Yhdysvalloissa ulkoministeriehdokas Antony Blinken kertoi tiistaina senaatille yrittävänsä saada aikaan uutta ydinsopimusta Iranin kanssa, jos maa on siihen halukas. Blinken totesi senaatin kuulemisessa, että uuden sopimuksen tulee kuitenkin ”ottaa huomioon Iranin epävakauttavat toimet” Lähi-idässä.
Blinken toivoi myös, että Venäjän kanssa tehdylle Uusi Start -sopimukselle saataisiin jatkoa. Yhdysvaltain ja Venäjän ydinaseita rajoittava sopimus umpeutuu helmikuun alussa.
Tuleva ulkoministeri myös totesi, että presidentti Donald Trumpin kova suhtautuminen Kiinaan oli oikein, vaikka hän ei olekaan samaa mieltä presidentin valitsemista toimintatavoista.
Hän myös totesi, että Kiinassa on menossa vähemmistöön kuuluvien uiguurimuslimien ”kansanmurha”.
– Olen tässä samaa mieltä (väistyvän ulkoministerin) Mike Pompeon kanssa, hän totesi.
Blinken totesi myös tukevansa Israelin ja palestiinalaisalueiden konfliktin ratkaisussa kahden valtion mallia. Hän kuitenkin sanoi, että sen saavuttaminen lähitulevaisuudessa voi olla vaikeaa.
Puolustusministeri Austin vannoi yhteistyön siviilien kanssa sujuvan
Senaatissa kuultiin tiistaina useita Bidenin hallinnon ministeriehdokkaita. Blinkenin jälkeen puhumaan nousi puolustusministeriehdokas Lloyd Austin. Jos senaatti vahvistaa Austinin nimityksen, hänestä tulee Yhdysvaltain historian ensimmäinen musta puolustusministeri.
Austinin nimitys ei ole läpihuutojuttu, koska hän on jäänyt hiljattain eläkkeelle kenraalin virasta. Yhdysvaltain lainsäädännön mukaan puolustusministerin tulisi olla pois sotilaan tehtävistä vähintään seitsemän vuotta. Tämän vuoksi nimitys vaatii kongressilta vielä erityishyväksynnän, kertoo yhdysvaltalainen julkisen palvelun radio NPR.
Austin kuitenkin vannoi, että pystyy tekemään yhteistyötä myös siviilivirkamiesten kanssa, kertoo Washington Post.
– Tiedän, että presidentin kabinetissa toimiminen – eli poliittinen virkanimitys – vaatii erilaista perspektiiviä kuin sotilaspuvussa toimiminen, hän totesi.
Austin lupaa kitkeä rasistit ja ääriajatuksia tukevat asevoimien riveistä. Yhdysvalloissa on ollut huolta asiasta sen jälkeen, kun asevoimien jäseniä oli osallistunut siviilivaatteissa kongressitalon hyökkäykseen.
Bidenin ehdokas kotimaan turvallisuusvirasto DHS:n johtajaksi puolestaan vakuutti kongressille, ettei loppiaisena tapahtunut kongressitalon valtausyritys toistu hänen ollessaan virassa. Alejandro Mayorkasin lausunnon oli saanut jo ennen kuulemista haltuunsa uutiskanava CNN.
Mayorkas kuvaili hyökkäystä pyhäinhäväistykseksi, joka kohdistui yhteen Yhdysvaltain demokratian kolmesta peruspilarista.
Virkaan valittuna Mayorkas olisi ensimmäinen DHS:ää johtava latino ja maahanmuuttaja.