KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Talous

Inflaatio laukkaa – Mitä hyvin korkealle inflaatiolle voi tehdä?

Hintojen nousu näkyy myös ruokakaupassa.

Hintojen nousu näkyy myös ruokakaupassa. Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Koonnut Jussi Virkkunen
21.5.2022 17.00

Kolme faktaa inflaatiosta

1. Helmikuussa Suomen inflaatio oli 4,5 prosenttia.

2. Maaliskuussa inflaatio oli 5,8 prosenttia.

3. Vuonna 2021 keskimääräinen inflaatio oli 2,2 prosenttia.

Wikipedia kertoo: Inflaatio tarkoittaa taloustieteessä rahan ostovoiman heikkenemistä sekä siitä aiheutuvaa hintojen nousua eli rahan reaalisen arvon laskua. Se voidaan määritellä myös yleiseksi hintojen noususta johtuvaksi rahan ostovoiman heikkenemiseksi.

Suomessa on viimeistään vuodenvaihteen jälkeen aloitettu kova vääntö, mitä kiihtynyt inflaatio tarkoittaa. Niin kutsutut taloushaukat ovat ilmoittaneet, että nyt on talouskurin aika. Pian korot lähtevät nousuun, ja sitten Suomi ajautuu mieron tielle, perustelu kuuluu.

Inflaatio ei itsessään ole huono asia – Euroopan keskuspankki tavoitteli pitkään noin kahden prosentin inflaatiota. Ongelma oli, että talouskurista haltioituneet poliitikot eivät vastanneet EKP:n huutoon, vaan pitivät talouspolitiikan ylikireänä. Seurauksena oli käytännössä nollassa pyörinyt inflaatio.

Nyt yksi kiistelyn aihe on, onko korkea inflaatio väliaikaista vai ei. Yksi on varmaa – kun hinnat nousevat, vihaa lietsovat populistit ovat innoissaan. Siksi kysyimme tällä kertaa, mitä inflaatiolle pitäisi oikein tehdä.

Mitä hyvin korkealle inflaatiolle voi tehdä?

 

Ilkka Kaukoranta

SAK:n pääekonomisti

Kuva: SAK

Nyt ennustettu noin viiden prosentin inflaatio on paljon enemmän kuin mihin olemme tottuneet tai mitä olemme toivoneet.

Inflaation ennustetaan kuitenkin palaavan jo ensi vuonna takaisin kahden prosentin tuntumaan. Ennuste perustuu oletukseen, että hintojen nousu ei kiihdytä palkkakehitystä. Palkankorotusten mitoittaminen tilapäisen inflaatiopiikin mukaan voisi johtaa itseään ruokkivaan kehään, jonka myötä korkea inflaatio jäisi pysyväksi.

Hintojen nousua on vaikea talouspolitiikalla kompensoida. Tuontienergian kallistuminen köyhdyttää meitä. Voimme yrittää tasata tai siirtää hintojen nousun aiheuttamaa taakkaa, mutta lopulta kalliimpi energia jää meidän suomalaisten maksettavaksi.

Yleiset veronkevennykset kiihdyttäisivät inflaatiota entisestään ja vain siirtäisivät kotitalouksien taakkaa myöhemmäksi. Bensaveronkevennykset lisäisivät fossiilisen energian kysyntää .

Sosiaaliturvan indeksitarkistusten aikaistaminen ja matkakuluvähennyksen korottaminen ovat hyviä keinoja auttaa niitä, joihin hintojen nousu osuu pahiten. Me muut joudumme sietämään tätä tilannetta.

Ostovoiman supistuminen on pieni hinta siitä, että Suomi on osaltaan patoamassa Venäjän aggressiota.

 

Teemu Muhonen

HS:n politiikan toimittaja

Energian hinnan nousun vetämää inflaatiota on vaikea hillitä esimerkiksi keskuspankkien ohjauskorkoja nostamalla. Jos kuluttajahintojen nousu ei taitu, on siis ratkaistava, ketkä kantavat siitä aiheutuvan taakan.

Yksi vaihtoehto on panna kotitaloudet niin sanotusti maksamaan inflaatio heikentyvänä ostovoimana. Ilmastonmuutoksen estämiseksi esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden hinta todennäköisesti nousisi joka tapauksessa. Etenkin Ukrainan sota kuitenkin nopeuttaa kehitystä huomattavasti. Hallitus on katsonut, että valtion pitää kantaa osa taakasta velkarahalla. Sosiaalitukien indeksikorotuksen ja työmatkavähennyksen korottamisen lisäksi hallitus tullee tekemään vielä lisää kompensointipäätöksiä.

Kaikkea valtio ei voi hoitaa velaksi. Kolmas vaihtoehto onkin, että yritykset kantavat osan taakasta esimerkiksi antamalla työntekijöille aiempaa suurempia palkankorotuksia. Kovin suuret palkankorotukset voivat toisaalta kiihdyttää hintojen nousua edelleen ja heikentää yritysten kilpailukykyä.

Todennäköisenä voi pitää kolmen vaihtoehdon yhdistelmää: kotitaloudet joutuvat väistämättä kärsimään hintojen noususta, mutta yritykset ja valtio ottavat osan iskusta vastaan.

 

Pia Lohikoski

Vasemmistoliiton kansanedustaja

Kuva: Antti Yrjönen

Nykyisen inflaation taustalla ovat koronan ja sodan aiheuttamat tarjonnan pullonkaulat ja häiriöt sekä koronan aiheuttama kysynnän uudelleensuuntautuminen.

Koronaelvytys on ollut Suomessa oikein mitoitettua. Ongelmallista inflaatiota syntyykin nyt kansainvälisistä tarjontahäiriöistä yhdistettynä voimakkaaseen kysynnän kasvuun. Energian kallistuminen on inflaation suurin tekijä.

Kriisien ratkaisut ja tarjonnan sopeutuminen tuovat helpotusta inflaatioon, mutta ne vievät aikaa. Rahapolitiikan kiristäminen taas tukahduttaisi hyvän elpymiskehityksen, siksi sitä ei kannata tehdä.

Hallitus päätti kehysriihessä ottaa käyttöön kohdennettuja toimia: kotitalouksia tuetaan ja uusiutuvan energian tuotantokapasiteettia kasvatetaan.

Yritysten ylisuurten voittojen rajoittamista voisi harkita yhtenä keinona. Esimerkiksi brittiläinen sääntelyviranomainen Ofgem valvoo, etteivät energiayhtiöt tee ylisuuria voittoja. Olisiko energian hintakatosta hyötyä?

Kolmikannan tulopoliittiset kokonaisratkaisut olivat aiemmin keino, jolla veroratkaisuille, palkankorotuksille ja sosiaalietuuksille etsittiin tasapainoa ja näin hillittiin inflaatiota. Ehkä jatkossa pohditaan paluuta tupo-pöytiin?

Juttusarjassa kysytään kolmelta henkilöltä näkemyksiä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin. Vastaamassa on aina poliitikko, toimittaja sekä tutkija/ekonomisti.

Kolme faktaa inflaatiosta

1. Helmikuussa Suomen inflaatio oli 4,5 prosenttia.

2. Maaliskuussa inflaatio oli 5,8 prosenttia.

3. Vuonna 2021 keskimääräinen inflaatio oli 2,2 prosenttia.

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

On järjetöntä väittää verotusta varkaudeksi – ”Veropopulismi on varakkaiden eturyhmien tapa edistää omaa etuaan”

Talouskuri iskee takaisin Eurooppaan – ”Talouskuri on johtanut äärioikeistolaisten puolueiden kannatuksen lisääntymiseen”

Hallituksen finanssipoliittinen linja ei vastaa sen julkilausuttuja poliittisia tavoitteita, todetaan Uuden talousajattelun keskuksen raportissa.

Suomen veroaste on putoamassa selvästi muiden Pohjoismaiden alapuolelle – Onko pohjoismaisen hyvinvointimallin rahoittaminen enää mahdollista, kysyy ajatushautomo

Alkuvuodesta pankkeja kaatuili tiuhaan tahtiin – Ollaanko nyt matkalla kohti uutta finanssikriisiä?

Uusimmat

Alexander Stubb antoi KU:lle ja Demokraatti-lehdelle yhteishaastattelun väliaikaisessa virka-asunnossaan Munkkiniemessä.

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

Hallitus kajoaa eläkerahastoihin. Kuvassa hallituspuolueien puheenjohtajat eli Kristillisdemokraattien maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra, kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo ja RKP:n opetusministeri Anders Adlercreutz.

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

Palestiinassa lapset kärivät aliravitsemuksesta. Kuva on viikonvaihtelta Gazasta.

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

Johannes Yrttiaho.

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
02

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
03

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 
04

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 
05

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025

Minja Koskela pääministerin selittelystä: ”Todellisuudesta vieraantunut”

05.05.2025

Tämän vuoksi valtiovarainministeriön laskelmia kritisoidaan poikkeuksellisen kovaa – ”VM:n uusi kanta on ristiriidassa tutkimustiedon kanssa”

05.05.2025

Helga West kirjoittaa nukeista ja ihmisistä: ”Kirjoittamistani ohjaa pyrkimys lisätä saamelaisten itsemääräämistä”

05.05.2025

Kolumbian sota ei ole ohi

04.05.2025

”Tärkein luonnonlaki on se, että luonto tarvitsee tilaa” – monimuotoisuus on myös ihmislajin kohtalonkysymys

04.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään