Australiassa arviolta yli 60 000 koalaa kuoli, loukkaantui tai joutui esimerkiksi pakenemaan uusille alueille ennennäkemättömissä maastopaloissa noin vuosi sitten. Asia selviää ympäristöjärjestö WWF:n tuoreesta loppuraportista, josta on kertonut muun muassa brittilehti Guardian.
Australian WWF kertoi jo heinäkuussa väliraportissaan, että tuhoisat maastopalot vaikuttivat lähes kolmeen miljardiin eläimeen. Loppuraportin tiedot heijastelevat monilta osin jo aiemmin kerrottuja, mutta raportti tarjoaa myös uusia lukuja.
Tutkijoiden mukaan saatavilla olevien tietojen pohjalta ei voida sanoa varmaksi, kuinka moni raportissa listatuista eläimistä menetti henkensä.
Järjestön laskelmien mukaan palot aiheuttivat vahinkoa noin 143 miljoonalle nisäkkäälle, 181 miljoonalle linnulle, 51 miljoonalle sammakolle ja lähes 2,5 miljardille matelijalle.
Unescon maailmanperintökohde liekeissä
Ennennäkemättömän laajat ja pitkään kestäneet maastopalot tuhosivat usean kuukauden aikana vuodenvaihteessa 2019–2020 jopa 190 000 neliökilometriä maastoa, raportissa kerrotaan. Maassa syttyi yhteensä yli 15 000 maastopaloa. Yli 30 ihmistä sai surmansa, ja noin 3 000 kotia paloi.
WWF rajasi oman tutkimuksensa koskemaan hieman alle 115 000 neliökilometrin aluetta, josta valtaosa sijaitsi maan kaakkois- ja lounaisosissa. Tutkimusta pyrittiin rajaamaan alueille, joilla palojen koettiin olevan poikkeuksellisen laajoja tai voimakkaita.
Tämänvuotinen maastopalokausi on toistaiseksi ollut Australiassa edellistä rauhallisempi. Maastopalot ovat kuitenkin koetelleet maailman suurinta hiekkasaarta Fraser Islandia jo viikkojen ajan. Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi maanantaina, että liekit ovat runnoneet Unescon maailmanperintökohteeksi listatusta saaresta jo yli puolet.
Sammutustyöt ovat olleet haastavia, koska Australiaa on koetellut helleaalto ja maa on ollut kuivaa. Palon uskotaan saaneensa alkunsa luvattomasta tulenteosta lokakuun puolivälissä.
Alueella sijaitsee ainutlaatuisia metsiä, ja saari on tunnettu myös dingoistaan.