Nuorten ilmastoliike Fridays for Future Europe lähetti viime perjantaina EU:n johtajille avoimen kirjeen, jossa se vaatii muutosta unionin maatalouspolitiikkaan. Euroopan yhteistä maatalouspolitiikkaa (CAP) pitäisi muuttaa niin, että voidaan puuttua toisiinsa kietoutuviin ilmastokriisiin ja biodiversiteettikriisiin.
EU-parlamentille, komissiolle ja Eurooppa-neuvostolle osoitetussa kirjeessä todetaan, että koronakriisi on osoittanut globaalin ruokajärjestelmän heikot lenkit. Euroopan maat ovat riippuvaisia tuontiruuasta, huonosti palkatuista kausityöntekijöistä sekä globaaleista toimitus- ja kauppaketjuista.
Vähintään 10 prosenttia EU:n kasvihuonekaasujen päästöistä aiheutuu maataloudesta, luonnon monimuotoisuutta menetetään jatkuvasti ja viljelijät ovat toimeentulovaikeuksissa.
Eläinperäisen tuotannon puolittaminen voisi vähentää päästöjä 40 prosenttia. Päästöjä voisi vähentää myös ennallistamalla turvemaita.
Euroopan yhteiseen maatalouspolitiikkaan käytetään vuosittain 58 miljardia euroa. Tämä on yli kolmasosa EU:n koko budjetista.
Tukirahoille uusi suunta
Kirjeen mukaan maatalous voisi tarjota monia ratkaisuja. Eläinperäisen tuotannon puolittaminen voisi vähentää päästöjä 40 prosenttia. Päästöjä voisi vähentää myös ennallistamalla turvemaita. Sitomalla hiiltä maaperään saataisiin hiilinieluja. Ekologisella viljelyllä ja lopettamalla tuholaismyrkkyjen aiheuttama saastuminen voitaisiin palauttaa luonnon monimuotoisuutta.
Alueellisella, reilulla ja toimeentulon takaavalla maataloudella voitaisiin puuttua epäoikeudenmukaisuuteen ja antaa maataloudelle tulevaisuuden näköaloja.
Kirjeen mukaan tavoitteita voidaan edistää EU:n tukirahoilla ohjeistamalla niiden käyttöä päästövähennyksiä, luonnon monimuotoisuuden palauttamista ja hiilen maaperään sitomista rohkaisemaan.
Fridays for Future haluaa suunnaksi EU:n maatalous- ja ruoka-alan kehittämisen ilmastoneutraaliksi. Julkista rahaa on käytettävä maatalouden muuttamiseen kestäväksi, ilmastoystävälliseksi ja viljelijälähtöiseksi.
Kirjeessä viitataan 3 600 tutkijan maaliskuussa esittämään varoitukseen, jonka mukaan EU upottaa maataloustuessaan miljardeja euroja veronmaksajien rahaa tehomaatalouden tukemiseen ottamatta huomioon sen vaikutusta ilmastoon ja luonnonsuojeluun.
Fridays for Future on ruotsalaisen Greta Thunbergin aloittamien koululakkojen pohjalta syntynyt ilmastoliike.