Keskustelu laissa säädettävästä hoitajamitoituksesta on käynyt kuumana siitä lähtien, kun hallituksessa vaikuttavat keskusta ja siniset tulivat aamulla opposition kannalle. Kokoomus vastustaa asiaa nyt yksin, niin kuin on vastustanut vuodesta 2012.
Esillä on ollut, että nykyinen 0,5:n hoitajamitoitus nostettaisiin 0,7:ään.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo puolusti puolueensa kantaa iltapäivällä Twitterissä muun muassa sillä, että ”iIhminen ei ole desimaali”
”#kokoomus haluaa tiukentaa lakia niin, että hoitajien määrä perustuu aina yksilölliseen hoidontarpeeseen. Yksioikoinen luku laissa ei takaa laatua eikä estä laiminlyöntejä.”
Ihminen ei ole desimaali. #kokoomus haluaa tiukentaa lakia niin, että hoitajien määrä perustuu aina yksilölliseen hoidontarpeeseen. Yksioikoinen luku laissa ei takaa laatua eikä estä laiminlyöntejä. 3/4 #hoitoisuusarviointi #vanhustenhoito #hoitajamitoitus
— Petteri Orpo (@PetteriOrpo) 31. tammikuuta 2019
Muut puolueet puhuvat konkreettisista hoitajista ja ”käsipareista”. Hallituspuolueiden välien kiristymisestä hoivaskandaalin keskellä kertoo keskustan kansanedustajan Hannakaisa Heikkisen älähdys Orpolle: desimaalien takana ovat oikeat käsiparit.
[dorismtml koodi='
Se ”jokin desimaali” näkyy kyllä ihan konkreettisesti siellä hoivassa käsipareina. Etenkin silloin, kun se desimaali on liian pieni. Sen jälkiä olemme todistaneet #EsperiCare n tapauksessa. #vanhustenhoito #ikääntyminen #hoiva https://t.co/9DxS1BIjts
— Hannakaisa Heikkinen (@HannakaisaHeikk) 31. tammikuuta 2019
']
Desimaalien takana on ihmisiä
Mitä desimaalit käytännössä tarkoittavat, siitä SuPer on koonnut havainnollisen esityksen:
#Henkilöstömitoitus 0,5 ei tarkoita, että yksi hoitaja työvuorossa hoitaa vain kahta vanhusta. Koska lomat, sairauspoissaolot, siivous, pyykkihuolto jne. Käytännössä mitoitus jää reilusti alle 0,5.
#vanhustenhoito #superliitto https://t.co/Ph5W0Vedur pic.twitter.com/NRMVOMwlr2— SuPer (@SuPerLiitto) 30. tammikuuta 2019
0,5-mitoituksella hoitajalla on asiakkaalle aikaa 135 minuuttia vuorokaudessa. Se riittää perushoitoon sekä ruoka- ja vuodepaikkaan.
Vertailukohtana SuPerilla on henkilöstömitoitus 0,8. Silloin hoitajalla olisi 210 minuuttia vuorokaudessa aikaa asiakkaalle. Perushoidon lisäksi siitä riittäisi myös yksiöllisen elämän tukemiseen sekä ulkoiluun ja viriketoimintaan.
Petteri Orpon desimaalit tarkoittavat tässä mallissa 75 minuuttia enemmän asiakkaalle.
HUS:n toimitusjohtajan paikalta juuri eläköitynyt Aki Linden havainnollisti asiaa toisella esimerkillä.
Vanhusten hoivan henkilömitoitus 0,5 tarkoittaa 28 paikan yksikössä 14 hoitajaa, josta viikon 168 tunnin aikana riittää päivävuoroon 4, iltavuoroon 3 ja yövuoroon 2. 0,7 nostaisi päivävuoron kuuteen ja iltavuoron viiteen. On näillä merkitystä!
— Aki Linden (@LindenAki) 30. tammikuuta 2019
28 paikan yksikössä 0,5 on päivävuorossa 4 ja iltavuorossa 3 hoitajaa. ”Desimaaleilla” määrä nousisi päivävuorossa 6 hoitajaan ja illassa 5:een.
”Valvovat demarit” saivat sisällön
Vasemmistoliiton Hanna Sarkkinen twiittasi, että kokoomuksen epäselvät puheet valvovista demareista ja normien purkamisesta saivat nyt sisällön.
Kokoomuksen epäselvät puheet valvovista sosiaalidemokraateista ja normien purusta selviävät nyt sisällöllisesti: Kok vastustaa vanhushoivan hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin, vaikka on selvää että tarvitaan sitovia mitoituksia ja parempaa valvontaa. #vanhustenhoito
— Hanna Sarkkinen (@HSarkkinen) 31. tammikuuta 2019
SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen neuvonantaja Dimitri Qvintus arveli, että kokoomus vastustaa sitovaa henkilöstömitoitusta siihen asti, että saa luvan terveysjäteiltä.