Vasemmistoliiton kansanedustajan ja ulkoasiainvaliokunnan jäsenen Paavo Arhinmäki arvioi viime viikonloppuna pidettyjen Turkin vaalien jälleen osoittaneen, etteivät Turkin valtaapitävät itsevaltaisen presidentti Erdoganin johdolla kunnioita demokratiaa, sananvapautta eivätkä ihmisoikeuksia.
– Ihmetyttää myös ulkoministeri Soinin kritiikitön suhtautuminen Turkkiin, Arhinmäki sanoo.
Hän muistutti Timo Soinin (sin.) puolitoista vuotta sitten Turkin-vierailullaan antamasta lausunnosta, jonka mukaan Suomi ja Turkki jakavat samat demokraattiset arvot. Nyt Turkin vaalien jälkeen Soini totesi, että Erdogan on kansansa valitsema presidentti ja vaalituloksia on aina kunnioitettava.
Irakin turvallisuustilanne muuttuu koko ajan.
– Ulkoministeri oli kyllä aivan toista mieltä kansan tahdosta silloin, kun demokraattinen EU-maa selvin luvuin hyväksyi aborttilain, Arhinmäki sanoi eduskunnassa keskiviikkoiltana.
– Hyvin erikoista, että epädemokraattisen Turkin kohdalla kyllä pulistaan kansan tahdosta.
Eduskunta keskusteli Suomen osallistumisen jatkamisesta turvallisuussektorin koulutusyhteistyössä Irakissa. Pohjana oli valtioneuvoston selonteko asiasta.
Natomaa pommittaa
Arhinmäen mielestä todellinen vastavoima terroristijärjestö ISISille sekä Irakissa että Syyriassa ovat olleet kurdit, joita Suomi on Irakissa kouluttanut.
– On aivan käsittämätöntä, että samaan aikaan kun ISISin vastainen koalitio kouluttaa Pohjois-Irakissa kurdien Peshmerga-joukkoja, annetaan Nato-maa Turkin pommittaa ilman suurempia vastalauseita ISISiiä vastaan taistelevia kurdeja sisäpoliittisista syistä, niin omassa massaan kuin naapurivaltioiden alueella, koko kansainvälisen yhteisön katsoessa vain hiljaa sivusta, Arhinmäki sanoi.
Sotilaat vähenevät
Käsittelyssä olleen selonteon mukaan Suomi on vähentämässä joukkojaan noin sadasta sotilaasta noin 80 sotilaaseen.
– Tämä on hyvä suunta, sillä Suomen tulisi ryhtyä kohdentamaan apuaan myös muille sektoreille, kuten jälleenrakennukseen, siviilikriisinhallintaan ja humanitaariseen apuun, Arhinmäki sanoi täysistunnossa.
Hallitus toi selonteon eduskuntaan pari päivää ennen kesätaukoa. Sitä käsitellään eduskunnan valiokunnissa vasta syksyllä.
– Irakin turvallisuustilanne muuttuu koko ajan, ja syksyllä tilanne voi olla aivan toinen kuin nyt. Hallituksen kiire tässäkin asiassa ihmetyttää, Arhinmäki sanoi.