KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Kotimaa

Saksan vasemmistopuolue: ”Venäjä harjoittaa imperialistista politiikkaa”

Die Linken toinen puheenjohtaja Janine Wissler tuomitsi Venäjän hyökkäyksen voimakkain sanakääntein puoluekokouksessa.

Die Linken toinen puheenjohtaja Janine Wissler tuomitsi Venäjän hyökkäyksen voimakkain sanakääntein puoluekokouksessa. Kuva: Martin Heinlein

Vaikeuksissa rypevä Saksan vasemmistopuolue yrittää kääntää suunnan. Alkutahdit muutokselle lyötiin kesällä pidetyssä puoluekokouksessa.

Jorma Hentilä
25.7.2022 10.00

Vasemmistopuolue Linken puoluekokous päätti suunnanmuutoksesta puolueen Venäjän-politiikassa tuomitsemalla Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan ja toteamalla maan johdon oikeuttavan imperialistisen politiikkansa yksinvaltaisella suurvaltaideologialla.

Ennen Erfurtissa juhannuspyhinä pidettyä kokousta julkisuudessa esitettiin epäilyksiä Linken kyvystä ja edellytyksistä ottaa uusi suunta suhteessa Venäjään. Ennen Venäjän hyökkäystä ja vielä sen jälkeen useat Linken eturivin poliitikot myötäilivät julkisuudessa Kremlin näkökantoja ja pitivät myös länsivaltoja ja Natoa syyllisinä tilanteen kärjistymiseen aseelliseksi konfliktiksi Venäjän hyökättyä. Tällaisilla näkemyksillä arveltiin olevan Linkessä niin tuntuvaa kannatusta, että se estäisi uudelleen orientoitumisen.

Myöskään puolueen itseymmärryksen kannalta ei ole yksinkertaista ottaa uusi suunta suhteessa Venäjään. Linkelle ominaista on ollut vaatimus yhdessä Venäjän kanssa luotavasta eurooppalaisesta turvallisuusjärjestelmästä, joka ottaa huomioon myös Venäjän sotilaallisia turvallisuusintressejä. Linke on niin ikään arvostellut läntistä kopeutta ja vastustanut Naton laajenemista itään.

ILMOITUS
ILMOITUS

Uuden suunnan ottaminen Venäjän-politiikassa ei ole ollut helppoa Saksassa yleisemminkään, varsinkaan sosialidemokraateille ja merkeliläistä vakauspolitiikkaa tukeneille kristillisdemokraateille.

Demarien karismaattisen johtajan Willy Brandtin kylmän sodan aikana viitoittaman, onnistuneen idänpolitiikan (Ostpolitik) kaiut ovat yltäneet näihin päiviin saakka. Syksyn liittopäivävaalien jälkeen muodostettu Olaf Scholzin kolmen puolueen, SPD:n, vihreiden ja liberaalien, hallitus kuvasi ulkopoliittista linjaansa käsitteellä ”Neue Ostpolitik”, uusi idänpolitiikkaa.

Ei kulunut kuin muutama kuukausi, ja ulkopoliittiselta linjalta putosi pohja. Edessä oli – Scholzin ilmaisua käyttäen – ”Zeitwende”, täyskäännös ulkopolitiikassa.

”Venäjän hyökkäys tuomittava ilman jossittelua”

Linken puheenjohtaja Janine Wissler sai demonstratiivisen voimakkaat aplodit jo noustessaan pitämään puoluekokouksen avauspuhetta. Ilmasto-ongelmien ja sisäpoliittisten kysymysten sekä puolueen tilan arvioinnin lisäksi hän käsitteli laajasti Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ja muita kansainvälisiä asioita.

Wissler painotti Venäjän johdon olevan vastuussa ”rikollisesta hyökkäysodasta, jota ei voi millään oikeuttaa”. Hän totesi sodalla olevan ”esihistorian”, joka ei kuitenkaan oikeuta sotaan. Esihistorialla hän viittasi Vladimir Putinin selityksiin, jonka mukaan Ukrainan valtion luominen oli Venäjän vallankumouksen virhe, sekä niin sanottuun Minskin sopimukseen Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisemiseksi.

