KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Yhdysvallat, Ukraina, Venäjä ja geopolitiikka

Ukrainan taisteluhauta Venäjän tukemien separatistien vastaisessa etulinjassa kuvattiin 21.1.

Ukrainan taisteluhauta Venäjän tukemien separatistien vastaisessa etulinjassa kuvattiin 21.1. Kuva: Lehtikuva/Anatolii Stepanov

Yhdysvaltalaisessa keskustelussa esitetään ajatuksia Ukrainan Nato-hakemuksen jättämisestä pysyvästi tai ainakin vuosikymmeniksi pöydälle.

Arto Huovinen
30.1.2022 7.15

Virallisesti Yhdysvallat pitää kiinni siitä, että jokaisella maalla on oikeus tehdä omat turvallisuusratkaisunsa – toisin sanoen myös Ukrainalla on oikeus liittyä Natoon. Samoin Yhdysvallat vakuuttaa, ettei Euroopan turvallisuusratkaisuista sovita eurooppalaisten päiden yli.

Käytännössä asia ei ole näin yksinkertainen. Viime kädessä Washingtonissa katsotaan maailmaa Yhdysvaltain etujen näkökulmasta.

Amerikkalaisessa keskustelussa on viime aikoina esitetty näkemyksiä, joiden mukaan Yhdysvaltain ja Venäjän pitäisi sopia käytännössä keskenään Euroopan turvallisuudesta, eikä Ukrainaa pitäisi päästää Natoon, ainakaan pitkään aikaan. Vaikka seuraavassa esitellyt esimerkit ovat vain mielipidekirjoituksia, vastaava kysymysvyyhti varmasti pyörii myös presidentti Joe Bidenin hallinnon pöydillä.

Olisi aloitettava luottamusta lisäävistä toimista.

”USA:n vetäydyttävä Ukrainasta”

The New York Timesin konservatiivinen kolumnisti Ross Douthat kirjoitti äskettäin suuren kommenttiryöpyn nostattaneen jutun, joka provosoi jo otsikollaan: ”Miten vetäytyä Ukrainasta”.

Douthatin mukaan Yhdysvallat ulotti ”hypervaltana” vaikutuspiirinsä syvälle Venäjän lähimaihin. Jo Nato-jäsenyyden ulottaminen entisiin Varsovan liiton jäsenmaihin oli riski, vaikka se ei enää vaikuta ongelmalta. Sen sijaan yritys vetää Ukraina pois Venäjän vaikutuspiiristä oli ”mieletöntä ylisitoutumista jopa silloin, kun Yhdysvaltain voima oli suurimmillaan”.

Nato antoi Ukrainalle ja Georgialle lupauksen Nato-jäsenyydestä vuonna 2008. Hanketta ajoi voimakkaasti presidentti George W. Bush, vaikka Yhdysvaltain tiedusteluyhteisössä monet varoittivat häntä lähtemästä tähän.

Douthat perustelee näkemyksiään ”realismilla” ja geopolitiikalla. Hänen mukaansa ei ole kysymys siitä, mitä haluaa Ukraina tai mitä Yhdysvallat, vaan siitä, ettei Ukraina oikeasti ole koskaan voinut tulla osaksi länsimaita: se on siihen liian heikko taloudellisesti, liian jakautunut sisäisesti ja”väärässä paikassa” maantieteellisesti.

Douthatin mukaan realiteetti on myös se, että Yhdysvaltain on keskitettävä enemmän voimaa Kiinan vastustamiseen. Niinpä Yhdysvaltain on ”vetäydyttävä” Ukrainasta. Se tarkoittaisi Ukrainan Nato-hakemuksen jättämistä pysyvästi pöydälle. Ukraina pysyisi väistämättä Venäjän painostuksen kohteena, mutta Venäjä ei hyökkäisi sinne eikä liittäisi sitä itseensä. Lisäksi Douthat esittää amerikkalaisten vanhan vaatimuksen siitä, että Nato-liittolaisten olisi kannettava suurempi osa Itä-Euroopan turvallisuuden ylläpitämisen taakasta.

Douthatin mukaan Biden oli taannoisessa lehdistötilaisuudessaan liiankin rehellinen sanoessaan, että pieni hyökkäys aiheuttaisi vain pienet vastatoimet. Mutta käytännössä näin on: Yhdysvallat ei voi tehdä mitään, os Venäjä tunkeutuu Ukrainaan, ja ”olisimme hulluja, jos liittyisimme sotaan Ukrainan puolelle”. Niinpä Valkoinen talo tasapainottelee asetoimituksilla ja uhkaamalla sanktioilla.

Douthatin mukaan pannaan liiaksi painoa ajatukselle, jonka mukaan ”vain Natolla on sanomista siihen, kuka kuuluu Natoon, ja pidetään mahdottomana myönnytyksenä sitä, että yksinkertaisesti torjuttaisiin Ukrainan jäsenyys”.

Jos Ukrainaa ei haluta torjua kokonaan, voitaisiin Ukrainan Nato-jäsenyys laittaa hyllylle pitkäksi aikaa, esimerkiksi 25 vuodeksi, kirjoittaa Douthat viitaten Thomas Grahamin ja Rajan Menonin kirjoitukseen Politicossa.

Huolet otettava tosissaan

Thomas Graham toimi Venäjän asioiden johtajana George W. Bushin kansallisessa turvallisuusneuvostossa. Rajan Menon on kansainvälisen politiikan professori.

Grahamin ja Menonin mukaan nykyinen kriisi on Vladimir Putinin syytä, mutta Biden on tehnyt viisaasti aloittaessaan neuvottelut. Bidenin hallinto on myöntänyt, että jotkut Venäjän ehdotuksista voivat toimia keskustelujen pohjana, kun taas toiset se on tyrmännyt suoralta kädeltä.

Vaikka välitön tehtävä on laukaista nykyinen kriisi, neuvottelut tarjoaisivat kirjoittajien mukaan Bidenille tilaisuuden luoda myös suurempaa ja kestävämpää: yleiseurooppalaisen turvallisuusjärjestelmän, jossa Venäjä olisi mukana ja joka vähentäisi kriisien ja konfliktien riskejä.

Ratkaisu vaatisi tasapainoa, jossa toisaalta ”vastattaisiin joihinkin Venäjän perimmäisistä turvallisuushuolista” ja toisaalta ”puolustettaisiin lännen tärkeimpiä etuja ja periaatteita”.

Grahamin ja Menonin mukaan Yhdysvaltain periaate siitä, että kaikki saavat valita omat turvallisuusratkaisunsa, ei ole sovitettavissa yhteen sen kanssa, että Venäjä katsoo tarvitsevansa vaikutuspiirin tunteakseen itsensä turvalliseksi. Siksi pitäisikin hylätä hyödytön väittely tästä, ja keskustella konkreettisista askeleista, joilla lievittää jännitystä ja edistää vakautta.

Kirjoittajien mukaan pääasialliset neuvottelut pitää käydä Yhdysvaltain ja Venäjän välillä. Monenkeskisissä neuvotteluissa ”vastahankaisin liittolainen tai kumppani” voi pysäyttää edistymisen tai kaataa sen kokonaan. Lisäksi vain Yhdysvalloilla ja Venäjällä on riittävästi sotilaallista voimaa Euroopan voimatasapainon muuttamiseen. Niiden kyky sopia ja halu toimia pidättyväisesti ratkaisee tuloksen, ”vaikka se pitääkin myydä muille maille”.

Graham ja Menon toteavat myös, että Moskova neuvottelee vakavasti vain Washingtonin kanssa. Kahdenkeskiset neuvottelut vahvistaisivat Venäjän toiseksi suurvallaksi, ja Venäjä katsoo Yhdysvaltain joka tapauksessa sanelevan tahdin Natossa.

Jäädytys 25 vuodeksi

Länsi saa Grahamin ja Menonin mukaan pidettyä Venäjän mukana vain, jos se osoittaa ottavansa Venäjän huolet tosissaan ja sitoutuu edistämään niiden ratkaisemista, mutta tämä ei tarkoita kaikkiin Moskovan vaatimuksiin myöntymistä.

Ensiksi olisi aloitettava uudelleen säännölliset Yhdysvaltain ja Venäjän ulko- ja puolustusministerien tapaamiset, samoin keskustelut monenkeskisillä kanavilla kuten Naton ja Venäjän neuvostossa sekä Etyjissä. Olisi palautettava ja ajantasaistettava vanhat luottamusta lisäävät toimet. Erityisesti olisi lisättävä sotaharjoitusten läpinäkyvyyttä ja vastavuoroisesti rajoitettava joukkojen, hyökkäyslentokoneiden ja ohjusten sijoittelua raja-alueilla.

Lopulta siirryttäisiin monimutkaisempiin aiheisiin kuten Naton laajentumiseen ja Euroopan jäätyneiden konfliktien ratkaisemiseen.

ILMOITUS
ILMOITUS

Vaikka Yhdysvallat ei muodollisesti suostu Naton itälaajentumisen pysäyttämiseen, ”Naton johtajat yleensä myöntävät, etteivät sen enempää Ukraina kuin Georgiakaan, puhumattakaan muista entisistä neuvostotasavalloista, ole vielä vuosiin tai vuosikymmeniin valmiita jäsenyyteen”.

Grahamin ja Menonin mukaan Venäjä voisi suostua kompromissiin, jossa Ukrainalta ei lyödä Naton ovea lopullisesti kiinni, mutta Ukrainan jäsenhakemus jäädytetään esimerkiksi 20 tai 25 vuodeksi.

Kirjoittajat myöntävät, että tällainen ratkaisu voisi olla vaikea nieltäväksi joillekin Nato-liittolaisille. Monelle länsijohtajalle se näyttäisi myöntyväisyyspolitiikalta.

Tarkan sopimuksen vääntäminen vaatisi myös huomattavasti mielikuvitusta ja sanamuotojen viilaamista. Uusi eurooppalainen turvallisuusjärjestys olisi kuitenkin parempi saada neuvottelemalla kuin sotimalla, toteavat kirjoittajat.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

Kuvituskuvassa Bukelen vastainen mielenosoitus San Salvadorissa. Kansalaisyhteiskunnan tila käy yhä ahtaammaksi Latinalaisessa Amerikassa. Useat maat ovat säätäneet lakeja, jotka tekevät kansalaisjärjestöjen toiminnasta vaikeampaa tai suorastaan mahdotonta. Viimeisen vuoden aikana lakeja on säädetty muun muassa Venezuelassa, Paraguayssa, Perussa ja El Salvadorissa.

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

Kruszynianyn moskeijan talonmies Dzemil Gembicki toivottaa tervetulleiksi vieraat, jotka haluavat kuulla Puolassa kuusi vuosisataa eläneistä muslimeista. 200 vuotta vanhan puurakennuksen suunnittelivat juutalaiset arkkitehdit.

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

Uusimmat

Mielenosoitus Javier Milein hallitusta vastaan Buenos Airesin keskustassa helmikuussa. Mielenosoituksessa vastustettiin Milein rajuja uhkauksia feminismiä, HLBTIQ-yhteisöä ja sukupuolipolitiikkaa kohtaan. Nyt tulilinjalla ovat lisäksi journalistit.

Javier Milein sota Argentiinan mediaa vastaan: ”Emme vihaa toimittajia tarpeeksi”

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

Lahden Vesijärven sataman menneisyys avautuu kiehtovalla tavalla Timo Sandbergin Surmasatamassa.

Huumekauppaa ja väkivaltaa Vesijärven satamassa – Timo Sandberg jatkaa Lahti-sarjaansa varmoin ottein

Mapuchekansan edustajat juhlivat juhannukseen sijoittuvaa uutta vuottaan We Tripantua Vilcúnissa, 700 kilometriä Santiagon eteläpuolella.

Chilen etelän haava – Mapuche-kansan maakiista hakee ratkaisuaan

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

 
02

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

 
03

Onko Jussi Halla-aho fasisti?

 
04

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

 
05

Laivayhteys Helsingistä Tallinnaan täyttää 60 vuotta – järisytti naapurisuhteita

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Elina Backmanin Saana Havas -dekkarit kaipaisivat voimakasta uusiutumista

05.07.2025

Latinalainen Amerikka kiristää otettaan kansalaisjärjestöistä

05.07.2025

Puolan rakentama teräsaita torjuu idän uhkaa Valko-Venäjän vastaisella rajalla mutta kiusaa myös paikallisia

03.07.2025

Roskavuorovesi vie turistit Balin rannoilta: Kansalaisjärjestön varastot täyttyvät muovijätteestä

02.07.2025

Zimbabwessa pienet jyvät pelastavat maanviljelijän päivän

01.07.2025

Vasemmistoliiton Minja Koskela käy läpi politiikan kevätkautta KU:n kesähaastattelussa: “Kyllä siinä käytiin koko tunneskaala läpi”

01.07.2025

KU listasi Suomen vaikuttavimmat vasemmistolaiset – Katso 10 nimeä

30.06.2025

Tatiana Elf aukoo uusia uria suomitrilleriin pätevässä esikoisessaan Huijari

29.06.2025

Noora Kotilaisen kolumni: Tappaminen sodassa on juridisesti oikeutettua, mutta lopulta yksilö on yksin tekojensa kanssa

29.06.2025

Samuli Laihon trilleri Pelon piiri on juuri niin jännittävä kuin sen nimi lupaa

28.06.2025

Rukoilen: Älä äänestä demareita

28.06.2025

Käännekohtien kevät – Mitä jäi mieleen politiikan alkuvuodesta 2025?

28.06.2025

Väinö Linnan klassikko valtaa Pyynikin

27.06.2025

Neljä nostoa sotilasliiton huippukokouksesta – Nato suostui Trumpin saneluun

27.06.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Onko nuorille tarjolla muutakin kuin sodanajan sijoituspaikka?

16.06.2025

Miltä antifasistinen ulkopolitiikka näyttää?

19.05.2025

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään