KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

”Joko Euroopan työväenliike tai rasistinen äärioikeisto voittaa” – vasemmistokirjailija Owen Jones kertoo, miksi eliitin kanssa tulee olla konflikti

Owen Jones vieraili Suomessa SAK:n kutsusta. Hän puhui järjestön Tulevaisuus tänään -tapahtumassa.

Owen Jones vieraili Suomessa SAK:n kutsusta. Hän puhui järjestön Tulevaisuus tänään -tapahtumassa. Kuva: Jarno Mela

Vasemmisto on Britanniassa tarjonnut radikaalin vaihtoehdon nykymenolle. Labour on nyt selvästi suosituin puolue nuorten ja työikäisten parissa. Menestystä on auttanut se, että puolue ei enää pelkää.

Jussi Virkkunen
14.10.2018 7.35

Owen Jones

Syntynyt 8.8.1984

Toimittaja ja kirjailija

Kirjoittanut kaksi tietokirjaa, kolmas työn alla

Kolumnisti liberaalissa The Guardian -lehdessä

Työskennellyt aiemmin labour-kansanedustaja John McDonnellin avustajana

McDonnell oli tuolloin ns. takapenkkiläinen mutta kuuluu nyt puolueen johtoon

Joko Euroopan työväenliike voittaa tai sitten rasistinen äärioikeisto voittaa, sanoo Owen Jones Paasitornin juhlasalin lavalla esityksensä päätteeksi. Hetkeä myöhemmin sali alkaa taputtaa, 34-vuotiaan Jonesin esitys on ohi.

Jones ei ole Suomessa tunnettu, mutta kotimaassaan sitäkin enemmän. Toimittaja-aktivisti vierailee säännöllisesti televisiossa puolustamassa Jeremy Corbynin labour-puoluetta, jonka haukkuminen on lehdistön kansanhuvi. Tämän lisäksi hän kirjoittaa kolumneja, työn alla on kolmas tietokirja, ja hän kiertää Eurooppaa yhdistämässä vasemmistoa radikaalimman politiikan kannalle. Jones ei kuitenkaan ole labourin työntekijä.

Corbynin johdolla labourin politiikka pohjaa tunnuslauseelle ”enemmistölle, ei harvoille”. Puolue ei edes yritä esittää ajavansa kaikkien etuja.

– Politiikan taustalla on ajatus vastakkainasettelusta. Ihmiset ovat vihaisia, ja heidän vihansa kohdistuu jonnekin. Jos me (vasemmisto) emme ohjaa ihmisten vihaa oikeisiin kohteisiin, se kohdistuu maahanmuuttajiin ja pakolaisiin, Jones sanoo hieman myöhemmin Kansan Uutisten haastattelussa.

Yhteiskunnan eliitin tarpeet ja halut eivät pelkästään ole erilaisia kuin enemmistön, vaan nämä ovat itse asiassa törmäyskurssilla, kuuluu Jonesin argumentti.

– Jos meillä ei ole konfliktia eliitin kanssa, fasistit ja oikeistopopulistit voittavat, hän paaluttaa.

Moni voisi huomauttaa, että Britannia on huomattavasti epätasa-arvoisempi yhteiskunta kuin Suomi. Mutta kovin tutulta kuulostaa, kun Jones kuvailee, kuinka Britanniassa syyllistetään sosiaaliturvan väärinkäyttäjiä tai ylipäänsä sen varassa eläviä.

– Epätasa-arvo ei putoa taivaasta, jokin aiheuttaa sen. Vasemmisto sanoo, että eliitti aiheuttaa sen, eivät maahanmuuttajat, Jones sanoo.

Selvä muutos vanhaan

Ennen Jeremy Corbynin nousua labourin puheenjohtajaksi puolue ajoi huomattavan erilaista politiikkaa. Jones kuvailee, kuinka labour yritti epätoivoisesti olla kaikkien puolue. Corbynin edeltäjän Ed Milibandin aikana labour käytti slogania ”Yksi kansakunta – labour”, Jones sanoo. Seurauksena oli murskatappio parlamenttivaaleissa 2015.

– Labour oli menossa samaan suuntaan kuin monet sen sisarpuolueet Euroopassa. Ed Milibandin labour edusti molemmista suunnista pahimpia vaihtoehtoja. Se hyväksyi talouskuriajattelun mutta sanoi tekevänsä sitä vähän kevyemmin, Jones sanoo.