Wisslerin puhe kävi yhteen sen kanssa, mitä puoluehallitus oli esittänyt puoluekokouksen päätettäväksi: tiukka tuomio Venäjän hyökkäykselle, solidaarisuus Ukrainalle ja sen oikeudelle puolustautua. Wissler arvosteli Linkelle tyypilliseen tapaan myös länsivaltojen ja Naton toimia, mutta totesi, etteivät nekään oikeuta Venäjän hyökkäystä.

Puoluekokousväki keskeytti Wisslerin puheen aplodein ja palkisti sen suosionosoituksin seisaalleen nousten. Näistä reaktioista oli pääteltävissä kokouksen ilmapiiri. Liittopäiväryhmän ex-puheenjohtajan Sahra Wagenknechtin julkisuudessa esittämille poikkipuolisille ajatuksille Ukrainan sodasta ei löytyisi enemmistön tukea.

Estetty yritys

Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan käytiin puoluekokouksessa pitkä, tunteikas ja osin kitkerä keskustelu. Joltisellakin yksituumaisuudella katsottiin Venäjän sotatoimien olevan kansainvälisen oikeuden vastaisia. Yhdessä vastustettiin liittohallituksen 100 miljardin lisäsatsausta sotilasmenoihin, mutta sitten alkoivat erimielisyydet.

Wagenknecht, joka ei koronatartunnan vuoksi ollut läsnä kokouksessa, oli saanut viitisenkymmentä edustajaa allekirjoittamaan esityksen poistoista ja lisäyksistä puoluehallituksen ehdotukseen. Paperi päätyi jo ennen kokousta julkisuuteen.

Sosiaalisessa mediassa nousi tyrmistyksen aalto vaatimuksesta poistaa kappale, jossa osoitetaan solidaarisuutta ”ihmisille Ukrainassa, ihmisille, jotka kärsivät, tekevät vastarintaa tai joiden täytyy paeta”. Solidaarisuus koskee samoin ”ihmisiä Venäjällä, ihmisiä, jotka vastustavat sotaa, karkaavat asepalveluksesta, ja joiden täytyy tämän vuoksi pelätä vainoa”. Wagenknecht väitti, että paperia oli tietoisesti vääristelty ja veti esityksen pois.

Wagenknechtin ryhmä yritti saada poistetuksi – ei onnistunut – useita Venäjää arvostelevia ja sen toimintaa kriittisesti kuvaavia kohtia, kuten:

”Me tuomitsemme mitä jyrkimmin Venäjän rikollisen hyökkäyssodan ja Venäjän suorittamat sotarikokset ja tuemme vastuullisten rankaisemista.”

”Vuosia Venäjä on harjoittanut politiikkaa, jonka tarkoituksena on saada luoduksi uudelleen vanha Neuvostoliiton vaikutusalue. Yritetään pystyttää yksinvaltaisia vasallihallituksia tai – missä se ei onnistu – horjuttaa valtioita, hajoittaa niitä tai miehittää alueita aseellisella väkivallalla ja sodalla. Kazakstan, Transnistria, Georgia ja Valko-Venäjän kansannousun tukahduttaminen ovat selkeitä todisteita tästä politiikasta.”

”On ilmiselvää, että Venäjä jatkaa imperialistista politiikkaa. Tätä oman väestön vastaista politiikkaa oikeutetaan nationalistisella, militaristisella ja yksinvaltaisella suurvaltaideologialla.”

Linken liittopäiväryhmän puheenjohtaja Dietmar Bartsch korosti, ettei Venäjän tuomitseminen vaadi kiroamaan venäläistä taidetta ja kulttuuria. Kanssakäymisen rakentaminen Venäjän kanssa ei ole ollut väärin, vaikka nyt siltä on pudonnut pohja. Bartsch nimitti Putinia sotarikolliseksi.

Naton virheet eivät oikeuta Venäjän hyökkäystä

Venäjän hyökkäykselle etsittiin muutosesityksissä laajempia ulottuvuuksia ja useampia syyllisiä. Esityksiä oli ennalta tullut paljon, 139, Venäjän hyökkäykseen tiukemmin tai löyhemmin suhtautuvia.

Yhden mukaan sota ei olisi ”vain Venäjän sota Ukrainaa vastaan, vaan se on myös sota Ukrainasta, nimittäin valtataistelu Naton (EU:n ja USA:n) ja Venäjän välillä”.

Myös Wagenknechtin ryhmä halusi liittää Venäjän hyökkäyksen laajempiin ”geopoliitisiin ja historiallisiin yhteyksiin”.

Ryhmä vaati edelleen lisättäväksi maininnat ”Yhdysvaltain ja sen liittolaisten kansainvälisen oikeuden vastaisista sodista Jugoslaviassa, Afganistanissa, Irakissa ja Libyassa samoin kuin Saudi-Arabian johtaman sotilaallisen liittouman raa’asta sodasta Jemenissä”.

Kokouksen vieraana ollut Pietarin Eurooppalaisen yliopiston dosentti Oxana Timofejeva asetti sodan oikeaan yhteyteensä. Hän totesi ihmisten, jotka lännessä tukevat Putinia, luulevan, että hän taistelee Natossa muotonsa saavaa USA:n imperialismia vastaan. Putinin hallinnon, joka edustaa öljyn ja kaasun kauppaan nojaavaa ”venäläistä ryöstökapitalismia”, tavoittena on turvata valta ja lisätä sitä laajentamalla valtion rajoja.

Naton ja länsivaltojen osuudesta ja syyllisyydestä sotaan käytiin tiukka vääntö. Linke on kriittinen Natoa ja sen toimia kohtaan ja on vastustanut sotilasliiton laajenemista itään.

Tähän kriittiseen linjaan vedoten Wagenknecht tukijoineen esitti lisäystä, joka osoittaisi myös muiden maiden syyllisyyden:

”Vuosikausia jatkunut venäläisten puolelta ilmaistujen turvallisuushuolien mielenosoituksellinen halveksunta johti tähän ei puolusteltavaan sotaan.”

Linken liittopäiväryhmän ulkopoliittinen vastaava Gregor Gysi, yksi Linkspartein perustajista, torjui lisäsyyllisten etsimisen. Hän korosti, että vaikka Nato on tehnyt virheitä, ne eivät kuitenkaan oikeuta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

”Ei rauhaa tule venäläisiä panssareita syleilemällä”

Aseiden lähettäminen Ukrainalle jakaa mielipiteet Linkessä, nimenomaan Venäjän hyökkäyksen tuomitsevien keskuudessa.

Puoluekokouksen päätöksen mukaan Linke ”tunnustaa Ukrainan kansan oikeuden puolustautumiseen Venäjän hyökkäystä vastaan YK:n peruskirjan 51. artiklan perusteella”. Sodan lopettamiseksi se vaatii ”venäläisten joukkojen täydellistä vetäytymistä Ukrainasta” ja aselepoa, joka avaa tien rauhanneuvotteluille. Pysyvä rauha on saavutettavissa vain siinä tapauksessa, että ”palautetaan Ukrainan alueellinen koskemattomuus ja riippumattomuus, otetaan kohtuullisesti huomioon Venäjän federaation oikeutetut turvallisuusintressit ja kansallisten vähemmistöjen oikeudet”.

Huolimatta siitä, että Linke tunnustaa Ukrainan oikeuden puolustautua, se ei kannata aseiden lähettämistä Ukrainaan – tosin muotoilee asian aseiden lähettämiseksi sota-alueille.

Puoluekokouksen isäntäosavaltion, Thüringenin, pääministeri Bodo Ramelow (Linke) sanoi, ettei sotaa päätöslauselmilla voiteta, vaan siihen tarvitaan myös aseita. Puheenjohtaja Janine Wissler ei toimittaisi raskaita aseita, kun taas puheenjohtajaksi pyrkinyt liittopäiväedustaja Heidi Reichinnek estäisi kaikkien aseiden viennin. Eräät olisivat valmiita siihen, että Saksa maksaisi aseet, jotka jokin toinen maa toimittaisi.

Ukrainalaistaustainen Sofia Fellinger, 19, kohahdutti kokousta sanomalla ääntään korottaen: ”Ei rauhaa tule venäläisiä panssareita syleilemällä” – ja sai aplodit. Hän ihmetteli Venäjän puolustelua, kun samanaikaisesti Ukrainassa kuolee ihmisiä päivittäin.

Myös ukranalainen Olena Slobodian, jonka videotervehdys esitettiin kokouksessa, vaati lisää tukea Ukrainalle ja arvosteli Saksan asetomituksia riittämättömiksi. Salissa kuului buusta, mikä aiheutti paheksuntaa.

Pakotteet valtakoneistoa vastaan

Jyrkkiä erimielisyyksiä oli myös Venäjää vastaan asetetuista pakotteista. Toiset halusivat, että sanktiot puretaan, toiset, että niitä kiristetään, ja jotkut halusivat lieventää niitä.

Päätöksen mukaan ”sanktiot täytyy kohdistaa Putinin valtakoneistoon ja sotilaallis-teolliseen kompleksiin ja siten kykyyn käydä sotaa”.

Linke ei sen sijaan kannata sanktioita, jotka ”ennen kaikkea kohdistuvat väestöön tai edesauttavat globaalin etelän köyhtymistä”.

Saksan liittohallituksen on kannettava vastuunsa ”jäljittää kansallisissa ja eurooppalaisissa puitteissa venäläisten oligarkkien varallisuutta jäädytettäväksi”. Linke vaatii lainsäädäntöä, joka tekee erilaiset omistukset läpinäkyviksi.

Lue lisää: Saksan vasemmisto etsii ylösnousua raunioista – Puolueen ongelmat ovat jättimäiset

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Alexander Stubb antoi KU:lle ja Demokraatti-lehdelle yhteishaastattelun väliaikaisessa virka-asunnossaan Munkkiniemessä.

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

Hallitus kajoaa eläkerahastoihin. Kuvassa hallituspuolueien puheenjohtajat eli Kristillisdemokraattien maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra, kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo ja RKP:n opetusministeri Anders Adlercreutz.

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

Palestiinassa lapset kärivät aliravitsemuksesta. Kuva on viikonvaihtelta Gazasta.

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

Johannes Yrttiaho.

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

Uusimmat

Alexander Stubb antoi KU:lle ja Demokraatti-lehdelle yhteishaastattelun väliaikaisessa virka-asunnossaan Munkkiniemessä.

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

Hallitus kajoaa eläkerahastoihin. Kuvassa hallituspuolueien puheenjohtajat eli Kristillisdemokraattien maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra, kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo ja RKP:n opetusministeri Anders Adlercreutz.

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

Palestiinassa lapset kärivät aliravitsemuksesta. Kuva on viikonvaihtelta Gazasta.

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

Johannes Yrttiaho.

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
02

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
03

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 
04

Tavoite on saada duunarit polvilleen: ”Hallitus ei pyri tasapainottamaan taloutta”

 
05

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025

Minja Koskela pääministerin selittelystä: ”Todellisuudesta vieraantunut”

05.05.2025

Tämän vuoksi valtiovarainministeriön laskelmia kritisoidaan poikkeuksellisen kovaa – ”VM:n uusi kanta on ristiriidassa tutkimustiedon kanssa”

05.05.2025

Helga West kirjoittaa nukeista ja ihmisistä: ”Kirjoittamistani ohjaa pyrkimys lisätä saamelaisten itsemääräämistä”

05.05.2025

Kolumbian sota ei ole ohi

04.05.2025

”Tärkein luonnonlaki on se, että luonto tarvitsee tilaa” – monimuotoisuus on myös ihmislajin kohtalonkysymys

04.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään