Eduskuntavaaleissa naisten osuus ehdokkaista ja valituista on koko 2000-luvun ajan ollut noin 40 prosenttia. Edellisissä vaaleissa kansanedustajiksi valittiin 83 naista ja 117 miestä.
Jakaumasta voi jonkin verran vastuuttaa miehiä, sillä siinä missä hieman ahkerammin äänestävät naiset antavat ääniä sekä mies- että naisehdokkaille, miesäänestäjien selvä enemmistö äänestää miehiä.
Sukupuolten tasa-arvo on edennyt parhaiten silloin, kun hallituksessa on ollut vahva vasemmisto
Nyt käytävissä vaaleissa naisten osuus ehdokkaista on koko maassa 42 prosenttia.
Puolueiden välillä on suuria eroja niin ehdokkaiden sukupuolijakaumassa kuin vaaliohjelmien tasa-arvopainotuksissa.
Vähiten naisehdokkaita on kommunistisella työväenpuolueella (kuusi prosenttia) ja Piraattipuolueella (17%), eniten Feministisellä puolueella (71 prosenttia) ja Eläinoikeuspuolueella (65 %).
Vasemmistoliiton ehdokkaissa naisia ja miehiä on yhtä paljon. Yksi puolueen ehdokkaista on muunsukupuolinen.
Onko sukupuolella päätöksenteossa väliä?
– On demokratian kannalta itseisarvoista, että erilaisilla eli kaikenlaisilla ihmisillä on mahdollisuus päästä vallankäytön asemiin tai tulla edes edustetuiksi, sanoo Vasemmistonaisten puhenainen Saila Ruuth.
– Sukupuoli on yksi sellainen jakolinja, joka on historiallisesti vaikuttanut yksilön mahdollisuuksiin toimia yhteiskunnassa. Siksi edelleen tarvitaan erityistä työtä, jotta sukupuolen merkitys huomattaisiin.
Ruuth kertoo, että vasemmistoliitossa on tunnistettu naisten herkemmin kokevan, ettei heillä ole riittävää osaamista tai aikaa ja voimia palkkatöiden ja elämän muiden vastuiden ohella osallistua politiikkaan. Tämän vuoksi naisia on erityisesti rohkaistu lähtemään ehdolle.
Toisaalta Ruuth huomauttaa, etteivät sukupuoli tai puoluekantakaan automaattisesti takaa sitä, että olisi kiinnostunut edistämään tasa-arvoa sen enempää sukupuolen kuin minkään muunkaan tekijän suhteen.
– Kuitenkin on todettu, että sukupuolten tasa-arvo on edennyt parhaiten silloin, kun hallituksessa on ollut vahva vasemmisto.
– Siksi onkin oleellista varmistaa, että valitsee ensinnäkin puolueen, joka on sitoutunut tasa-arvon edistämiseen ja sen jälkeen ehdokkaan, joka aktiivisesti toimii sukupuolten tasa-arvon parantamiseksi, Saila Ruuth sanoo.