KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Koulu oli kyvytön: Kouluväkivalta kesti vuosia

Meri Valkama toteaa, että hyvinvointivaltio toimii niille, joilla on riittävästi hyvinvointia vaatia oikeuksiaan.

Meri Valkama toteaa, että hyvinvointivaltio toimii niille, joilla on riittävästi hyvinvointia vaatia oikeuksiaan. Kuva: Emma Grönqvist

Meri Valkaman lapsen piina päättyi vasta, kun hän vaihtoi koulua – nyt Valkama toivoo Helsinkiä ottamaan käyttöön Etelä-Karjalan mallin.

Tuula Kärki
9.11.2020 8.00

Vantaan syyskuiset kouluväkivaltatapaukset saivat helsinkiläisen toimittajan, vasemmistoliiton entisen politiikka- ja viestintätiimin vetäjän Meri Valkaman kertomaan lapsensa tapauksesta. Lapsi oli rajun kouluväkivallan kohde vuosia.

– Nimenomaan väkivallan, ei kiusaamisen, Valkama korostaa.

– Ne ovat kaksi eri asiaa ja niihin pitää puuttua eri keinoin.

ILMOITUS
ILMOITUS
Lapsi tönäistiin pää edellä puuta päin.

Vantaan tapauksen jälkipyykissä asiaan otti kantaa muiden muassa opetusministeri Li Andersson. Hän kirjoitti Twitterissä, että ”kun kiusaamiseen liittyy väkivaltaa on kyseessä koulun sisäisen ongelman lisäksi myös mahdollisesti rikosasia”.

Valkaman mukaan hänen lapsensa tilanne kesti vuosia nimenomaan siksi, että tilannetta käsiteltiin koulussa kiusaamisena, ei väkivaltana.

– Käytettiin KiVa-koulu-metodia ja muita kiusaamisen lopettamiseen tarkoitettuja keinoja, vaikka lapseen kohdistui päivittäinen väkivallan uhka. Sitä uhkaa koulu ei koskaan minun lapseni osalta pystynyt poistamaan, vaan tilanne päättyi vasta koulun vaihtoon, Valkama kertoo.

Väkivalta alkoi heti

Nyt jo yläastetta käyvän lapsen ensimmäiset väkivaltakokemukset tapahtuivat ensimmäisen luokan ensimmäisellä viikolla.

Aluksi väkivalta oli pientä tönimistä, mutta muuttui nopeasti rajuksi. Ensimmäisen koulukuukauden aikana lapsi esimerkiksi tönäistiin pää edellä puuta päin, kaula revittiin verinaarmuille ja ovi pamautettiin kiinni lapsen ollessa sen välissä.

Vanhemmat eivät vielä tajunneet koululta tulleista viesteistä, että asialla oli aina samojen lasten ryhmä.

– Vasta kun aloimme tentata sekä lasta että opettajia siitä, ketkä näiden tekojen takana olivat, selvisi, että kyseessä oli aina sama joukko oppilaita.

Lapsen toisen luokan ajan perhe asui Berliinissä, mutta kun perhe palasi Helsinkiin, väkivalta jatkui. Se oli lähes päivittäistä ja ulottui myös vapaa-ajalle.

Valkaman lapsi ei ollut ainoa, jota pahoinpideltiin. Kohteita oli muitakin.

– Yksi mieleenpainuvimmista tapauksista oli, kun lapsen luokkakaveri käveli aamulla kouluun, hänen kimppuunsa hyökättiin ja hiukset yritettiin sytyttää tuleen, hän sanoo.

Lapsensa kokemuksiin Valkama näkee syyn väkivaltaisten lasten perhetaustoissa.

– Sellaiset teot, joihin nämä lapset syyllistyivät, eivät ole yhdeltäkään lapselta normaaleja. Sen sijaan ne ovat niin voimakas hätähuuto omasta pahoinvoinnista, että jokaisen aikuisen hälytyskellojen pitäisi soida.

Polvea selkään

Neljännen luokan syksyllä perheelle riitti. Väkivalta oli aivan avointa. Koulu ei saanut kitkettyä kiusaamista ja lapsen opettaja oli hyvin huolissaan. Hän saattoi lapsen välitunnille, jossa välituntivalvojat vuorostaan seurasivat tilannetta. Opettaja haki taas lapsen välitunnilta luokkaan.

Kävi niin, että vaikka lapsi kiipesi portaita opettajan vieressä, yksi väkivaltaisista lapsista hyökkäsi takaa polvi edellä lapsen selkärankaan.

– Se oli meille viimeinen niitti, Valkama sanoo.

Valkama vaati rehtoria laatimaan suunnitelman siitä, kuinka koulu toteuttaa perusopetuslain edellyttämän turvallisen oppimisympäristön hänen lapselleen. Suunnitelmaa ei tullut ja niinpä perhe päätti vaihtaa lapsen koulua.

– Seuraavalla kerralla lapsi olisi voinut olla sairaalassa. Kun kyseessä oli lapsen terveys, tuntui lopulta yhdentekevältä jäädä jatkamaan taistelua oikeuksistaan.

Oman lapsensa hyvinvoinnin lisäksi Valkamaa huolestutti väkivaltaan turvautuvien lasten tilanne. Hänen tiedossaan oli, että lasten kodeissa oli paljon vakavia ongelmia.

– Oli aivan selvää, että kesti liian kauan ennen kuin kuvioon otettiin mukaan lastensuojelu ja poliisi. Poliisi mukaan tuli vasta, kun me vanhemmat teimme päällekarkauksista sekä rikosilmoituksen että lastensuojeluilmoituksen. Ajattelimme, että se on myös niiden toisten lasten etu, hän sanoo.

Valkama korostaa, että jos lapsella ei ole turvallisia kotioloja, yhteiskunnan on puututtava tilanteeseen.

– Meni liian monta vuotta, ennen kuin yhteiskunta onnistui järjestämään näille lapsille paremmat olosuhteet. Myös he olivat lapsia, joita olisi pitänyt suojella.

Pitkät vaikutukset

Valkaman mukaan hänen lapsensa voi tällä hetkellä hyvin.

– Mutta koulukiusaamisen ja -väkivallan jäljet ovat sellaisia, että ne voivat näkyä myös vasta paljon myöhemmin. Siksi olen varovainen sanomaan, että hän selvisi kokemuksistaan, hän sanoo.

Koulun vaihtamisen jälkeen lapsen koulumotivaatio kuitenkin pikku hiljaa palasi, ja tällä hetkellä lapsi käy koulua mielellään.

Valkamaa kokemukset mietityttävät silti edelleen. Hän toivoo, että Helsinki ottaisi käyttöön Etelä-Karjalassa käytössä olevan puuttumismallin, jolla on saatu kitkettyä väkivaltaa kymmenistä eri kouluista. Siellä selvästi lainvastaiset teot siirretään suoraan poliisin ja sosiaaliviranomaisten käsiteltäviksi. Tekijä ohjataan niin sanottuun Vintiö-ryhmään, jossa tekijän ja uhrin lisäksi keskustelussa ovat mukana molempien huoltajat, poliisi sekä nuorten oikeusedustaja.

– Malli on ollut tehokas, ja sekä rehtoreiden että poliisin mukaan viime vuonna yksikään väkivaltaan koulussa syyllistynyt ei ole uusinut tekoaan keskustelun jälkeen. Kouluja on myös rohkaistu ottamaan yhteyttä poliisiin matalalla kynnyksellä, Valkama kertoo.

Kuntavaaliehdokkaaksi

Pahimpina aikoina Valkaman kaikki valveillaoloaika kului siihen, että hän etsi ratkaisua tilanteeseen. Hän pitää vakavana rakenteellisena ongelmana sitä, että yhteiskunnassa joutuu taistelemaan saadakseen perusoikeutensa toteutumaan.

– Tämä ei koske pelkästään koulukiusaamista tai -väkivaltaa, vaan muitakin yhteiskunnan osa-alueita, kuten vanhusten hoivaa ja vammaispalveluja. Myös monet pienten lasten vanhemmat tunnistavat tilanteen, jossa on tapeltava saadakseen lapselleen varhaiskasvatuspaikka kohtuullisen matkan päästä kotia. Usein se tappelu tuottaa tulosta. Minusta on huolestuttavaa, että hyvinvointivaltio toimii parhaiten heille, joilla on resursseja taistella oikeuksistaan.

Valkaman kokemukset sekä vanhempana että havainnot toimittajana ovat saaneet hänet aktivoitumaan poliittisesti – ja nyt hän on ehdolla kuntavaaleissa.

– En hyväksy sitä, että ihmisten hyvinvointi tai oikeuksien toteutuminen on kiinni asuinalueesta tai siitä, kuinka paljon resursseja ja kykyä ihmisellä on vaatia oikeuksiaan. Siihen haluan vaikuttaa, hän sanoo.

Huoli on suuri niiden osalta, jotka eivät pysty vaatimaan.

– Siksi yhteiskunnan on luotava entistä parempia malleja, jotta oikeudet toteutuisivat aivan kaikkien osalta ilman uuvuttavaa taistelua.

– Meillä hyvinvointivaltio toimii niille, joilla on riittävästi hyvinvointia vaatia oikeuksiaan. Huoli on suuri niiden osalta, jotka eivät pysty vaatimaan.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään