KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Janoavatko persujen kannattajat yksinkertaisia ratkaisuja? – Tutkijan mukaan Halla-ahon populismimittari huutaa punaisella

– Ei mikään yksittäinen tapahtuma tai päivänpoliittinen asia eivätkä mitkään henkilöt sinänsä ratkaise, vaan kyse on ideologiasta, arvioi Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen perussuomalaisten kannatusta.

– Ei mikään yksittäinen tapahtuma tai päivänpoliittinen asia eivätkä mitkään henkilöt sinänsä ratkaise, vaan kyse on ideologiasta, arvioi Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen perussuomalaisten kannatusta. Kuva: Inga Rahkonen

Perussuomalaisten nousu SDP:n ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa on tutkimusjohtaja Juho Rahkosen mukaan paluuta normaaliin, koronaepidemiaa edeltävään aikaan.

Sirpa Puhakka
4.12.2020 9.38

– Perussuomalaiset on erottuva vaihtoehto punavihreälle hallituspohjalle, mikä lisää puolueen houkuttelevuutta, sanoo Juho Rahkonen Taloustutkimuksesta.

Koronaepidemia nosti päähallituspuolue SDP:n ja pääministeri Sanna Marinin henkilökohtaista suosion huippulukemiin. Marin on Uutissuomalaisen tuoreen selvityksen mukaan arvioitu ylivoimaisesti onnistuneimmaksi puolueen puheenjohtajaksi. Suomalaisista kolmasosa arvioi näin.

Toiseksi suosituin on perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho, joka häviää kuitenkin selkeästi suosiossa Marinille. Vajaa viidennes suomalaista kokee Halla-ahon onnistuneen. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on selkeästi alakynnessä taistelussa oppositiojohtajuudesta Halla-ahon kanssa.

ILMOITUS
ILMOITUS

Kolmanneksi onnistunein on vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, joka oli jo ennen koronaepidemiaa puheenjohtajien kärkipaikoilla.

Kokoomus taiteilee moneen suuntaan

Perussuomalaisten on kokoomusta helpompi vetää politiikkaansa yhteen suuntaan. Puolue on monissa asioissa yksin omassa lokerossaan, ja siten se poikkeaa muista puolueista, mikä helpottaa luontaisesti profiloitumista tietynlaisen ideologian kautta.

– Kokoomus joutuu tasapainottelemaan talouden ja kovien arvojen ja toisaalta vihreiden, korkeasti koulutettujen ja ennen kaikkea naisiin vetoavien vihreämpien arvojen välillä.

Rahkosen mukaan kaksinapaistuminen vahvistuu politiikassa monin tavoin. Meneillään on taistelu kovien materiaalisten arvojen ja sosiaalisten pehmeiden välillä. Konservatiiviset ja liberaalit arvot sekä globalisaatiomyönteiset ja -kielteiset voimat ovat vastakkain. Miehet ja naiset hakeutuvat eri puolueisiin.

Myös puoluevalinnat eriytyvät. Rahkonen arvioi politiikan ääripäiden erkaantuvan ja osan puolueista hakeutuvan kohti keskustaa vasemmisto-oikeisto -akselilla.

– Tämä tulee voimistumaan, koska eihän näkyvissä ole mitkään helpot ajat, vaikka Suomella meneekin nyt taloudellisesti ihmeen hyvin ja ihmisilläkin keskimäärin hyvin.

Persut omassa ideologisessa kuplassaan

Perussuomalaisten kannattajien näkemykset poikkeavat voimakkaasti muiden puolueiden kannattajista. Puolue on omassa ideologisessa kuplassaan yksin.

Kannattajat pelkäävät työnsä ja toimeentulonsa puolesta sekä maahanmuuttoa. He kantavat huolta valtion velkaantumisesta kokoomuslaisten tapaan. He eivät juuri tunnista ympäristöongelmia, vihapuhetta tai rasismia. Oma itse on keskeistä eikä solidaarisuus kuulu sanavarastoon.

– Perussuomalaiset kokevat olevansa julkisen sektorin, hyvinvointivaltion rahoittajia, eivätkä he koe saavansa rahalleen vastinetta. Heidän intresseissään on verotuksen pitäminen suhteellisen alhaisena, toteaa Rahkonen.

Perussuomalaisten oppositioretoriikassa autoilun verottaminen on ollut yksi keskeinen teema. Puolue on vastustanut polttoaineveron korotuksia jo vuosien ajan.

Suurin osa kannattajista eli noin kaksi kolmasosaa on miehiä. Monet heistä ovat pienyrittäjiä tai valmistavan teollisuuden työntekijöitä.

– Polttoaineverotuksella on erityisen suuri merkitys, sillä perussuomalaiset ajavat paljon autoilla. He pelkäävät, että koronalaskun maksamiseksi pitää entistä voimakkaammin verottaa, sanoo Rahkonen.

Mikään yksittäinen poliittinen asia ei selitä perussuomalaisten kannatusta. Rahkonen ennakoi suomalaisista löytyvän noin viidenneksen puolueen kannattajiksi jatkossakin.

– Ei mikään yksittäinen tapahtuma tai päivänpoliittinen asia eivätkä mitkään henkilöt sinänsä ratkaise, vaan kyse on ideologiasta.

Pelko muutoksesta ajaa äijäkulttuuriin

Miesten ääniä keräävä perussuomalaiset rakentaa identiteettiään äijäkulttuurin ympärille. Tosi mies ajaa isomoottorisella autolla, vaikka Eiran hyväosaisten kaupunginosassa asuva puheenjohtaja Halla-aho sotkee polkupyörällä.

– Halla-ahon puheet ja kannanotot vetoavat äijiin, sanoo Rahkonen.

Rahkosen mukaan nyt saatetaan elää identiteettipolitiikan kulta-aikaa ihmisten joutuessa elämään tavanomaista eristäytyneempänä.

Jos ihminen pelkää taloudellisen asemansa olevan uhattuna, on helppo kallistua sinne, mistä luvataan helpotusta, vaikka se olisi lyhytnäköistä.

– Ihmiset janoavat yksinkertaisia selityksiä monimutkaiseen maailmaan. Tarve kuulua johonkin porukkaan on aivan huutava. Ihmiset heimoutuvat ja ryhmäytyvät.

Perussuomalaiset pelkäävät muutosta muita enemmän. Ilmastonmuutos, vähemmistöt ja siirtolaisuus koetaan uhkaksi omalle perinteiselle elämänmenolle.

– Jos ihminen pelkää taloudellisen asemansa olevan uhattuna, on helppo kallistua sinne, mistä luvataan helpotusta, vaikka se olisi lyhytnäköistä.

Rahkonen nostaa esiin viime vuosien trendin, jonka mukaan miesten ja naisten puoluevalinnat ovat polarisoituneet. Entistä enemmän miehet äänestävät tiettyjä puolueita, ja naiset tiettyjä puolueita.

– Myös USA:n presidentinvaaleissa miesten äänillä Trump olisi voittanut kirkkaasti, huomauttaa Rahkonen.

Eriytyminen on ollut nähtävissä jo ennen koronaepidemiaa. Perussuomalaisten nationalistinen, kovia arvoja korostava konservatiivinen linja on vihreitä, feministisiä ja globaalisaatiomyönteisiä arvoja vastaan.

”Populismimittari huutaa punaisella”

Halla-aho on vahvistanut populistista retoriikkaansa. Rahkosen mukaan lausunnot muistuttavat klassista populistista puhetta.

Halla-aho voi väittää tosissaan ja suoraviivaisesti, että ”Suomalainen savupiippu on ympäristöteko”. Rahkonen kysyykin, että voiko olla enää populistisempaa kuin se, että suomalainen savupiippu on ympäristöteko.

– Populismimittari huutaa punaisella. Ikään kuin se olisi ympäristöteko, että täällä pistettäisiin metsät sileiksi ja sellukattilaan eikä Kiinassa.

– Aikaisemmin Halla-aho on profiloitunut maahanmuuton vastustajana ja kriitikkona. Pelkällä maahanmuuttokritiikillä ei saa ääniä, sillä maahanmuutto on tärkeä teema vain osalle väestöä, summaa Rahkonen.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Orgaanista jätettä kompostoidaan yhteisön johtamassa jätehuollossa Sesdanin kylässä Giayarissa.

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
03

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025

33-vuotias vasemmistolainen on vahvoilla New Yorkin seuraavaksi pormestariksi – Näin KU:n toimitus analysoi tilannetta

26.06.2025

Vasemmistoliitto kiittää Helsingin kunnianhimoista ilmastotavoitetta: Päästöt 85 prosenttia alas viidessä vuodessa

26.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään