä”

 
04

Vasemmistoliiton Koskela irvailee Purran saksikättä: ”Kuka tahansa vähänkään taloudesta ymmärtävä olisi voinut arvata, että näin tässä käy”

 
05

Kalaa vain seksiä vastaan: Miespuoliset kalastajat hyväksikäyttävät usein kalaa myyviä naisia Malawissa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Veri pyyhitään rahalla – näin Pakistanin oikeus pettää naiset

21.06.2025

Kalaa vain seksiä vastaan: Miespuoliset kalastajat hyväksikäyttävät usein kalaa myyviä naisia Malawissa

20.06.2025

Ottawan sopimus on pelastanut elämiä – Nyt miinoista vientituote?

20.06.2025

Etelänbastardikilpikonnien lisääntymisseudun lämpeneminen saa poikaset vaihtamaan sukupuolta

20.06.2025

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen KU:n juhannushaastattelussa: ”En tiedä, onko pääministeri Orpo enää tosissaan”

20.06.2025

Delhin roskien kerääjät tekevät työtään paahtavan auringon alla

19.06.2025

Yhdysvalloista karkotetut bhutanilaiset pakolaiset jäivät vaille kotimaata ja kansalaisuutta

19.06.2025

Maamiinojen palauttaminen ei paranna Suomen kokonaisturvallisuutta – Poliitikot antoivat uuden iskun kansainväliselle järjestelmälle

19.06.2025

Kansanmurhasta huolimatta Euroopan tuki Israelille jatkuu

19.06.2025

”Tämä on historiallinen päivä saamelaisille” – eduskunta hyväksyi saamelaiskäräjälain

19.06.2025

”Tämä on historiallinen päivä saamelaisille” – eduskunta hyväksyi saamelaiskäräjälain

19.06.2025

Vasemmistoliiton Mai Kivelä: ”Paperittomuus ei ratkea lennättämällä ihmisiä maihin, joihin heillä ei ole yhteyttä”

19.06.2025

Velkajarru ei maistu vasemmistoliiton Koskelalle: ”En usko sekuntiakaan”

19.06.2025

Aina saa kärsiä ja hävetä – Dazain kulttiklassikko on synkkä japanilainen yksinpuhelu

19.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään