KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Suomalaisten ”alamaismentaliteetti” voi saada ärtymään vaikkapa Elokapinasta – ”Häiriön voi tässä yhteydessä nähdä myös symbolisena”

Elokapinan taidetyöryhmä järjesti maanantaina Syyskapinan alkusoittona Stillborn-hautajaissaaton, joka suri ilmastokriisin uhreja, sekä vaati, ettei heitä tule lisää.

Elokapinan taidetyöryhmä järjesti maanantaina Syyskapinan alkusoittona Stillborn-hautajaissaaton, joka suri ilmastokriisin uhreja, sekä vaati, ettei heitä tule lisää. Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig

Asiantuntijat painottavat, että mielenosoitukset ovat keskeinen osa demokratian kehitystä. Monissa maissa esimerkiksi mielenosoitusten aiheuttamat liikennehaitat ovat paljon arkisempia kuin Suomessa.

STT–Anne Salomäki
29.9.2021 16.13
ILMOITUS
ILMOITUS

Kumpi on suurempi häiriö helsinkiläisille: ilmastokriisi vai Mannerheimintien katkeaminen Helsingin keskustassa? Saako ilmastoliike Elokapina aiheuttaa Mannerheimintiellä häiriötä siksi, että sen mielestä meneillään on myös jokin paljon suurempi kriisi?

– Häiriön voi tässä yhteydessä nähdä myös symbolisena. Ilmastokriisi itsessään on häiriö, johon pienemmällä häirinnällä suunnataan huomiota, sanoo yliopistonlehtori Teppo Eskelinen Itä-Suomen yliopistosta STT:lle.

Elokapinan viime kesältä tutut ja nyt jälleen kymmeneksi päiväksi suunnitellut mielenosoitukset Helsingin ytimessä ovat herättäneet närkästyneitä kommentteja siitä, kuinka paljon nimenomaan häiriötä mielenilmauksella saa aiheuttaa. Helsingin yliopiston apulaisprofessori Tuomas Ylä-Anttila sanoo keskustelun sisältäneen monia ylilyöntejä.

– Mielenosoituksia tai edes kansalaistottelemattomuutta ei voi kieltää. Ne ovat keskeinen osa demokratiaa.

Haastetta poliitikoille

Elokapina vaatii ilmasto- ja ympäristöhätätilan julistamista ja ilmastotoimien nopeuttamista. Ylä-Anttila korostaa, etteivät Elokapinan esittämät konkreettiset vaatimukset ole ”hirveän radikaaleja tai ihmeellisiä”. Monet niistä on jo kirjattu Suomenkin ilmastotavoitteisiin, mutta liikkeen mielestä muutosten vauhti ei ole riittävän nopea.

Jos mielenosoituksen yhteydessä syntyvä keskustelu keskittyy mielenosoittajien taktiikoihin eikä mielenosoituksen viestiin, palveleeko protesti tarkoitustaan? Eskelisen mielestä Elokapinan tapauksessa kyllä – siitäkin huolimatta, ettei Elokapinan julkilausuttuja tavoitteita ole täysimääräisesti ja liikkeen toivomalla nopeudella toteutettu.

– Poliittisessa julkisuudessa keskeistä on se, mistä suunnasta tulee haaste, johon poliitikot kokevat tarvetta vastata. Elokapina on onnistunut luomaan sellaista keskustelua, että ilmastokriisi on haaste, joka on agendalla ensisijaisena.

Ylä-Anttila huomauttaa, että Elokapinalle ei tietenkään tule yllätyksenä, että sen valitsemat taktiikat herättävät keskustelua. Jos ryhmä suostuisi poliisin ehdotukseen siirtää mielenosoitus vilkkaalta liikenneväylältä Kansalaistorille, huomioarvo olisi todennäköisesti merkittävästi vähäisempi. Tämän liike itsekin verkkosivuillaan toteaa perustellessaan paikkavalintojaan.

Seuraukset kannetaan omilla kasvoilla

Eskelinen kuvailee Elokapinan toimintaa perinteiseksi kansalaistottelemattomuudeksi. Tällöin tottelemattomuus toteutetaan omilla kasvoilla, symbolisesti ja seuraukset hyväksyen.

– Lakia ehkä rikotaan, mutta rikkomisen mahdolliset seuraukset ollaan valmiita kantamaan.

Eskelinen painottaa, että lakia voi rikkoa monella eri tavalla. On eri asia tehdä se avoimesti ja omilla kasvoilla kuin piilossa ja kiinni jäämistä välttäen.

– 90-luvun turkistarhaiskujen jälkeen julkisessa keskustelussa kaivattiin Koijärven kaltaista perinteistä kansalaistottelemattomuutta. On jännä, että kaipuu on nyt unohdettu, kun sellaista toimintaa on saatu.

Omilla kasvoillaan toimiminen tuo Ylä-Anttilan mukaan mielenosoitukselle uskottavuutta. Suomessa itsensä likoon laittaminen ei tosin ole likimainkaan niin vaarallista kuin se maailmalla voi olla.

Viime kesänä tosin poliisi käytti Helsingin Kaisaniemessä Elokapinan rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan pippurisumutetta, mitä Ylä-Anttila kuvailee selkeäksi virheeksi.

– Elokapina osoittaa olevansa tosissaan sillä, että vaikka liike on joutunut poliisin väkivallan kohteeksi aiemmin, se menee kadulle uudestaan. Mielenosoittajat näyttävät, etteivät he välitä, vaikka tulisivat pidätetyksi tai saisivat turpaan.

Terrorismisyytökset ”fuulaa”

Se, että mielenosoittajat laittavat itsensä alttiiksi väkivallalle, ei tarkoita mielenosoittajien itsensä olevan valmiita väkivaltaan. Ylä-Anttila pitää merkittävänä sitä, kuinka vahvasti Elokapina on sitoutunut väkivallattomuuteen.

– Se, että joku kutsuu heitä terroristeiksi, on aivan fuulaa. Terrorismi on nimenomaan väkivallalla kauhun herättämistä, eikä tällä ole mitään tekemistä terrorismin kanssa.

Sekä Eskelisen että Ylä-Anttilan mielestä oleellisen tärkeää on, ettei poliisi kohtele mielenosoittajia väkivallalla. Eskelinen huomauttaa, että laki ei sanele poliisin toimintatapoja sellaisenaan, vaan tilanteisiin liittyy aina harkintaa ja tulkintaa.

– Ei ole kenenkään etu, että mielenilmaisuja ruvetaan väkivallalla lopettamaan. Väkivaltaahan esimerkiksi kaasun käyttö on.

Ylä-Anttila sanoo, että rajanvetoja tehdään jatkuvasti. Mistään äärimmäisyyksistä ei ole kyse: hän muistuttaa, ettei kukaan kannata sitä, että koko kaupunki lähtee kaduille kuukaudeksi hulinoimaan tai että poliisi ei saisi missään tilanteessa tehdä mitään.

Äärimmäistä ei ole myöskään se, että mielenosoituksen vuoksi joutuu vaikkapa muuttamaan autoilureittiään väliaikaisesti.

– Sanan- ja ilmaisunvapaus ja mielenosoittamisen oikeus ovat niin keskeisiä oikeuksia, että jonkin verran häiriöitä pitää sietää, Eskelinen toteaa.

”Kyllä, sinäkin voisit”

Suomessa mielenosoituskulttuuri on sekä Ylä-Anttilan että Eskelisen mielestä kansainvälisesti vertailtuna hyvin rauhanomainen. Eskelinen sanoo Suomen olevan yhteiskuntana hyvin organisoitunut ja lakiuskoinen.

– Etelä- ja Keski-Eurooppaan verrattuna olemme huonosti tottuneet näkyvien mielenosoitusten kulttuuriin. Ajatus siitä, että merkittävä häiriö liikenteelle on vähemmän tärkeä asia kuin keskeinen perusoikeus osoittaa mieltään, on Suomessa vielä vähän haussa.

Eskelisen mielestä Suomessa voidaan kärjistetysti puhua ”alamaismentaliteetista”.

– Tämä on varmasti myös sukupolviasia. Keski-ikäisissä ja vanhemmissa sukupolvissa on huonommin tietoa kansalaisten oikeuksista osoittaa mieltään.

Ylä-Anttilan mukaan Suomessa on perinteisesti ajateltu, että muutokset on saatava aikaan vakiintuneen poliittisen järjestelmän kautta. Oikeus osoittaa mieltä on kuitenkin olemassa juuri siksi, ettei kaikilla ole samanlaista pääsyä vallan ytimeen.

Eskelinen kannustaa liikennehaittojen vuoksi ärtyneitä hetkeksi – vaikka liikennehaitan ajaksi – pysähtymään ja pohtimaan Elokapinan viestiä. Lisäksi hän muistuttaa, että kyse on myös meidän kaikkien, ei vain yksittäisen ilmastoliikkeen oikeuksista.

– Julkisessa keskustelussa tulee usein esiin kysymys siitä, että ai voisiko kuka tahansa mennä tuonne kadulle. Vastaus on kyllä, sinäkin voisit.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Eduskunta keskusteli valtioneuvoston puolustusselonteosta täysistunnossa Helsingissä 18. kesäkuuta 2025.

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

Uusimmat

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Elina Backmanin viisi dekkaria muodostavat ulkoasuaan myöten yhtenäisen sarjan.

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
03

Rukoilen: Älä äänestä demareita

 
04

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
05

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025

Toisenlaista väenmusiikkia – iskelmällisyyden, ryyppylaulujen ja popin nollari

27.06.2025

Velkaongelmaa ylläpidetään ja ratkotaan käppyröillä, jotka eivät kestä kriittistä tarkastelua

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään