KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Niinistön ja Putinin tapaamisen asialistalle on paljon tarjokkaita

Presidenttien Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin edellinen tapaaminen oli huhtikuussa 2019 Pietarissa.

Presidenttien Sauli Niinistön ja Vladimir Putinin edellinen tapaaminen oli huhtikuussa 2019 Pietarissa. Kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari

Tutkijat eivät usko, että kuluneen viikon poikkeuksellisten runsaslukuisten huipputapaamisten taustalla olisi mitään yhtä yhdistävää tekijää.

STT–Tuomas Savonen
28.10.2021 8.59
ILMOITUS
ILMOITUS

Kansainvälisen politiikan asiantuntijat eivät usko, että presidentti Sauli Niinistön perjantaiseen Moskovan-vierailuun liittyy mitään salamyhkäisiä diplomaattisia manöövereja, vaikka vierailun alla Suomen ulkopoliittisella johdolla onkin ollut poikkeuksellisen paljon tärkeitä kansainvälisiä tapaamisia.

Suomen ulkopoliittinen johto tapasi maanantaina Helsingissä vierailleen sotilasliitto Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin, minkä lisäksi Niinistö tapasi tiistaina Helsingissä Viron presidentin Alar Karisin ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) Norjan Tromssassa Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolestaan tapasi Berliinin-vierailullaan Saksan väistyvän liittokanslerin Angela Merkelin ja hänen todennäköisen seuraajansa, sosiaalidemokraattien liittokansleriehdokkaan Olaf Scholzin.

Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtajan Tuomas Forsbergin mukaan lukuisten korkean tason tapaamisten kasautuminen samalle viikolle johtuu osaltaan koronapandemiasta, jonka vuoksi valtionjohtajien fyysisiä tapaamisia ei ole järjestetty.

– Nyt tapaamiset ovat taas mahdollisia. Diplomaattisia keskusteluja on tarvetta käydä kasvokkain, Forsberg sanoo.

Tampereen yliopiston Jean Monnet -professori Pami Aalto ei usko, että Niinistöllä olisi esimerkiksi jokin viesti vietävänä Moskovaan Naton pääsihteeriltä, vaikka Moskovan-vierailusta tiedotettiinkin maanantaina Stoltenbergin vierailun yhteydessä.

– Ei siihen Suomea tarvita. Kyllä Natolla ja Venäjällä on omat kanavansa yhteydenpitoon, vaikka Venäjä ilmoittikin sulkevansa Nato-edustustonsa Brysselissä, Aalto arvioi.

Natoa ja Afganistania?

Forsbergin mukaan ei ole mitenkään yllättävää, että Niinistö matkustaa Moskovaan pian korkean tason Nato-tapaamisensa jälkeen. Naton ja Venäjän ennätyksellisen huonoksi heikentyneet suhteet ovat Forsbergin mukaan hyvin todennäköisesti Niinistön ja presidentti Vladimir Putinin tapaamisen asialistalla.

– Niinistö on ennenkin pyrkinyt keksimään keinoja, joilla voitaisiin ylläpitää Naton ja Venäjän välistä vuoropuhelua, edistää luottamusta lisääviä toimia ja vähentää ikävien yllätysten mahdollisuuksia, Forsberg sanoo ja viittaa esimerkiksi Niinistön vuonna 2016 tekemään esitykseen siitä, että kaikki Itämeren alueella lentävät lentokoneet käyttäisivät niin sanottuja transpondereita.

Naton ja Venäjän kireiden suhteiden ohella Moskovassa keskustellaan Aallon ja Forsbergin mukaan todennäköisesti esimerkiksi tilanteesta Afganistanissa, jonne Venäjällä on länsimaita paremmat yhteydet.

Afganistanin humanitaarisen tilanteen ohella monia länsimaita huolettaa Forsbergin mukaan se mahdollisuus, että afganistanilaisia pakolaisia käytettäisiin hybridivaikuttamisen välineenä.

Suomen ja Venäjän kahdenvälisistä asioista esille nousee tutkijoiden mukaan todennäköisesti ainakin Venäjän päätös keskeyttää raakapuukuljetukset Saimaan kanavan kautta marraskuun alusta lähtien, vaikka päätös ei Suomen metsäteollisuutta mittavasti haittaakaan.

Fennovoima asialistalla?

Aalto ja Forsberg arvioivat, että myös Suomen juuri alkanut kaksivuotinen kausi Barentsin euroarktisen neuvoston puheenjohtajana nousee esille Niinistön ja Putinin tapaamisessa.

– Niinistö on pitänyt esillä arktisen alueen ympäristökysymyksiä. Voisi kuvitella, että ne olisivat nytkin jollain tavalla mukana. Venäjäkään ei ole suhtautunut asiaan täysin välinpitämättömästi, Forsberg pohtii.

Aallon mukaan keskusteluun saattaa venäläisten aloitteesta nousta myös venäläistaustainen Fennovoiman ydinvoimalahanke.

Hanke on ollut viime päivinä otsikoissa muun muassa sen jälkeen, kun STT kertoi, että Suomen puolustusministeriö haluaa Fennovoiman ydinvoimalasta laadittavaksi riskianalyysin. Ministeriö on esittänyt, että analyysilla täydennetään voimalan vaatimaa rakentamislupapäätöstä.

Hankkeen käänteet kiinnostavat Kremliä, sillä venäläinen valtionyhtiö Rosatom on tytäryhtiöidensä kautta Fennovoiman osaomistaja ja laitostoimittaja.

– Suomen voimalahanke on Rosatomille erittäin merkittävä näyteikkuna, referenssi korkeiden vaatimusten markkinoille, Aalto luonnehtii.

Huippukokous Suomeen?

Niinistön ja Putinin tapaaminen on ensimmäinen yli kahteen vuoteen, sillä viimeksi presidentit tapasivat elokuussa 2019.

Aallon ja Forsbergin mukaan Moskovan tapaamisessa saatetaan keskustella myös Niinistön eri yhteyksissä esillä pitämästä ajatuksesta, että Helsingissä vuonna 1975 järjestetyn Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokouksen 50-vuotisjuhlan yhteydessä voitaisiin järjestää huippukokous Suomessa. Huippukokous voisi olla vuonna 2025.

Niinistö on muistellut lämmöllä niin sanottua Helsingin henkeä, joka Helsingin Ety-kokouksessa tuolloin muodostui. Niinistön mukaan Helsingin henki konkretisoitui eri näkökantojen edustajien valmiudessa käydä vuoropuhelua.

Aallon mukaan kansainväliselle huippukokoukselle voisi olla tällä hetkellä tilausta, kun EU:n ja Venäjän huippukokoukset ovat olleet viime vuosina jäissä Ukrainan tapahtumien vuoksi eikä suurimpien talousmahtien G8-ryhmä ole myöskään tavannut samasta syystä.

– Kysyntää kokoukselle kyllä voi olla, mutta mikä se asialista voisi olla ja voidaanko siitä päästä sopuun? Ja voidaanko kutsuttavista tahoista päästä sopimukseen? Sensitiivisiä kysymyksiä on todella paljon, Aalto pohtii.

– Mikä tällaisen huippukokouksen tarkoitus voisi olla? Jos se ei päätyisi jonkinlaiseen julkilausumaan, se olisi aikamoinen pannukakku. Vaikka poliittista kysyntää tällaiselle tapaamiselle saattaa ollakin, kyky päätyä minkäänlaiseen yhteiseen julkilausumaan on tällä hetkellä aika vähäinen, Aalto arvioi.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela.

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

Noora Kotilainen on sotaa, militarismia, kriisejä ja kärsimystä työssään käsittelevä valtiotieteilijä ja historian tutkija, joka käsittelee kolumneissaan aikaamme leimaavia synkkiä ja väkivaltaisia ilmiöitä.

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 
05

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään