Rikosepäily liittyy siihen, että miehet olivat niiden mielenosoittajien joukossa, jotka keskiviikkona kerääntyivät kuningatar Suthidaa ja kuningasperhettä kuljettaneen auton reitille lähellä hallitusrakennusta Bangkokissa, kertoo uutistoimisto AFP.
Pidätettyjä voi uhata jopa elinkautinen vankeus.
Toinen miehistä, Bunkueanun Paothong, kertoi perjantaina Facebook-lähetyksessä aikovansa antautua poliiseille.
Paineet monarkian muuttamiseksi kasvavat Thaimaassa.
– Minua syytetään siitä, että olisin yrittänyt vahingoittaa kuningatarta. Se ei ollut tarkoitukseni. Olen syytön, Bunkueanun sanoi.
Toinen pidätetty, Ekachai Hongkangwan, kertoi AFP:lle puhelimessa olevansa niin ikään epäiltynä, ja poliisi vahvisti myöhemmin hänen olevan virkavallan hoteissa.
Tuhannet mielenosoittajat uhmasivat kokoontumiskieltoa
Eilen tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat Bangkokiin uhmaten hallituksen julistamaa kieltoa yli neljän ihmisen kokoontumisista, ja monet ovat vannoneet jatkavansa protesteja tänäänkin.
Poliisi oli ennen eilistä mielenosoitusta ottanut kiinni runsaat parikymmentä näkyvää demokratia-aktivistia.
Maan hallitus julisti aiemmin hätätilan ja kielsi yli neljän ihmisen kokoontumiset sekä verkkojulkaisut, jotka katsotaan uhaksi kansalliselle turvallisuudelle. Hallintoa vastustavat mielenosoittajat ovat vaatineet pääministerin eroa.
Poikkeustilalait antavat viranomaisille laajat oikeudet muun muassa viestintälaitteiden ja niiden sisältämän datan takavarikointiin, hallituksen tiedottaja kertoi.
Maata johtava Prayut Chan-o-cha on entinen armeijan kenraali, joka nousi valtiokoneiston ohjaimiin sotilasvallankaappauksessa vuonna 2014.
Myös monarkian uudistus teemana
Opiskelija-aktivistit ovat johtaneet demokratiamielisiä protesteja heinäkuusta lähtien. Thaimaan aiemmista mielenosoitusaalloista poiketen tämänhetkisillä mielenosoituksilla ei ole selkeää johtajaa eikä niiden takana ole ketään perinteisiin valtaklikkeihin liittyvää toimijaa.
Lisäksi demokratia-aktivistien vaatimuksiin on kuulunut myös maan monarkian uudistus, jota ei aiemmin ole uskallettu ottaa teemaksi.
Kuninkaan ja tämän perheen avoin uhmaaminen on uusi ilmiö Thaimaassa, jossa kuninkaan loukkaaminen on ankarasti rangaistava majesteettirikos, josta voi päätyä 15 vuodeksi vankilaan. Majesteettirikoslain kumoaminen on yksi mielenosoittajien vaatimuksista.
Keskiviikkona mielenosoittajat kerääntyivät kuningasperhettä kuljettaneen auton reitille ja uhman merkkinä kuningasperheelle näytettiin Nälkäpeli-elokuvista lainattua kolmen sormen käsimerkkiä, joka on omaksuttu Thaimaassa demokratiaprotestien symboliksi.
Keskiviikon ohiajo oli kuningasperheen ensimmäinen kohtaaminen mielenosoittajien kanssa.