KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Talous

Esko Seppäsen uusi kirja: Kapitalismi ei ole enää entisensä

- Meidän poliitikkojen valta vaikuttaa Suomen asioihin on ratkaisevasti pienentynyt, sanoo pitkään politiikassa toiminut Esko Seppänen.

- Meidän poliitikkojen valta vaikuttaa Suomen asioihin on ratkaisevasti pienentynyt, sanoo pitkään politiikassa toiminut Esko Seppänen. Kuva: jarno mela

20 perheen valta alkaa olla Suomen talouselämässä historiaa, mutta varallisuuden keskittyminen etenee, ilmenee Esko Seppäsen uudesta kirjasta. Hän myös selvittää, miten maata viedään turvallisuuspolitiikassa Yhdysvaltojen syliin.

Elias Krohn
24.2.2018 14.00

Neljä vuotta sitten emerituspoliitikko, taloustoimittaja, tietokirjailija Esko Seppänen (vas.) teki listauksen tämän ajan 20 perheestä kirjassaan Suomen rikkaat. Kuka kukin on (Minerva 2014). Uudessa kirjassaan Rauhan ja rahan geopolitiikka, joka on jo kirjoittajansa 35. teos, Seppänen jatkaa nykykapitalismin penkomista ja rikkaimpien suomalaisten varallisuuden selvittelyä.

Seppäsen mukaan mielikuva suurta taloudellista valtaa käyttävistä 20 perheestä ei enää päde samalla tavoin kuin 1950–60-luvuilla, jolloin perheitä ensimmäisiä kertoja listattiin. Etenkin metsä-teollisuus on menettänyt perhevallan luonnettaan. Vanhoilla omaisuuksilla elellään vielä mukavasti niiden liudentuessakin, mutta uutta omaisuutta luovat ”dynaamisemmat vaurausvoimat”.

Seppäsen neljännesvuosisadan aikaisten verotustietojen pohjalta tekemällä sadan rikkaimman suomalaisen listalla, joka kuvaa verotuksen jälkeen käteen jääneitä tuloja, näitä uusrikkaita on suurin osa. Kärjessä on teollisuusautomatiikalla 1990-luvulla miljonääriksi noussut Veikko Lesonen 282 miljoonan euron tuloillaan. Toisena on investointipankki Mandatumillaan rikastunut Björn Wahlroos (215 miljoonaa) ja pronssisijalla Supercell-peliyhtiön perustajajäsen Mikko Kodisoja (212 miljoonaa).

Kursseja on vedätetty myös peliyhtiö Rovion sekä Terveystalon pörssittämisissä, yhtiöiden omistajien eduksi.

Osingot yhä monille verovapaita

Varallisuustiedot eivät ole olleet Suomessa julkisia sen jälkeen, kun varallisuusveron periminen lopetettiin vuonna 2005. Varallisuuden jakautumisesta on kuitenkin valistuneita laskelmia.

Tutkiessaan selvityksiä maailman rikkaimmista ihmisistä Seppänen yllättyi suomalaisten hyvästä edustuksesta.

Knight Frankin raportin mukaan Suomessa oli vuonna 2016 yhteensä reilut 48 000 miljonääriä, 1 080 monimiljonääriä, 460 supermiljonääriä, 64 satamiljonääriä ja viisi miljardööriä. Muiden tutkimusten valossa Seppänen arvioi lukujen olevan jonkin verran suurempia. Talouslehti Forbesin listan mukaan maailman noin 2 000 miljardööristä suomalaisia olisi seitsemän.

– Niin varakkaita olemme me suomalaiset, Seppänen sanaili kirjansa julkistustilaisuudessa.

Jyrki Kataisen hallitus uudisti pääomatuloverotusta siten, että verottomia osinkoja ei enää pitänyt olla. Seppäsen mukaan verotiedoista kuitenkin ilmenee, ettei tämä pyrkimys ole toteutunut. Listaamattomat yhtiöt maksoivat vuonna 2016 luonnollisille henkilöille osinkoja yhteensä noin 2 300 miljoonaa euroa, mistä vain 36 prosenttia oli saajilleen veronalaista tuloa.

Maan sisus omiin käsiin

Kuvaan omistuksen ja varallisuuden uus-jaosta kuuluu se, että suomalaista omistusta on siirtynyt merkittävissä määrin ulkomaisille sijoittajille. Näin on käynyt myös yksityistetyille valtionyhtiöille, joiden osakkeita kaikki hallitukset 1980-luvun lopun Harri Holkerin hallituksesta alkaen ovat myyneet Seppäsen mukaan ”anteliaaseen alehintaan”.

Erityisen vahvasti ulkomaisissa käsissä on kaivostoiminta. Sen taloudellinen merkitys on mittava: Suomi on Euroopan suurin kullantuottaja, ja meillä on runsaasti muun muassa litiumia, jolle on sähköautojen myötä tulevaisuudessa yhä enemmän kysyntää. Tällä hetkellä vain yksi Suomen mineraalikaivoksista on kotimaisessa omistuksessa. Pääosin ulkomaiset yhtiöt ovat varanneet 14 prosenttia Suomen pinta-alasta kaivostarkoituksiin. Seppänen esittää johtopäätöksen:

– Meidän täytyy sosialisoida maan alla oleva maan sisältö, joka ei ole tänä päivänä kenenkään omistuksessa. Suomalaisten luonnonvarojen käyttöä ei saa antaa ulkomaiseen omistukseen vapaasti.

Vedätystä pörsseissä

Seppänen nostaa esiin viime aikojen talouselämästä joitakin arveluttavia yksittäistapauksia, kuten Raisio Oyj:n pörssikurssien vedätyksen Benemilk-rehulla.

Rehun annettiin ymmärtää mullistavan koko maailman maidontuotannon tehostamalla sitä, vähentämällä metaani- ja typpipäästöjä ja tekemällä maidosta terveellisempää. Muun muassa tämän hypen seurauksena Raision osakkeiden arvo kohosi ylemmäs kuin vuosiin ja oli korkeimmillaan 25. 2. 2014. Samainen päivä oli Raision johdon holding-yhtiön ”kannustinosakkeiden” ensimmäinen mahdollinen myyntipäivä.

– Johdon bonuksia ajettiin määrätietoisesti ylöspäin antamalla väärää tietoa patenteista ja sopimuksista. Mainostaminen loppui, kun johtokunta oli saanut bonuksensa, Seppänen sanoo.

Benemilk osoittautui flopiksi: sille ei ole saatu patenttia yhdessäkään maassa lukuun ottamatta Etelä-Afrikkaa, jossa patentteja ei myönnetä vaan niitä voi ostaa rahalla.

Raision osakkeenomistajana Seppänen teki Finanssivalvonnalle selvityspyynnön asiasta, mutta siihen ei ole tullut vastausta. Seppäsen uuteen kyselyyn Fiva vastasi, että se ei kerro toimistaan ulkopuolisille.

Vain yksi mineraalikaivoksista on kotimaisessa omistuksessa.

Kursseja on vedätetty myös peliyhtiö Rovion sekä Terveystalon pörssittämisissä, yhtiöiden omistajien eduksi.

– Kummankin osakkeita saisi nyt paljon halvemmalla kuin merkintöjen aikaan. Pörssiinmenokurssit oli nostettu ylihintaisiksi. Pörssitykset eivät hyödytä useimmissa tapauksissa yhtiöitä itseään vaan ainoastaan niiden omistajia, Seppänen korostaa.

Ohituskaista Natolle

Poliittisesta tilanteesta Seppänen toteaa, että uskottavien vaihtoehtojen puuttuessa vasemmisto on ollut heikko eikä ole pystynyt ”puolustamaan saavutuksiaan oikeiston itsekästä ja ahneutta tihkuvaa hyök-käystä vastaan”. Hän patistaa vasemmistoa panostamaan entistä vahvemmin kapitalismin kritiikkiin.

– Jotta säilyy ainakin tuntuma siihen, mitä tapahtuu todella.

Seppäsen kirja on historiasta ja geopolitiikasta ponnistava katsaus siihen, miten maamme nyt makaa. Talouden lisäksi kirja valottaa ulko-, turvallisuus- ja Eurooppa-politiikan nykysuuntauksia. Seppänen arvioi, että Suomi on Naton sijasta liittoutumassa Yhdysvaltojen kanssa. Kun Nato-jäsenyydelle ei ole edellytyksiä kansan enemmistön sitä vastustaessa, Suomi rakentaa suoraa sotilaspoliittista suhdetta Yhdysvaltoihin. Tämä ilmenee muun muassa sotaharjoituksissa, aseostoissa ja tiedusteluyhteistyössä.

Naton kanssa solmitussa isäntämaasopimuksessa Seppänen kiinnittää huomiota sen ristiriitaan Venäjän kanssa tehdyn naapuruussopimuksen kanssa. Naapuruussopimuksessa Suomi sitoutuu siihen, että se ei salli aluettaan käytettävän Venäjää vastaan kohdistuvaan hyökkäykseen. Isäntämaasopimuksessa on kuitenkin sovittu toimista, joilla Suomi tarvittaessa valmistaa maata jopa hyökkäystoimien käyttöön.

Liittoutumista ohi eduskunnan

Puolueettomuudesta luopuminen ja Suomen sotilaallinen lähentäminen Yhdysvaltoihin ja Natoon on tapahtunut ilman kansalaiskeskustelua, Seppänen toteaa.

Demokraattiset menettelyt on sivuutettu, kun esimerkiksi isäntämaasopimusta ei käsitelty eduskunnassa ja sen allekirjoitti Suomen puolesta vain puolustusvoimien komentaja, kenraali Jarmo Lindberg. Myöskään kumppanuusohjelmaa, johon isäntämaasopimus perustuu, ei käsitelty eduskunnassa, vaan sen hyväksyi virallisesti vain presidentti Martti Ahtisaari.

Nämä tapahtumat kuuluvat kirjan lopussa listattujen Suomen historian kymmenen pahimman demokratian loukkauksen joukkoon. Listalla ovat myös muun muassa pääomamarkkinoiden liberalisointi sekä tapa, jolla rahaliitto Emuun liittyminen vietiin läpi.

Jatkossakin kansanvaltaa uhkaavat Seppäsen mukaan EU:n liittovaltiokehityksen ja harvainvaltaisen kapitalismin eteneminen.

Kun kupla puhkeaa

Myös talousnäkymiin Seppänen suhtautuu pessimistisesti.

Kun Euroopan keskuspankki on pitkittyneen taantuman vuoksi elvyttänyt lisäämällä tarjolla olevan rahan määrää, osakkeiden ja muiden finanssituotteiden hinnat ovat nousseet ja erkaantuneet reaalitalouden arvoista. Tätä pääomamarkkinoiden inflaatiota vallitseva kansantaloustiede ei hänen mukaansa tunnista eikä ota huomioon koko järjestelmän laajuisen kriisin mahdollisuutta.

”Kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, kun höttörahasta pullistuvaan kuplaan rupeaa tulemaan reikiä”, Seppänen kirjoittaa.

Esko Seppänen: Rauhan ja rahan geopolitiikka. Onko maallamme malttia vaurastua? Into Kustannus 2018. 278 sivua.

ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

On järjetöntä väittää verotusta varkaudeksi – ”Veropopulismi on varakkaiden eturyhmien tapa edistää omaa etuaan”

Talouskuri iskee takaisin Eurooppaan – ”Talouskuri on johtanut äärioikeistolaisten puolueiden kannatuksen lisääntymiseen”

Hallituksen finanssipoliittinen linja ei vastaa sen julkilausuttuja poliittisia tavoitteita, todetaan Uuden talousajattelun keskuksen raportissa.

Suomen veroaste on putoamassa selvästi muiden Pohjoismaiden alapuolelle – Onko pohjoismaisen hyvinvointimallin rahoittaminen enää mahdollista, kysyy ajatushautomo

Alkuvuodesta pankkeja kaatuili tiuhaan tahtiin – Ollaanko nyt matkalla kohti uutta finanssikriisiä?

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään