KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Populismi pakenee määrittelyä – se voi hyvin ja lisääntyy

Kuva: Hannu Lukkarinen

Populismilla on monet kasvot. Tuore tutkimus osoittaa populistisen liikkeiden ja ajattelun moninaisuuden.

Esko Harni
22.6.2018 9.03

Populismi elää ja voi hyvin maailmanlaajuisesti Euroopassa. Ruotsidemokraatit, perussuomalaiset sekä esimerkiksi Ranskassa Jean-Marie Le Penin johtama Kansallisen Rintama ovat menestyneet kansallisissa vaaleissa historiallisesti poikkeuksellisen hyvin viime vuosina.

Myös Iso-Britannian eroa EU:sta sekä Donald Trumpin valintaa Yhdysvaltojen presidentiksi on selitetty populismilla.

Populismissa puhutaan paljon, mutta mitä se oikeastaan on?

ILMOITUS
ILMOITUS

Jan-Werner Müllerin vuonna 2016 julkaistun menestysteoksen What is populism mukaan eri maissa esiintyvät populistiset liikkeet toimivat pitkälti samojen periaatteiden mukaisesti.

Näitä ovat muun muassa moniarvoisuuden vastustaminen, viha eliittiä kohtaan sekä pyrkimys puhua “koko kansan” äänellä. Lähes kaikilla populistisilla liikkeillä on myös karismaattinen – usein miespuolinen – johtaja, jonka ajatellaan välittävän kansan tahtoa korruptoituneita byrokraatteja paremmin.

Edellisen kaltaisia huomioita on vaikea kieltää. Mutta onko populismi lopulta näin yksiselitteistä?

Juuri julkaistun Populism on the loose -kirjan toimittajakuntaan ja kirjoittajiin kuuluvan Tuija Saresman mukaan ei. Populismi on hänen mukaansa paitsi valtavirtaistunut, mutta myös muuttunut moniulotteisemmaksi.

– Populismi logiikkana perustuu vastakkainasetteluille, mutta se ei välttämättä ole hyvä tai paha, vaan määrittyy eri tavoin kytkeytyessään erilaisiin ideologioihin. Keskeistä on, että populistinen puhe mobilisoi ihmisiä toimintaan. Väitämme kirjassa, että populismi valtavirtaistuu ja leviää yhä uusille elämän-alueille, Saresma tarkentaa.

Populism on the loose -kirjan toimittajakuntaan kuuluvan Tuija Saresman mielestä populismi on paitsi valtavirtaistunut, myös muuttunut moniulotteisemmaksi.

Populism on the loose -kirjan toimittajakuntaan kuuluvan Tuija Saresman mielestä populismi on paitsi valtavirtaistunut, myös muuttunut moniulotteisemmaksi. Kuva: Marleena Mustola

Äärioikeistolla ja populismilla eroa

Teoksessa populismia lähestytään liukuvana ja yksiselitteistä määritelmää pakenevana käsitteenä.

Se ymmärretään esimerkiksi ajasta, paikasta ja sukupuolesta riippuvaisena ilmiönä.

– Lähdemme kirjassa siitä ajatuksesta, että populismi ei ole pelkästään kapeasti ajateltuna tiettyyn, esimerkiksi äärioikeistolaiseen ideologiaan kiinnittyvä poliittinen liike, vaan merkityksenannon ja toiminnan logiikka, joka kuuluu olennaisesti poliittiseen toimintaan ja demokra-tiaan, Saresma kertoo.

Kirjassa tehdään myös ero äärioikeistolaisten ja populististen liikkeiden välillä.

– Populismin ja äärioikeiston välille ei pidä vetää yhtäläisyysmerkkejä. Populismia on sekä poliittisen kartan vasemmalla että oikealla laidalla. Tällä hetkellä ääriajattelusta voimaa saava oikeistopopulismi näyttää kuitenkin olevan vahvoilla, Saresma huomauttaa.

Kirjoittajiin kuuluvan tutkija Björn Fryklundin mukaan äärioikeistolaiset liikkeet lisäävät usein kannatustaan, kun valtiolla menee taloudellisesti heikosti. Kun taas populistiset liikkeet ovat suosiossa taloudellisten suhdanteiden ollessa korkealla.

Kirjan viesti on, ettei ole olemassa yhtä populismia.

Populismi ja sukupuoli

Populismia ja sukupuolta käsittelevä keskustelu on pitkälti kiinnittynyt kysymykseen esimerkiksi äänestäjäkuntien sukupuolirakenteista, tai siihen, että populistiset liikkeet näyttävät viehättävän ennen kaikkea miehiä.

Saresman mukaan hedelmällisempää olisi kuitenkin tarkastella sitä, kuinka sukupuolta “tehdään” populistisessa puheessa ja politiikassa.

Sukupuolipopulismi perustuu yksinkertaistaville väitteille kahden sukupuolen ”luonnollisista” eroista.

– Konservatiivisiin arvoihin kiinnittyvässä oikeistopopulismissa korostetaan perinteistä sukupuolijärjestystä ja naisten ja miesten jäykkiä rooleja. Kiinnostavaa on esimerkiksi se, miten abortinvastaisuus ja naisten itsemääräämisoikeuden kyseenalaistaminen yhdistää monia oikeistopopulistisia puolueita, Saresma täsmentää.

Timo Soini toimii Saresman mukaan hyvänä esimerkkinä tällaisesta.

Soini on julkisesti vastustanut esimerkiksi sukupuolineutraalia avioliittoa sekä pyrkinyt lanseeraamaan ”kotiäitivihan” käsitettä. Vaikka perussuomalaisten piirissä on annettu jalansijaa myös naispolitiikoille, kuten Laura Huhtasaarella, on tämä Saresman mukaan hyvin rajallista eikä sinänsä uhkaa miehistä politiikan kenttää.

Saresma on pyrkinyt kehittämään sukupuolipopulis-min käsitettä, jolla hän pyrkii korostamaan, että sukupuoli ja sen tietynlaisena esittäminen on keino tehdä politiikkaa.

– Sukupuolipopulismi perustuu yksinkertaistaville väitteille kahden sukupuolen ”luonnollisista” eroista ja ”naisten” ja ”miesten” kategorioiden sisäisten erojen peittämiselle. Sen päämäärä on säilyttää tai palauttaa traditionalistinen ihanneyhteiskunta, jossa valkoinen heteromies oli perheen kyseenalaistamaton pää.

Esimerkiksi Trumpin vaalivoittoa voidaan Saresman ymmärtää tämän ilmiön kautta.

– Hänen seksistisyytensä ja naisvastaisuutensa näkyy twiiteissä, haastatteluissa ja käyttäytymisessä. En pitäisi mahdottomana, että yksi syy hänen voittoonsa presidentinvaaleissa oli juuri se, että hän asettui niin voimakkaasti itsenäisiä naisia vastaan ja pyrki osoittamaan näille näiden paikan kehuskelemalla pystyvänsä kourimaan ketä vain, Saresma huomauttaa.

Pohjoismainen populismi

Siitä huolimatta, että pohjoismaat jakavat yhteiskunnallisesti pitkälti samankaltaiset piirteet, ovat populistiset liikkeet kehittyneet niissä hyvin eri tavoin.

Fryklund vertailee Populism on the loose –kirjan ensimmäisessä artikkelissa näitä eroja vuosien 1970–2015 välillä. Hänen mukaansa populististen liikkeiden kehitys on pohjoismaissa ollut hyvin vaihteleva ja monimuotoinen prosessi.

Yleisesti hänen mukaansa 1970-luvulla populistiset liikkeet keskittyivät pitkälti verotuksellisiin kysymyksiin, mutta 2000-luvulla esille ovat nousseet erityisesti maahanmuuttoon ja nationalismiin kytkeytyvät teemat.

”Populismia on sekä poliittisen kartan vasemmalla että oikealla laidalla.”

– Suomalaisesta populismista puhuttaessa viitataan usein perussuomalaisiin. On kuitenkin huomattava, että perussuomalaisten populismin juuret ovat vahvasti vennamolaisuudessa ja SMP:ssä. Vasta viime vuosina, Perussuomalaisten Nuorten ja Jussi Halla-ahon netissä aikaansaaman liikehdinnän ansiosta, puolueen agendalle on yhä voimakkaammin nostettu maahanmuuttovastaisuus, joka yleensä on oikeistopopulististen puolueiden käyttövoima, Saresma tarkentaa.

Ruotsidemokraatit muodostavat mielenkiintoisen vertailukohdan tarkasteltaessa populismin kehittymistä pohjoismaissa. Vielä vuoden 2006 vaaleissa Ruotsidemokraatit saivat ainoastaan 2,6 prosenttia äänistä, mutta jo seuraavissa vuoden 2014 vaaleissa kannatus nousi 12,9 prosenttiin.

Ruotsissa populistisille liikkeille onkin huomattavasti lyhyempi historia. Asia selittyy Fryklundin kahdella tekijällä.

Ruotsin taloustilanne on viime vuosiin saakka ensinnäkin ollut poikkeuksellisen hyvä. Toisekseen Ruotsin poliittista ilmapiiriä on määrittynyt sosiaalidemokratiaan perustuva konsensus – perustavanlaatuisia poliittisia erontekoja ei Ruotsissa ole syntynyt.

Populististen liikkeiden suhde pohjoismaiseen hyvinvointivaltioajatteluun on jännitteinen. Esimerkiksi Veikko Vennamon johtama SMP oli pyrkimyksissään hyvin myönteinen hyvinvointivaltion rakennuksen päämäärien kanssa. Puolue oli Saresman mukaan niin sanotusti “pienen ihmisen” asialla.

Laajemmat yhteiskunnalliset murrokset ovat kuitenkin muuttaneet tilannetta. Uusliberalisoituminen ja valtion roolin heikentyminen ovat tuottaneet käsityksen hyvinvoinnin rajallisuudesta.

– Populismin vaikutus tässä kehityskulussa tulee näkyväksi niin kutsutussa hyvinvointisovinismissa, jossa kansankodin rajat pyritään sulkemaan ja hyvinvointi halutaan rajata kattamaan vain oikeanlaisiksi ymmärretyt kansalaiset, Saresma toteaa.

Etenkin maahanmuuttokriittisessä oikeistopopulismissa sosiaalietuudet pyritään rajaamaan vain syntyperäisten kansalaisten keskuuteen. Maahan muualta muuttaneet koetaan tämän logiikan puitteissa uhkana suhteessa hyvinvoinnin oletettuun rajallisuuteen.

Näiden seikkojen voidaankin – historiallisista eroista huolimatta – nähdä yhdistävän populististen liikkeiden toimintaa Suomessa ja Ruotsissa.

Miksi populismi toimii?

Vaikka populismista on tullut entistä ajankohtaisempi ja monipuolistunut ilmiö, on sen taustalla pidempi historia. Populismin historiaa voidaan Saresman mukaan jäljittää 1800-luvun Yhdysvaltoihin, tai aina demokratian syntysijoille Antiikin Kreikkaan.

Kulloinkin populismin suosiolle on ollut omat syynsä. Miksi populismi kuitenkin näyttää toimivan maailmanlaajuisesti juuri nyt?

Saresman mukaan kyse on ennen kaikkea siitä, että ihmiset ovat pettyneet perinteiseen politiikkaan.

– Populistien yksinkertaistavat lausunnot, tyhjät iskulauseet ja vastakkainasetteluille ja uhkien maalailulle perustuva puhe saavat kaikupohjaa globalisoituvassa ja erilaisten kriisien kanssa kamppailevassa maailmassa, Saresma painottaa.

Tuttujen rakenteiden, kuten kansallisvaltion ja palkkatyön, hiljattainen heikkeneminen ovat luoneet otollista pohjaa populististen liikkeiden synnylle.

– Itsestään selvänä pitämäänsä valtaa menettävät ja siten petetyiksi itsensä tuntevat ihmiset tarttuvat mihin tahansa perättömiinkin lupauksiin, Tuija Saresma alleviivaa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
03

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään