Maailman tiedeyhteisö soittaa varoituskelloja ilmastonmuutoksen edetessä, mutta hallitukset ympäri maailman suunnittelevat fossiilisten polttoaineiden tuotannon yli kaksinkertaistamista vuoteen 2030 mennessä.
Julkilausuttujen ilmastositoumusten kanssa räikeässä ristiriidassa olevat seikat käyvät ilmi YK:n ympäristöohjelman Unepin ja yhteistyökumppanien lokakuussa julkaisemasta Production Gap Report -raportista. Raportti seuraa, miten hyvin eli huonosti valtiot noudattavat lupauksiaan. Raportissa mitataan kuilua, joka jää Pariisin ilmastosopimuksessa määritellyn lämpenemisrajan alle jäävien tuotantomäärien ja suunnitellun hiilen, öljyn ja kaasun tuotannon väliin.
Seuraavien kahden vuosikymmenen ajan valtiot aikovat lisätä öljyn ja kaasun tuotantoa, ja vähentää hiilen tuotantoa vain vaatimattomasti. Mikäli suunnitelmat toteutuvat, maailmanlaajuinen fossiilisten polttoaineiden tuotanto kasvaa ainakin vuoteen 2040 asti. Ero ilmastosopimusten tavoitteiden ja todellisuuden välillä kasvaa aina vain suuremmaksi, raportissa todetaan.
– Ilmastonmuutoksen tuhoisat vaikutukset ovat kaikkien nähtävissä. Vielä on aikaa rajoittaa lämpeneminen 1,5 celsiusasteeseen, mutta tämä mahdollisuuksien ikkuna on kovaa vauhtia sulkeutumassa, Unepin toimitusjohtaja Inger Andersen sanoo.