Tässä vaiheessa tekisi mieli huomauttaa Jonesille Suomen erikoislaatuisesta keskustelusta, jossa sosiaaliturvan leikkaaminen ja köyhiltä vieminen nähdään välttämättömänä. Mutta onneksi Jones palaa aiheeseen myöhemmin.

Owen Jones kehottaa Suomen vasemmistoa oppimaan labourin virheistä.

Owen Jones kehottaa Suomen vasemmistoa oppimaan labourin virheistä. Kuva: Jarno Mela

Jeremy Corbynin johdolla labour käänsi poliittisen ajattelun. Se lähti avoimeen hyökkäykseen valtaapitäviä vastaan. Veronkorotuksia rikkaimmille, työntekijöille lisää valtaa yrityksissä, monien palveluiden kansallistaminen. Lista on pitkä.

– Labour tarjosi radikaalin talousohjelman, jonka kukaan ei voinut sanoa olevan sama kuin konservatiiveilla, Jones sanoo.

Paasitornissa pitämässään esitelmässä ja The Establishment -kirjassaan Jones palautti mieleen, kuinka uusliberaalit poliitikot Margaret Thatcherin johdolla nousivat valtaan 1970-luvun loppupuolella. He onnistuivat vastaamaan ajan henkeen, joka oli muuttunut valtiovastaiseksi. Jones muistuttaa, että mistään tyhjästä he eivät nousseet. Uusliberaalit olivat valmistautuneet siihen 30 vuoden ajan ja muokanneet samalla julkista keskustelua ja ajattelua.

Vasemmiston ongelma oli, että kun kontrolloimaton kapitalismi ajoi maailman talouskriisiin vuonna 2008, se ei ollut mitenkään valmistautunut.

– Kun kriisi vuonna 2008 iski, vasemmistolla ei ollut tarjota vaihtoehtoa. Siksi oikeisto hyötyi kriisistä, Jones sanoo.

Niinpä, Suomessa käytiin vielä viime eduskuntavaaleissakin keskustelua, kuka leikkaa julkisia palveluita kaikkein eniten. Velkakello vain raksutti. Vasemmisto oli ajettu puolustuskannalle.

– Jos pelaamme oikeiston kentällä ja heidän säännöillään, olemme ongelmissa. Labour yritti sitä pitkään, vuoteen 2015 asti. Oikeisto valitsi aiheet ja sen, miten niitä lähestyttiin. Silloin vasemmisto hävisi.

Puolustuksesta vastahyökkäykseen

Corbynin labour lopetti pelkän puolustamisen ja lähti hyökkäykseen omalla talouspoliittisella vaihtoehdollaan. Viime vuoden parlamenttivaaleissa labour nosti kannatustaan melkein kymmenen prosenttiyksikköä ja sai yli 30 lisäpaikkaa parlamenttiin. Enemmistöä se ei vielä tuonut, mutta voitto vahvisti huomattavasti Corbynin asemaa.

– Labour on tehnyt saman kuin Thatcher 1970-luvulla. Tämän päivän Zeitgeist on se, että ihmiset ovat vihaisia yhteiskunnan rikkaimmille ja he haluavat lopun talouskurille. Tähän Corbyn on pystynyt vastaamaan, Jones sanoo.

Osat ovatkin nyt vaihtuneet. Konservatiivit ovat puolustuskannalla. Labour on onnistunut muuttamaan narratiivin.

– Pääministeri Theresa May kuulosti konservatiivien puoluekokouksessa oppositiojohtajalta, ei pääministeriltä. Hänen puheensa oli vain Corbyn sitä, Corbyn tätä, puoluekokousta paikan päällä seurannut Jones sanoo.

Britanniassa vasemmisto on ainakin hetkellisesti voittanut ideologioiden taistelun.

– Osittain se on johtunut siitä, että nykyjärjestelmä ei toimi. Elintaso on laskenut, meillä on asuntokriisi ja kunnon työpaikkojen puute, Jones listaa.

Mutta samalla labour on tarjonnut ihmisille oman vaihtoehtonsa. Jonesin mukaan tutkimukset Britanniassa ovat pitkään osoittaneet, että ihmiset haluavat korkeampia veroja rikkaimmille, lisää julkista omistusta ja korkeamman minimipalkan.

– Heillä ei vain aiemmin ole ollut poliitikkoja, jotka olisivat ajaneet näitä asioita. Labour ei ole hyväksynyt talouskuria ja uusliberalismia vääjäämättöminä.

Pois herranpelko

Älkää pelätkö, kuuluu yksi Jonesin viesteistä. Monissa maissa vasemmisto on pelännyt, mitä mieltä hegemonia on vasemmiston ajatuksista. Seurauksena on ollut juuri sekavaa talouspolitiikkaa, jolla on yritetty mielistellä kaikkia.

Pohjoismaissa vasemmisto oli pitkään puolustuskannalla. Se yritti ja yrittää edelleen epätoivoisesti puolustaa hyvinvointiyhteiskunnan rippeitä oikeiston hyökkäyksiltä. Oma vaihtoehto on puuttunut, kun on yritetty mielistellä kaikkia suuntauksia.

”Uusi sukupolvi on nousemassa.”

Kun Jones kehottaa Suomen vasemmistoa oppimaan labourin virheistä, tekee mieli sanoa, että onneksi näin on jo osittain käynyt.

– Vasemmiston pitää puolustaa yhteiskunnan joitakin rakenteita, mutta sen pitää myös hyökätä ja nostaa esiin vasemmistolaisia ideoita. Miltä uusi talousjärjestelmä voisi näyttää, kun maailmaa muokkaavat muun muassa keinoäly ja teknologinen kehitys, Jones sanoo.

Tutulta kuulostaa myös Jonesin varoitus, että Pohjoismaissakin uusliberaali oikeisto tulee käymään hyvinvointivaltion ja sosiaaliturvan kimppuun. Niin, mitäs kaikkea Juha Sipilän (kesk.) porvarihallitus onkaan tehnyt? Verot alas hyvätuloisilta ja tukileikkauksia köyhille. Samassa veneessä tässä ollaan.

– On aikoja, jolloin tällaiset hyökkäykset ovat suosittuja osan väestöstä keskuudessa, kuten oli Britanniassa. Vasemmiston pitää profiloitua paitsi hyvinvointivaltion kannattajana myös sen vahvimpana reformoijana.

Lehdistön voi voittaa

Labourin ja Jeremy Corbynin onnistumista voi pitää uskomattomana, kun miettii, että yksikään tiedotusväline ei ole tukenut sitä. Sen sijaan brittilehdistö on käynyt Corbynin kimppuun mitä uskomattomimmilla väitteillä. Hänestä on tehty esimerkiksi kommunistivakooja, antisemiitti ja terroristien tukija.

Siitä huolimatta nuorison ja työikäisen väestön keskuudessa ylipäänsä labour on huomattavasti suositumpi kuin konservatiivit, joita koko mediakenttä tukee.

Jones huomauttaa, että osin tämä johtuu lehdistön vallan vähentymisestä. Jos ovat suomalaiset tiedotusvälineet pinteessä, brittilehdistön ongelmat ovat vielä suuremmat. Siitä huolimatta sillä on vielä paljon valtaa.

– Ed Milibandin labour pelkäsi oikeistolaista lehdistöä. He ajattelivat, että vaalivoittoon tarvitaan lehdistön tuki. Corbynin labour näytti, että lehdistöä ei tarvita. Politiikkaa ei pidä muuttaa, jotta saisi lehdistön tuen.

Tässä tempussa on auttanut se, että labouriin on tullut todella paljon uusia jäseniä Corbynin valtaannousun jälkeen. Vuonna 2015 perustetussa Momentum-järjestössä, joka tukee Corbynia, on nykyään keskikokoisen suomalaisen pikkukaupungin verran jäseniä. He ovat paitsi nuoria ja radikaaleja myös erittäin taitavia käyttämään sosiaalista mediaa.

– Taitava sosiaalisen median käyttö, vahva ruohonjuuritason verkosto ja selvä sekä anteeksipyytelemätön vaihtoehto, kuuluu Jonesin viesti siitä, miten labour onnistui ohittamaan lehdistön.

Konsensushenkisessä Suomessa Jonesin puhe saattaa kuulostaa poikkeukselliselta. Täällä kun puhutaan mystisestä kansallisesta edusta, jossa kaikki ovat samassa veneessä. Jones kuvaa sitä englanninkielisellä termillä, jonka voisi kääntää vaikkapa tolkun keskustalaisuudeksi.

– Tolkun keskustalaiset sanovat, että oikeisto syyttää maahanmuuttajia ja vasemmisto pankkiireja.

– Se on on tyhmää, koska pankkiirit aiheuttivat talousromahduksen, eivät maahanmuuttajat, hän napauttaa.

– Minulla on kissani ja ei niin poliittiset ystäväni, selittää Owen Jones jaksamistaan Kansan Uutisten haastattelussa. Kuvassa oikealla toimittaja Jussi Virkkunen.

– Minulla on kissani ja ei niin poliittiset ystäväni, selittää Owen Jones jaksamistaan Kansan Uutisten haastattelussa. Kuvassa oikealla toimittaja Jussi Virkkunen. Kuva: Jarno Mela

Puolen tunnin haastattelutuokio on venynyt jo yliajalle. Jonesin 12 tunnin Suomen-vierailu lähestyy loppuaan. Vielä on aikaa käsitellä sitä, että tämän uuden vasemmiston nokkahahmot ovat harmaantuneita yli 60-vuotiaita miehiä. USA:ssa Bernie Sanders on yli 75-vuotias.

Vasemmistokeskustalainen kolmas tie -ajattelu vei yhden sukupolven, Jones selittää. Uudelta vasemmistolta puuttuvat 40–60-vuotiaat.

– Siksi meillä on ironinen tilanne, jossa vasemmisto on suosituin nuorten (alle 40-vuotiaiden) keskuudessa, mutta sen johtajat ovat yli 60-vuotiaita. Mutta tässä ei ole kyse Corbynista. Kyse on miljoonista ihmisistä, jotka haluavat uuden vaihtoehdon.

– Uusi sukupolvi on nousemassa. Tämä liike ei ole katoamassa mihinkään, ja se on nyt hegemonia labourissa.

Puhelimessa Jonesia jo hoputetaan taksiin ja kohti lentokenttää.

– Meillä on pitkä matka edessämme. Jos vasemmisto voi pärjätä Britanniassa, se voi pärjätä missä vain. Me olemme muutamassa vuodessa tehneet saman kuin oikeisto 30 vuodessa, Jones sanoo.

Tekisi mieli sanoa naurahtaa, mutta Jones ei naura. Uuden vasemmiston matka on vasta alkanut.

Owen Jones

Syntynyt 8.8.1984

Toimittaja ja kirjailija

Kirjoittanut kaksi tietokirjaa, kolmas työn alla

Kolumnisti liberaalissa The Guardian -lehdessä

Työskennellyt aiemmin labour-kansanedustaja John McDonnellin avustajana

McDonnell oli tuolloin ns. takapenkkiläinen mutta kuuluu nyt puolueen johtoon

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Joissakin maissa yhä vuosittain lähes joka kymmenes 15-19-vuotias tyttö synnyttää.

Raskaus on maailman teinityttöjen yleisin kuolinsyy

Käärijä valitsee kuivatut tupakanlehdet Havanna-sikareihin. Yksi Kuuban tupakkateollisuuden suurimmista ongelmista on ikääntyvä työvoima.

Kuubalaisten sikarien vienti on huipussaan, vaikka ala painii ongelmissa

Slovakian pääministeri Robert Fico (vasemmalla) ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Lempeäkasvoisena mystikkona esiintyvä Georgescu pitää Romanian 1930-luvun fasistijohtajia sankareina ja ihailee sotilasdiktatuureja

Uusimmat

Alexander Stubb antoi KU:lle ja Demokraatti-lehdelle yhteishaastattelun väliaikaisessa virka-asunnossaan Munkkiniemessä.

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

Hallitus kajoaa eläkerahastoihin. Kuvassa hallituspuolueien puheenjohtajat eli Kristillisdemokraattien maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra, kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo ja RKP:n opetusministeri Anders Adlercreutz.

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

Palestiinassa lapset kärivät aliravitsemuksesta. Kuva on viikonvaihtelta Gazasta.

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

Johannes Yrttiaho.

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
02

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
03

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025

Minja Koskela pääministerin selittelystä: ”Todellisuudesta vieraantunut”

05.05.2025

Tämän vuoksi valtiovarainministeriön laskelmia kritisoidaan poikkeuksellisen kovaa – ”VM:n uusi kanta on ristiriidassa tutkimustiedon kanssa”

05.05.2025

Helga West kirjoittaa nukeista ja ihmisistä: ”Kirjoittamistani ohjaa pyrkimys lisätä saamelaisten itsemääräämistä”

05.05.2025

Kolumbian sota ei ole ohi

04.05.2025

”Tärkein luonnonlaki on se, että luonto tarvitsee tilaa” – monimuotoisuus on myös ihmislajin kohtalonkysymys

04.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään