KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

”Missä olivat huolestuneet silloin, kun lapsilisiä leikattiin?”

Espoolainen 6-vuotias Mikael pakkasi eväät reppuun maanantaiaamuna.

Espoolainen 6-vuotias Mikael pakkasi eväät reppuun maanantaiaamuna. Kuva: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

JHL:n kahden päivän lakko nostatti hurjan sanasodan. Kiistan taustalla on hallituksen hirttäytyminen ”uuteen kolmikantaan” ja Suomen Yrittäjiin.

Kai Hirvasnoro
22.10.2018 10.34

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n kaksi vuorokautta kestävä poliittinen työtaistelu alkoi viime yönä. Irtisanomislakia vastustava lakko näkyy siivouksessa, kiinteistöhuollossa, ruokapalveluissa sekä liikunta-, kulttuuri- ja urheilutoimessa.

Monissa kouluissa, päiväkodeissa ja vanhuspalveluissa ei ole maanantaina ja tiistaina ruokaa tarjolla. Tämä on nostattanut suoranaisen viharyöpyn ammattiyhdistysliikettä vastaan, tyyliin ”viedään leipä suusta lapsilta”. Joillain paikkakunnilla yrittäjät aikovat tarjota lapsille ruokaa lakkopäivinä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kysyi sunnuntaina Twitterissä, missä huolestuneet yrittäjät olivat, kun lapsilta leikattiin:

”Missä olivat huolestuneet yrittäjät kun lapsilisiä ja kansaneläkkeitä leikattiin, kun ryhmäkokoja kasvatettiin, kun kasvatuksen ja hoivan ammattilaiset vaativat parempaa palkkaa? On vastenmielistä, että ay-liikkeen vastainen kampanja verhoillaan huoleksi lapsista ja vanhuksista.”

Missä olivat huolestuneet yrittäjät kun lapsilisiä ja kansaneläkkeitä leikattiin, kun ryhmäkokoja kasvatettiin, kun kasvatuksen ja hoivan ammattilaiset vaativat parempaa palkkaa? On vastenmielistä, että ay-liikeen vastainen kampanja verhoillaan huoleksi lapsista ja vanhuksista.

— Li Andersson (@liandersson) 21. lokakuuta 2018

Huonosti palkattu työ näkyväksi

Monien, muun muassa kansanedustaja Paavo Arhinmäen mielestä ehkä nyt viimein nähdään, miten tärkeää ja arvokasta työtä keittäjät ja siivoojat tekevät pienellä palkalla:

”Jos haetaan jotain hyviä puolia siitä, että hallitus on ajanut #JHL:n lakkoon huomenna ja tiistaina, niin hyvä jos edes tätä kautta herätään huomaamaan, miten arvokasta ja tärkeää työtä mm. keittäjät ja siivoajat tekevät pienillä palkoilla julkisella puolella.”

Jos haetaan jotain hyviä puolia siitä, että hallitus on ajanut #JHL:n lakkoon huomenna ja tiistaina, niin hyvä jos edes tätä kautta herätään huomaamaan, miten arvokasta ja tärkeää työtä mm. keittäjät ja siivoajat tekevät pienillä palkoilla julkisella puolella.

— Paavo Arhinmäki (@paavoarhinmaki) 21. lokakuuta 2018

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi suuntasi tykkinsä ay-liikettä vastaan: se ei kunnioita työrauhaa ja tekee tahallaan vahinkoa.

#ayliike ei kunnioita työrauhaa, pidempiä lakkoja ja
suurempia vahinkoja tiedossa. #lakko on tahallista vahingontekoa ja
painostamista #kalliskampanja @finindustrial @duunarit

— Jarkko Ruohoniemi (@J_Ruohoniemi) 19. lokakuuta 2018

EK:n johtaja Ilkka Oksala oli maltillisempi. Syytä on sekä ay-liikkeessä että hallituksessa. EK yrittää pysyä kiistan ulkopuolella.

Työtuomioistuimen edellinen presidentti totesi viime viikolla Työ ja oikeus -forumissa, että valmistelussa oleva uusi irtisanomislaki ei tule muuttamaan oikeuskäytäntöä. Kun näin on, niin miksi ihmeessä hallitus ja palkansaajat saivat asiasta näin järkyttävän riidan?

— Ilkka Oksala (@IlkkaOksala) 19. lokakuuta 2018

Työtaisteluista tulee arkipäivää?

Kiistan periaatteellista puolta pohti Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto aamulla Ylen haastattelussa. Työmarkkinakiistojen ratkomisesta työtaisteluilla voi tulla arkipäivää.

– Tämähän saattaa olla uusi normi, että näitä kiistoja ratkaistaan tällä tavalla. En ole ollenkaan varma, onko se Suomen tai yhteiskuntarauhan kannalta hyvä asia, Aalto totesi Ylen aamu-tv:ssä.

Aalto vieritti vastuuta työnantajia edustavalle Elinkeinoelämän keskusliitolle, joka päätti muutama vuosi sitten, ettei kolmikantaiseen valmisteluun enää haluta lähteä. Näin poliittiset päätöksentekijät saivat ajatuksen muuttaa tapoja, joilla asioita hoidetaan.

Teollisuusliiton kolmen päivän lakko irtisanomislakia vastaan alkaa useilla työpaikoilla torstaina.

Ei enää yhteistä pöytää

STTK:n puheenjohtaja Antti Palola viittasi ”uuteen kolmikantaan” jo lokakuun alussa Verkkouutisten kolumnissa:

”Vähemmälle huomiolle revohkassa on jäänyt se, miksi tähän tilanteeseen on ylipäätään ajauduttu. Miksi useat liitot ovat valmiita järeisiin toimenpiteisiin hallitusta vastaan?”

”Keskeinen syy on se, että meillä ei työmarkkinoiden muuttuneessa neuvottelujärjestelmässä ole enää yhteistä pöytää, jossa neuvotellaan, sovitetaan näkemyksiä ja ratkotaan ristiriitoja.”

”Meillä on aiemmissa yhteyksissä toteamani ´uusi kolmikanta`, jossa hallitus kuuntelee, mutta ei kuule työmarkkinajärjestöjä. Kun ajaudutaan erimielisyyksiin, hallitus tekee mitä haluaa. Toki sillä on siihen oikeus, mutta suomalaiseen työmarkkinamalliin ja -perinteeseen se ei istu.”

Ratkaisu paikallisesta sopimisesta?

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen ja edunvalvontajohtaja Else-Mai Kirvesniemi tekivät kiistaan ratkaisuehdotuksen Helsingin Sanomien mielipidesivulla. He muistuttavat kiistan juontavan juurensa siihen, että paikallisen sopimisen laajentamista järjestäytymättömiin yrityksiin yritettiin vuonna 2016, kun kiky-sopimusta sorvattiin.

Työ- ja elinkeinoministeriön työryhmä esitti tuolloin, että järjestäytymättömät työnantajat voisivat tehdä paikallisia sopimuksia samoin ehdoin kuin järjestäytyneet. Kaikki muut tahot paitsi Suomen Yrittäjät kannattivat esitystä. Pääministeri Juha Sipilä ilmoitti, että työryhmän ehdotuksia ei jatkovalmistella SY:n vastustuksen takia.

Viime viikolla Ylen A-studiossa Sipilä nosti mallin uudelleen esiin vaihtoehtona irtisanomislaille.

ILMOITUS
ILMOITUS

”Tehy on valmis tarttumaan pääministerin kädenojennukseen, jos se tarkoittaa mainitun mietinnön mukaista paikallisen sopimisen laajentamista eli järjestäytymättömien yritysten saattamista samaan asemaan järjestäytyneiden yritysten kanssa. Jos pääministeri ajaa härkäpäisesti SY:n haluamaa laajempaa oikeutta, edellytyksiä sovulle ei ole. Tällöin on vaarana, että Suomi saa professorien haukkuman uuden irtisanomislain, joka ei lisää työllisyyttä ja tulkintariitoineen kuormittaa ikävästi myös yrittäjiä.”

Yrittäjille ei kelpaa paikallisen sopimisen mahdollisuus työnantajan ja luottamusmiehen välillä. Se haluaa sopijaosapuoleksi myös luottamusvaltuutetun tai jopa työpaikan koko henkilöstön. Tehyn johtajien mielestä toive ei istu lainkaan työehtosopimusjärjestelmään ja sopii huonosti yhteen myös työaikalain kantavan periaatteen eli työntekijän suojelun kanssa.

”Ei ole yhdentekevää, kuka työpaikalla sopii työnantajan kanssa. Neuvotteluosapuolet eivät ole tasavahvoja, vaan sopiminen muuttuu helposti työnantajan saneluksi. On tärkeää, että paikallisen sopimisen tukena voi työntekijäpuolella olla tarvittaessa työehtosopimuksen tehnyt ammattiliitto.”

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

Zimbabwelainen pienviljelijä Migren Matanga hirssipellollaan.

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
02

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025

Orpon hallitus leikkaa erityisesti nuorilta: Varsinkin opiskelijat ovat köyhtyneet

25.06.2025

Pääkirjoitus: Kyse on kokonaisturvallisuudesta – Kuolleella planeetalla ei tehdä mitään ohjuksilla, miljardiomaisuudella ja velattomalla julkisella taloudella

25.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään